Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
DENNIS GONZALEZ & JOAO PAULO: Scape Grace (Clean Feed Records, 2009) (ponovitev 14. 3. 2010 ob 00.30) (2632 bralcev)
Nedelja, 7. 3. 2010
zoranpV zadnjem obdobju je eno osrednjih torišč ustvarjalnosti Dennisa Gonzaleza Portugalska. Svoje zamisli uresničuje ob sodelovanju portugalskih glasbenikov, večinski del njegove aktualne diskografije pa je izšel pri portugalski založbi. S pianistom Joaom Paulom sodelujeta že vrsto let, pri isti založbi sta že izdala koncertni album, lani pa sta se vrnila s projektom, ki je zaradi svoje tehtnosti nedavno tega prejel nagrado za portugalski jazzovski album leta. (v celoti!)

* V zadnjem obdobju je eno osrednjih torišč ustvarjalnosti Dennisa Gonzaleza, nam dobro in dolgo poznanega dallaškega samohodca po prostranstvih sodobnega jazza, Portugalska. Svoje zamisli uresničuje ob sodelovanju portugalskih glasbenikov, obsežen del njegove aktualne diskografije pa je izšel pri portugalski založbi Clean Feed Records. S pianistom Joaom Paulom sta koncertno že sodelovala, lani pa sta se vrnila s projektom, ki je zaradi svoje tehtnosti nedavno tega prejel nagrado za najboljši portugalski jazzovski album v letu 2009, ki jima jo je podelila ugledna združba Sociedade Portuguesa de Autores. K temu naj dodam, da je Dennis Gonzalez skoraj istočasno prejel še podobno nagrado v Italiji. All About Jazz Italia je njegov že leta 2008 izdani album »Hymn for Tomasz Stanko« najprej razglasila za najboljši album lanskega oktobra in potem še za enega najboljših v letu 2009. Dovolj dobrih iztočnici torej, da ta album, ki je na svojo predstavitev čakal dobro polovico leta, ponudimo v poslušanje.

O Dennisu Gonzalezu - dallaškem multi instrumentalistu, predvsem pa trobentaču ter skladatelju, literarnemu, vizualnemu in več medijskemu ustvarjalcu, pomembnemu glasbenemu pedagogu in animatorju, glasbenemu založniku in pobudniku številnih glasbenih projektov v zadnjih dobrih štiridesetih letih - vemo veliko. Ves ta čas je bil pogost gost na teh radijskih valovih, zato ni potrebe po ponovnem povzemanju njegove bogate ustvarjalne poti.

Zato pa je João Paulo Esteves da Silva, kakor se glasi polno ime odličnega portugalskega pianista in skladatelja, manj poznana glasbena osebnost. Šele v minulem letu smo končno vsaj zaznali njegovo dosedanje ustvarjalno delo ter ga nato delno predstavili z njegovim prvim za založbo Clean Feed leta 2007 izdanim solističnim albumom »Memorias de Quaem«. Tega ste lahko poslušali v Razširjanjih obzorij radia Študent pred njegovim nastopom na lanskem Ljubljanskem festivalu jazza, kjer je imel solo recital prav v okviru predstavitve založbe Clean Feed. Danes predstavljani album »Scapegrace« je njegov četrti za to založbo, prejšnji je bil prav prej omenjeni solistični, sodeloval pa je tudi pri snemanju albumov nekaterih drugih glasbenikov, tako da lahko rečemo, da spada kar v ožje jedro glasbenikov, ki od ustanovitve založbe Clean Feed, se pravi nekako zadnje desetletje, snemajo zanjo. A João Paulo je svojo glasbeno kariero začel precej prej. Je seveda klasično izobražen pianist, ki je najprej diplomiral na uglednem portugalskem konservatoriju in izobraževanje nadaljeval na pariških konservatorijih, kjer je za svoje študijsko in pozneje izvajalsko delo prejel tudi kar nekaj uglednih nagrad. Vendar se je že v času šolanja ukvarjal tudi z jazzom in drugo glasbo, a je bil vrsto let predvsem zelo iskan spremljevalec vidnih izvajalcev portugalske popularne glasbe, pozneje tudi sodelavec pri projektih pomembnih portugalskih in tudi tujih jazzovskih glasbenikov. Prvi koncertni nastop v jazzovskem kontekstu je doživel že leta 1979 kot član neke skupine na enem izmed portugalskih jazzovskih festivalov. Svojo prvo ploščo z lastnim podpisom je izdal leta 1995 in nato leta 2002 za francosko založbo tudi svoj prvi solistični album.

Toliko na kratko v predstavitev njegove dosedanje glasbene kariere, ki se s sodelovanjem z Dennisom Gonzalezom, njunim skupnim albumom »Scapegrace«, njegovim nastopom v Ljubljani, in ugledno nagrado, ki sta jo pravkar dobila za omenjeni album, nedvomno širi tudi na druga mednarodna prizorišča.

João Paulo in Dennis Gonzalez sta gradivo za ta album pripravila v juniju 2007 v Lizboni na domu prvega, v nekaj popoldnevih skupnega igranja, poslušanja igre drug drugega, razgovorih in celodnevnih druženjih. Potem sta odigrala nekaj koncertov po drugih portugalskih mestih, na koncu tudi v mestu Seixal, kjer sta 12. junija v tamkajšnjem kulturnem domu posnela izbor skladb. Album vsebuje devet avtorskih skladb. Tri je prispeval Gonzalez, ostalih šest pa João Paulo. Uvodna »First Song«, ki ste jo že slišali, je bila njegova. V nadaljevanju oddaje si bodo sledile še: Gonzalezova »Anthem for the Moment«, naslovna »Scapegrace« Joãoa Paula, še ena Gonzalezova »Hymn for Later« ter nato dve, ki album zaključujeta in sta delo Joãoa Paula - »Broken Bop« in »Ultima Canção«.

pripravil Zoran Pistotnik

 Komentarji
komentiraj >>

Re: DENNIS GONZALEZ & JOAO PAULO: Scape Grace (Clean Feed Records, 2009) (ponovitev
zp [08/03/2010]

Povsem se strinjam z ugotovitvijo, da je po nemarnem umanjkalo ovrednotenje albuma. Opravičujem se lahko zgolj z okoliščinami ki jih spodaj pojasnjuje Luka Z.. Predstavitev sem pisal nenačrtovano zadnji trenutek, brez osvežitve vedenja o njegovi vsebini z njegovim ponovnim poslušanjem, itd., itd.. Skratka: zagotovo slabo za TB in težko opravičljivo. Z nagradami pa je vedno tako, da se lahko z njimi strinjaš ali pa ne. Bolj gre za vprašanje njihove referenčnosti. Za portugalske razmere težko sodim o njeni konkretni upravičenosti; dejstvo je le, da gre za uglednega, čeprav morda res bolj konzervativnega, a vseeno na nacionalni ravni reprezentativnega podeljevalca. Kakršne pa so praviloma stanovske organizacije nasploh.
odgovori >>

Re: DENNIS GONZALEZ & JOAO PAULO: Scape Grace (Clean Feed Records, 2009) (ponovitev
maja m. [07/03/2010]

Zakaj in ali sploh si ta plošča zasluži naslov albuma leta? Se mi zdi da portugalska premore nekaj zanimivejših ustvarjalcev in bržkone tudi produkcije... Pogrešam ovrednotenje albuma v tolpi.
odgovori >>

Re: DENNIS GONZALEZ & JOAO PAULO: Scape Grace (Clean Feed Records, 2009) (ponovitev
LukaZ [05/03/2010]

na tem mestu je bila najprej napovedana solo plošča britanskega pihalca Trevorja Wattsa 'The Deep Blue'. Žal se je zgodila nevšečnost, da se je plošča založila in smo jo nadomestili s pričujočo ploščo. Takoj, ko se Wattsova plata najde pa pride na spored Tolpe Bumov.
odgovori >>