Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Revščina pod domačim pragom (2640 bralcev)
Sobota, 27. 3. 2010
IdaHDrage feministke in feministi! Dobrodošli v oddaji Sektor Ž. Rdeče niti bomo danes pletle okoli problematike revščine žensk, ki še zdaleč ni geografsko oddaljena realnost, temveč pesti vedno več žensk v naši neposredni bližini. Rdeče niti bomo pletle tudi v znak solidarnosti in kot apel oblastnikom naj vendar priznajo, da je bila socialna varnost državljanov neprimerljivo bolj urejena, ko so nad nami še plapolale rdeče zvezde.
Drage feministke in feministi! Dobrodošli v oddaji Sektor Ž. Rdeče niti bomo danes pletle okoli problematike revščine žensk, ki še zdaleč ni geografsko oddaljena realnost, temveč pesti vedno več žensk v naši neposredni bližini. Rdeče niti bomo pletle tudi v znak solidarnosti in kot apel oblastnikom naj vendar priznajo, da je bila socialna varnost državljanov neprimerljivo bolj urejena, ko so nad nami še plapolale rdeče zvezde. To rečemo brez nostalgične patetike, na podlagi zelo očitne in pereče realnosti, vedno večjega razkoraka med revnimi in bogatimi, ki ga seveda ne moremo razumeti kot »naravni« potek stvari, temveč kot načrtno usmerjeno politiko. O zaskrbljujočem trendu vedno večje revščine žensk v Sloveniji smo se pogovarjale z Vesno Leskovšek, raziskovalko in predavateljico na Fakulteti za socialno delo, ki nam je postregla z zelo zgovornimi podatki:

Vesna Leskovšek s Fakultete za socialno delo, s katero smo se pogovarjale o zaskrbljujočem trendu vedno večje revščine žensk v Sloveniji, je v pogovoru omenila tudi tako imenovane »tablice smrtnosti«, o katerih smo razpravljale v daljšem pogovoru z umetnico Marijo Mojco Pungerčar že v novembrski ediciji oddaje Sektor Ž z naslovom Razmislek o filozofski etiki proti statistični segregaciji.

Eden od namenov prvega dela oddaje je bil tudi ta, da bi problematiko revščine žensk pometli najprej pod domači prag, preden prisluhnemo pogovoru, ki smo ga imele z nigerijsko aktivistko in borko za pravice žensk Alice Ukoko.

Ukoko bo na povabilo Amnesty International nastopila kot ena od govornic na Okrogli mizi z naslovom Okolje, človekove pravice in odgovornost podjetij, ki bo potekala v okviru Festivala dokumentarnega filma v Cankarjevem domu čez dva dni 29. marca ob 18. uri. Alice Ukoko bo spregovorila o onesnaženosti delte reke Niger, ki ima hude posledice na življenje, zdravje in človekove pravice prebivalcev. Ukoko je tudi aktivna članica organizacije Women of Africa, ki skrbi za ženske žrtve vojne, civilnih nemirov in drugih konfliktov in jim pomaga pri reševanju problemov z revščino in drugih perečih situacij.

INTERVJU: 100327_SektorZ_Alice_Ukoko

Današnji Sektor Ž zaključimo s kratko opazko, ki leti na BBCjevo poročilo, da Hamas v Gazi vsiljuje islamistične običaje in s tem krši človekove pravice žensk. Prepovedali naj bi na primer moške frizerje za ženske, vožnjo z motorji, vsiljevali tradicionalni način oblačenja. Tovrstne kritike na eni strani ne upoštevajo konteksta »države« oziroma območja z večinskim muslimanskim prebivalstvom in zavajajoče obračajo pogled stran od dejanskega problema, ki je po besedah vodje ženskega oddelka v Palestinskem centru za človekove pravice Mone Ahmad al-Shawa eksistenčne in ne verske narave. Problem je seveda sprožil izraelski masaker in izolacija Gaze, zaradi česar se ženske dnevno soočajo s pomanjkanjem medicinske pomoči in vsakodnevnih potrebščin za preživetje. Zato je vprašanje »Kdo tam komu krši človekove pravice?« povsem retorično.

Prazne bančne račune je z vami seštevala Ida H.


Komentarji
komentiraj >>