Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MAOISTIČEN OFF (2734 bralcev)
Torek, 6. 4. 2010
Boris V.... Hude izgube indijskih enot proti maoističnim upornikom ...
... Bagdad spet prizorišče eksplozij ...
... Grčija pristaja na ime Severna Makedonija ...
... Kandidat za novega ministra za zdravje Dorjan Marušič se predstavlja na parlamentarnem odboru za zdravje ...
... Liberalna demokracija Slovenije o aktualnih dogajanjih v državi, tudi o odstopu Zalarja in izstopu iz koalicije? ...

OFF NAPOVEDNIK

Dalajlama, na Zahodu opevani duhovni vodja Tibeta, se trenutno nahaja nekje na Štajerskem ob mariborskem županu Francu Kanglerju. Kako poteka dialog med tema dvema možema ni čisto jasno, verjetno na ravni vljudnosti. Jasno pa je, da obisk Dalajlame izpostavlja že tolikokrat videno in spoznano dejstvo, da mase najlaže spoznajo tako imenovano duhovnost šele, ko jim jo servira nekdo s pozicije moči - bodisi politične bodisi medijske. In v Dalajlami se meša oboje. Izjave tipa: »Joj, že ko sem slišala, da pride v Slovenijo, sem začutila nekakšen pozitiven premik v sebi,« močno spominjajo na izbruhe duhovne masturbacije ob vsakokratni pojavi bivšega predsednika Drnovška reinkarniranega v Drnovška 2.0.

Isto velja za histerično mahanje kristjanov z zastavicami in križci ob obisku papeža, kateregakoli že, in blažen izraz na obrazu, ko se samooklicanemu verniku v očeh zablešči zaradi odseva svetlobe z zlatega križa okoli papeževega vratu. Vsi poduhovljeni državljani Republike Slovenije, ki tako navijajo za Dalajlamo, naj raje pomislijo, da je ta funkcija ena bolj odgovornih za ohranitev fevdalizma v Tibetu vse do zasedbe s strani Kitajcev. Karma je pač karma, če si reven in podrejen, je to sigurno zato, ker si bil v prejšnjem življenju zloben.

Berete takšnim vsiljenim duhovnim avtoritetam nezaupajoč OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Osumljenca za umor južnoafriškega rasista Eugenea Terreblanchea, osemindvajsetletni in petnajstletni kmet, sta po poročanju policije priznala, da sta žrtev pretepla do smrti zaradi spora glede neizplačanih plač. Oba bosta uradno obtožena uboja. Pred sodiščem so se zbrali tako podporniki rasističnega paravojaškega Afrikanskega odporniškega gibanja, teh je bilo okoli dvesto, kot tudi predstavniki črnske skupnosti. Obe skupini je morala ločiti policija. Rasistično gibanje, ki ga je vodil Terreblanche, je najprej napovedalo maščevanje za njegovo smrt, nato pa grožnjo preklicalo. Južnoafriške oblasti skušajo strasti pomiriti tudi s ponavljanjem, da ni šlo za umor s političnim ozadjem.

Protivladni protestniki na Tajskem so napovedali, da ne bodo spoštovali vladnih prepovedi protestov na enajstih lokacijah v glavnem mestu Bangkok. Vodja protestnikov Nattawut Saikua je množico pozval k ofenzivi in pohodu na vseh enajst prepovedanih lokacij. Varnostne sile, ki so sicer javno dejale, da proti protestnikom ne bodo uporabile sile in so bile do sedaj manj opazne, so vidno povečale svojo prisotnost. Obe strani pa sta že dejali, da se želita izogniti nasilju. Protestniki, kot vemo, zahtevajo odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

V centralni Indiji so v vrsti napadov na vojaške konvoje maoistični uporniki ubili najmanj 72 vojakov. Napadli so tudi reševalne ekipe, ki so prišle na kraj spopada. To je največja izguba življenj za vladne sile po nedavnem pričetku ofenzive proti upornikom, v kateri sodeluje skoraj petdeset tisoč zveznih paravojaških enot in na desetine tisočev policistov. Pred dvema dnevoma so uporniki ubili najmanj deset policistov in jih še deset ranili v napadu na policijski avtobus na vzhodu države. Uporniki, ki trdijo, da se borijo za revne, zahtevajo konec ofenzive in izpustitev štirih višjih vodilnih iz zapora.

Spopadi potekajo tudi v Bagdadu, ki so ga stresle nove eksplozije, v katerih je umrlo najmanj 28 ljudi. Bombe so uničile več stavb v pretežno šiitskih predelih mesta, poleg smrtnih žrtev pa povzročile tudi najmanj 75 ranjencev. Do teh napadov je prišlo le dva dni po valu samomorilskih bombašev, ki so v bližini tujih veleposlaništev ubili najmanj 41 ljudi.

Grčija je pripravljena glede imena Makedonije pristati na ime Severna Makedonija, je izjavil namestnik grškega zunanjega ministra Dimitris Drucas. Drucas je to predstavil kot neke vrste ultimat, saj naj bi moral po njegovem makedonski premier Nikola Gruevski državljanom Makedonije pojasniti, zakaj jih je prikrajšal za evropske obete, če bo ta predlog zavrnil. Grške oblasti trdijo, da si Grčija želi rešitve, a da mora Skopje izkazati politično voljo. Grčija vztrajno ovira Makedonijo pri njenem vključevanju v NATO in Evropsko unijo, kot razlog pa navaja njeno ime, ki naj bi izražalo makedonske težnje po severnogrškem ozemlju.

Dorjan Marušič, kandidat za novega ministra za zdravje, se je predstavil na parlamentarnem odboru za zdravje. Poudaril je, da je kriza vzgib za spremembe, a da bo zdravstveni sistem težko še dodatno izžeti. Njegove prioritete bodo med drugim uvajanje informacijskih in komunikacijskih tehnologij, stalen razvoj znanosti in povezovanje bolnišnic, predvsem manjših, v strokovnem in poslovnem smislu. Posebej je Marušič izpostavil dostop do kakovostnega zdravstva za vse, solidarnost in enakost, za bolj učinkovito uporabo sredstev pa napoveduje tudi večje vloge tržnih mehanizmov. Rešitev na področju koncesionarstva pa vidi kandidat Marušič v enotni koncesijski pogodbi in okrepljenem nadzoru. Marušič, sicer državni sekretar tudi v prejšnji vladi, ima že zagotovljeno podporo večine koalicije, Desus še okleva, kot kaže pa tudi največja opozicijska stranka njegovi kandidaturi ne nasprotuje. O Marušičevi predstavitvi smo govorili z Ivanom Grillom iz SDS, podpredsednikom odbora za zdravje:O Marušičevi kandidaturi za novega zdravstvenega ministra se bo odločalo na jutrišnji izredni seji parlamenta.

Slovenijo je obiskal namestnik ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, James Steinberg, ki je izrazil polno podporo Združenih držav tako imenovanemu procesu Brdo. Slovenski premier Pahor ocenjuje, da se je Steinberg v Deželi ustavil, da bi slišal slovenske ocene razmer v regiji, sam Steinberg pa je pokroviteljsko izjavil, da resnično občuduje prizadevanja Slovenije, da pripelje skupaj vse voditelje iz regije. Pahor glede procesa Brdo napoveduje nove korake, tudi oblikovanje majhnega sekretariata s sedežem v Sloveniji, ki bi urejal administrativne zadeve. Steinberg, ki se je srečal tudi z zunanjim ministrom Žbogarjem in Janezom Janšo, ni pozabil potrepljati Pahorja po ramenu in se zahvaliti za udeležbo Slovenske vojske v Afganistanu.

V luči svetovnega dneva Romov je predsednik Državnega zbora Pavel Gantar sprejel predstavnika Zveze romske skupnosti Dežnik, sicer sodelavca Radia Študent, Harisa Tahirovića, predstavnika Foruma romskih svetnikov Slovenije Darka Rudaša in predstavnika Zveze Romov Slovenije Jožka Horvata Muca. Več o samem srečanju nam je povedal Darko Rudaš:V koalicijski LDS so nezadovoljni s Pahorjevim posegom v sporu med njihovim pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Pahor se namreč ni postavil na stran Zalarja, zato naj bi v zraku visela tako njegov odstop kot izstop LDS iz koalicije. Tudi o tem bo govora na današnjih izrednih sejah dveh organov stranke, sveta stranke in izvršnega odbora. Tema obeh zasedanj bodo sicer aktualne politične zadeve, vendar se perečim koalicijskim težavam ne bodo mogli izogniti. Izvršni odbor je začel zasedanje ob trinajstih, svet pa je začel modrovati ob petnajstih.Komentarji
komentiraj >>