Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MEDNARODNO PRAVIČNI OFF (2938 bralcev)
Petek, 16. 4. 2010
Boris V.... Kosorjeva kritizirala Josipovića zaradi govora v bosanskem parlamentu ...
… Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska naj bi bile ključne za pravičen mednarodni red …
… Protivladni protestniki na Tajskem označeni za teroriste …
… V Ljubljani o politični participaciji Romov v Sloveniji …

OFF NAPOVEDNIK

Da je ameriški predsednik Barack Obama, kljub nekaterim všečnim potezam, le senca tistega, za kar se je predstavljal pred volitvami, je jasno. Vse bolj pa prihaja v ospredje resnica, ki jo poznajo le nekateri. In sicer, da je postal Obama predsednik zgolj zato, da z visokega položaja promovira svoj lik in delo. Z namenom služenja denarja, seveda. Zakonca Obama sta v letu 2009 namreč zaslužila 5,5 milijona in zvezni proračun posledično obogatila s približno 1,8 milijona zelembaća. Da je Obama izredno srčen in solidaren človek, tudi ni vprašanje. Tako sta z ženo različnim dobrodelnim organizacijam podarila 329.000 dolarjev, Barack pa se na isti način znebil tudi 1,4 milijona, ki jih je prejel kot Nobelov nagrajenec.

Da predsedniška funkcija služi le njemu samemu pa dokazuje dejstvo, da je v letu 2008, ko še ni bil predsednik, zaslužil skoraj točno pol manj, torej 2,7 milijona. In kaj Obami prinaša te silne denarce? Njegove knjige, ki so še posebej priljubljene med osebami, ki ne dvomijo v smiselnost prebiranja zgodbic človeka, ki je sam postal zgodba, zgolj zato, da bi prodajal svoje zgodbe.

Berete OFF Program, ki mu ni čisto jasno, kaj je ravnokar rekel.

OFF PROGRAM

Srbski predsednik Boris Tadić se bo že tretjič v zadnjem mesecu sestal s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem. Tokrat bo prisoten še madžarski predsednik Laszlo Solyom, saj bo do srečanja prišlo v madžarskem Pecsu. Omenjene države že nekaj let sodelujejo na področjih varstva okolja in kulturne dediščine, tokrat pa bodo teme pogovora tudi približevanje Hrvaške in Srbije Evropski uniji ter odnosi med tema državama. Ti so bili precej hladni zaradi vzajemnih tožb za genocid in hrvaškega priznanja Kosova, Josipović in Tadić pa sedaj menita, da bi se tožbi dalo rešiti z izvensodno poravnavo.

Josipović glede svojega izvajanja hrvaške zunanje politike nima popolne podpore premierke Kosorjeve. Ta se je obregnila ob njegov govor v parlamentu Bosne in Hercegovine ob nedavnem obisku te države. Josipović je v govoru izrazil obžalovanje, da je Hrvaška sodelovala v politiki, ki je v devetdesetih letih poskušala razdeliti Bosno. Kosorjeva je Josipoviću očitala, da se z njo o svojem govoru ni posvetoval in ponovila stališče Hrvaške, da ni nikoli vodila napadalne vojne in da Hrvaška ni osvajala tujega ozemlja. Hrvaški predsednik je odvrnil, da se ni opravičil za vojno, temveč zgolj izrazil obžalovanje dogodkov med njo. Josipović se je včeraj poklonil spominu tako na hrvaške kot bošnjaške civilne žrtve nasilja med vojno v Bosni.

Predsednik spodnjega doma italijanskega parlamenta Gianfranco Fini je kritiziral premierja Silvia Berlusconija, češ da glede reform, ki bi v Italiji uvedle federalizem preveč popušča zahtevam fašistične stranke Severna liga, ki je po zadnjih volitvah okrepila svojo vlogo v koaliciji. Fini naj bi dal Berlusconiju dva dni časa, naj se odzove, od njega pa zahteva jasna zagotovila, da bo omejil vpliv Severne lige, ki jo vodi Umberto Bossi. V nasprotnem primeru grozi z izstopom.

V brazilskem glavnem mestu Brasilia so z zavezo, da bodo skupaj postale pomembna sila globalnih sprememb, srečanje končale Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska, ki skupaj tvorijo tako imenovano skupino BRIK. Voditelji držav so se zavzeli, kot so dejali, za multipolaren, pravičen in demokratičen svetovni red, zato pa je potrebna reforma mednarodnih finančnih institucij in Združenih narodov. Z vrhom so bili zadovoljni vsi voditelji, vendar se je kitajski predsednik Hu Jintao predčasno vrnil na Kitajsko in sicer zaradi potresa, ki je v sredo prizadel severozahod te države. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da imajo članice BRIK ključno vlogo pri izgradnji pravičnejšega mednarodnega reda. Kako na te izjave gleda opozicija vsaj na Kitajskem in v Rusiji, je stvar nadaljnjih razprav.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je Izrael ponovno pozvala, naj začne z mirovnimi pogovori s Palestinci. Clintonova je izraelskim oblastem svetovala, naj za začetek podprejo palestinska prizadevanja za krepitev institucij na Zahodnem Bregu, po drugi strani pa je Palestincem priobčila, naj okrepijo boj proti korupciji, poskušajo najti z Izraelci skupen jezik in naj ne podpihujejo napetosti. Poziv Clintonove k spravi prihaja po tem, ko so se odnosi med Belo hišo in Izraelom zaradi ameriškega nasprotovanja novim izraelskim gradnjam na palestinskih ozemljih zaostrili. Kot je znano, so izraelske oblasti oznanile plan graditve novih 1600-ih stanovanj na Zahodnem bregu prav v času marčevskega obiska ameriškega podpredsednika Joea Bidena v Izraelu.

Tajskim varnostnim silam je spodletela aretacija voditeljev rdečesrajčnih protivladnih protestnikov, ki že dober mesec dni na ulicah tajske prestolnice Bangkok od premiera Abhisita Vedžadžive zahtevajo odstop in razpis predčasnih volitev. Voditelji teroristov, kakor nasprotnike Vedžadžive imenujejo tajske oblasti, so se zatekli v enega od bangkoških hotelov, po obkolitvi s strani policistov pa je trojica pobegnila, eden prav po filmsko s plezanjem po steni hotela. Neuspeh akcije je že priznal tajski politični vrh, namestnik predsednika vlade, Suthep Thaugsuban pa napoveduje nov lov na voditelje protivladnih protestnikov.

Forum romskih svetnikov Slovenije je v Etnografskem muzeju organiziral posvet o politični participaciji Romov v Republiki Sloveniji, ki sta se ga udeležila tudi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš ter varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Minister Gjerkeš je dejal, da je zaradi problemov z nezaposlenostjo, nizko izobrazbeno strukturo, vprašljivim higienskim okoljem, okrnjeno sodelovanje Romov v lokalnem okolju. Varuhinja pa je izrazila upanje, da bo kmalu tudi Rom postal minister v slovenski vladi. Darka Rudaša, predsednika Foruma romskih svetnikov, smo vprašali, kakšno je stanje politične participacije Romov v Sloveniji:Poslanec stranke Zares Franco Juri je izrazil pričakovanje, da se bo Cerkev v Sloveniji dejavneje vključila v odkrivanje primerov spolnih zlorab otrok in mladostnikov. To vključuje tudi tvornejše sodelovanje z organi pregona. Juri pričakuje tudi, da bo slovenska Cerkev pozvala žrtve, naj zlorabe prijavijo. To sicer je v luči nedavne izjave kardinala Franca Rodeta iluzorno pričakovati. Rode je namreč dejal, da ne smemo soditi celi Cerkvi zaradi nekaterih posamičnih avantur, kot je označil spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov.

S prejšnjo novico je povezana tudi sledeča. Papež Benedikt XVI. namreč praznuje 83. rojstni dan, v ponedeljek pa bo minilo pet let od začetka njegovega papeževanja.Komentarji
komentiraj >>