Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF ČUDNE LOGIKE (2623 bralcev)
Sreda, 26. 5. 2010
Boris V.… spet eksplozije na Tajskem …
… nove napetosti na korejskem polotoku …
… madžarski parlament sprejel zakon, ki Madžarom v sosednjih državah lajša pridobitev madžarskega državljanstva …
… Državni svet bo glasoval o vetu na zakon o udeležbi delavcev pri dobičku …

OFF NAPOVEDNIK

Italijanski premier Silvio Berlusconi se je odločil trdo pritisniti na italijanske poslance zaradi svetovne gospodarske krize. Na njihovih plečih namerava namreč urejati proračunski primanjkljaj s tem, da jim bo zmanjšal prihodke za deset odstotkov. Neusmiljeno rezanje plač bo gotovo pustilo globoke posledice na psihi poslancev, saj se jim bo povprečna plača zmanjšala s 14.799 na 13.300 evrov. S tem ukrepom naj bi vlada prihranila 16 milijonov evrov letno.

A poslanci ne bodo edine žrtve brutalnega Silvia. Ta je napovedal širše ukrepe v javni upravi in nižanje prihodkov njenih največjih zaslužkarjev pa tudi nižanje plač visokih menedžerjev, zaposlenih v državnih podjetjih. Vlada obljublja, da bo varčevala z ukrepi v javni upravi in ne na račun davkoplačevalcev. Še enkrat več se je torej pokazalo, kako kriza najprej napade medrazredno solidarnost. Revnejši sloji tako ne kažejo nikakršnega razumevanja za stisko multimilijonarjev. Še več. V splošni krizi zahtevajo dostojne plače celo zase.

Berete solidarni OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

V Bangkoku so se ravno končali protesti, na jugu Tajske pa je zopet počilo. Odjeknili sta dve eksploziji, v katerih sta umrla dva človeka, 27 pa jih je bilo ranjenih. Obe bombi sta eksplodirali v provinci Yala ena blizu druge v razmaku nekaj minut, tako da so bili v drugi eksploziji poškodovani tudi reševalci in policisti, ki so prišli na prizorišče prvega napada. Policija je za napada okrivila islamske upornike in separatiste. Do priključitve budistični Tajski leta 1902 je bilo to območje sicer avtonomni malajski muslimanski sultanat.

Napetosti na korejskem polotoku se stopnjujejo. Severna Koreja je zagrozila s prekinitvijo vseh odnosov z južno sosedo, ki obljublja kaznovanje Pjongjanga za potopitev njene vojaške ladja marca letos. Severnokorejska vojska je zagrozil, da bo Južni Koreji zaprla dostop do skupnega industrijskega parka Kaesong, če bo Seul začel oddajati propagandna sporočila po zvočnikih na meji. Pjongjang je napovedal nadaljevanje slabih odnosov med državama, vse dokler bo južnokorejski predsednik Lee Myung Bak, ki se mu mandat izteče leta 2013. V Seulu je na obisku ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki Južni Koreji javno izraža vso podporo Združenih držav.

Ameriški predsednik Barack Obama bo na mejo z Mehiko poslal 1200 pripadnikov Nacionalne garde, od kongresa pa bo zahteval dodatnih 500 milijonov dolarjev za mejno varnost in policijo. Obama naj bi tako ukrepal zaradi arizonskega zakona, ki državnim policistom nalaga preverjanje imigracijskega statusa ljudi, čeprav so te naloge v pristojnosti zvezne vlade. Z napovedanimi ukrepi bi rad Obama preprečil, da bi podobne zakone sprejeli tudi v drugih zveznih državah. Ni še jasno, kakšne naloge bo nacionalna garda sploh imela, saj nima policijskih pooblastil. Republikanec John McCain kljub temu zahteva pošiljanje kar 6000 gardistov na mejo.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor se je v Washingtnu srečala z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidenom, ki je Hrvaški izrekel trdno podporo ZDA pri njenem vključevanju v Evropsko unijo. Biden je tudi pohvalil arbitražni sporazum s Slovenijo, saj naj bi šlo za uspešno reševanje spora med državama. Na splošno je Biden hvalil Hrvaško tako glede boja proti korupciji, gospodarskih reform in sodelovanja s haaškim sodiščem. Zahvalil pa se ji je tudi za sodelovanje v afganistanski vojni in podporo Kosovu.

Madžarski parlament v novi sestavi, kjer ima dvotretjinsko večino desna stranka Fidesz, je sprejel zakon o dvojnem državljanstvu za Madžare, ki živijo v sosednjih državah. Nov zakon lajša pogoje za pridobitev madžarskega državljanstva, to pa skrbi predvsem Slovaško, kjer živi več kot pol milijona Madžarov. Pogoja za pridobitev državljanstva bosta odslej dokaz, da ima oseba madžarske korenine in znanje madžarskega jezika. Pogoj pa ni bivanje na Madžarskem, vendar v tem primeru državljani nimajo volilne pravice. Madžari na Slovaškem so Fidezs sicer prosili, naj s sprejetjem zakona počaka na slovaške parlamentarne volitve, ki bodo 12. junija, saj lahko tedaj pride do ostrejše protimadžarske kampanje, vendar na Madžarskem za to niso imeli posluha.

Slovaška je napovedala, da bo slovaški parlament kot protiukrep sprejel zakon, po katerem bi slovaškim Madžarom, ki bi sprejeli madžarsko državljanstvo, avtomatično odvzeli slovaškega. Prav tako se bo Bratislava glede madžarskega zakona pritožila na Evropsko komisijo in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi. Zakon o dvojnem državljanstvu je bil sprejet s 344-imi glasovi za, tremi proti in petimi vzdržanimi.

Jamajški premier Bruce Golding je obljubil umiritev razmer v Kingstonu, potem ko je v spopadih policije s privrženci domnevnega narko šefa Cristopherja Dudusa Cokea umrlo med 31 in 60 ljudi, večinoma pa naj bi bili civilisti. Kje se Coke nahaja sicer ni znano, ima pa na tisoče podpornikov, ki ga želijo ubraniti pred policijsko aretacijo za vsako ceno. Umrli naj bi tudi trije pripadniki varnostnih sil, oblasti pa skrbi tudi negativen učinek spopadov na prihodke od turizma.

Državi svet bo ob sedemnajsti uri glasoval o vetu na zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, po katerem bi se moralo 25 odstotkov dobička razdeliti med zaposlene v primeru, ko bi se vodstvo podjetja odločila razdeliti več kot 25 odstotkov dobička. Združenje delodajalcev seveda nasprotuje zakonu z izjemno argumentacijo, da bi obvezna delitev dobička med zaposlene le-te demotivirala. S to logiko se strinjajo tudi v Liberalni demokraciji Slovenije. Govorili smo z vodjo njihove poslanske skupine Borutom Sajovicem:Ampak v praksi se delitev dobička na prostovoljni bazi ni izvajala. Zakaj bi bilo odslej drugače?Stališče Slovenske demokratske stranke glede tega predloga je predstavil Zvonko Černač:Ravno poteka seja državnega zbora, na kateri se razpravlja o arbitražnem sporazumu. Sejo je predlagala Slovenska demokratska stranka zaradi bojda novih dejstev, ki postavljajo sporazum v novo luč in zaradi katerih naj bi bil sporazum ničen. Kakšna so ta dejstva, nam skuša razložiti Zvonko Černač:Kako pa na razloge za sejo, torej nova dejstva, gleda Sajovic iz LDS?Komentarji
komentiraj >>