Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ŠVEDSKI KROFF (2105 bralcev)
Sreda, 23. 6. 2010
Boris V....Švedski pristaniški delavci bojkotirajo Izrael...
...PS SE pozvala Švico k moratoriju na prepoved gradnje minaretov...
...Španski senat proti burkam...
...Pahor upa na kitajske naložbe...

Okoli 1500 švedskih pristaniških delavcev je začelo z enotedensko blokado vsega blaga, ki je namenjeno v ali prihaja iz Izraela. Po besedah predsednika osrednjega sindikata pristaniških delavcev je razlog za embargo neukrepanje mednarodne skupnosti ob izraelskem napadu na konvoj s človekoljubno pomočjo prejšnji mesec. Na ladjah je bilo prisotnih tudi 9 švedskih državljanov, sindikat pa je floto aktivno podpiral. Tudi včerajšnje rahljanje blokade Gaze je po mnenju sindikalistov le pesek v oči. Zavzemajo se za njen takojšen umik, saj v Gazi v nevzdržnih razmerah živi okoli 800.000 otrok. Isti sindikat je v preteklosti blokiral tovor tudi iz Pinochetovega Čila in Južnoafriške republike v času apartheida.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki zaseda v Strasbourgu, je obsodila prepoved gradnje minaretov v Švici. Člani skupščine so razglasili, da je prepoved diskriminatorna do islamske skupnosti in ni v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Zato pozivajo Švico k takojšnjim ukrepom in sprejetju moratorija na prepoved. Hkrati so zavrnili tudi vsakršno splošno prohibicijo nošenja burk ali drugih verskih oblačil.

Nasveta Sveta Evrope ni uslišal španski senat, ki je komajda, s 131imi glasovi za in 129imi proti, pa vendar, potrdil predlog, v katerem vlado poziva k prepovedi muslimanskih oblačil burka in nikab na javnih krajih. Vladajoči socialisti so bili sicer proti, a sta ZA glasovali dve konzervativni stranki. Senat tako pravi, da mora vlada sprejeti ustrezne zakonske ukrepe, s katerimi bi omenjeni oblačili pregnali z javnih krajev. Desna Ljudska stranka si želi prepovedi, socialisti pa menijo, da sta najboljša ukrepa izobraževanje in dosledno uveljavljanje obstoječe zakonodaje, ki že prepoveduje vstop ljudi z zakritimi obrazi na javne kraje.

Po srečanju s kitajskim premierom Wenom Jiabaom je slovenski predsednik vlade Borut Pahor izpostavil gospodarsko sodelovanje med državama. Slovenska stran je izrazila željo po kitajskih naložbah, ker sama ne zmore financirati tako naglega razvoja, kot si ga zamišlja. Kitajska je pokazala zanimanje za morebitno vlaganje v Slovenske železnice, zlasti v povezavi z Luko Koper, mikata pa jo tudi turizem in bančništvo. Pahor je po pogovorih poudaril, da noče investicij samo ene države ali korporacije, temveč pluralnost le-teh.Komentarji
komentiraj >>