Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GENERALE NA BRITOFF (2836 bralcev)
Četrtek, 24. 6. 2010
Boris V.... Slovenija članica nekega Procesa ...
... V Keniji bodo zaporniki lahko glasovali ...
... McChrystal zgodovina - vojna ostaja ...
... Talibani v Pakistanu ...
... Jao, državne proslave ...

ob 7:05

Vlada naj bi na današnji seji med drugim obravnavala tudi razvoj vojske. Tako naj bi bil ena od tem tudi predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025. Poleg tega naj bi vlada po napovedih ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs sprejela tudi vrsto ukrepov za petodstotno zmanjšanje sredstev za plače javnih uslužbencev v prihodnjem letu.

Slovenija je na carigrajskem vrhu Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi postala 12. članica tega združenja držav. Na vrhu je bila sprejeta carigrajska deklaracija, v kateri se voditelji 12ih držav zavezujejo regionalnemu sodelovanju in dobrososedskim odnosom. Slovenski predsednik Danilo Tűrk je ob tej priliki dejal, da je jugovzhodna Evropa dinamična regija, ki je obetajoča za vse. Manj pa si od tovrstnih vrhov lahko obeta Kosovo, ki v Carigradu ni imelo svojih predstavnikov.

Kenijsko sodišče je razsodilo, da bodo imeli zaporniki pravico glasovati na avgustovskem referendumu o novi ustavi. Čeprav se sodba nanaša le na pravico do glasovanja na tem referendumu, bo morda odprla pot glasovanju tudi na prihodnjih volitvah. Sedaj bo potrebno pravočasno registrirati okoli 50.000 zapornikov. Nova ustava med drugim predvideva več nadzora nad predsedniško funkcijo in ustanovitev drugega doma kenijskega parlamenta – senata.

ob 8:05

Ameriški general Stanley McChrystal je zgodovina. Vsak kar se tiče poveljništva zavezniških in ameriških sil v Afganistanu. Predsedniku Obami je namreč ponudil odstop, potem ko je revija Rolling Stone razkrila njegove kritike Obamove administracije. McChrystal je izjave v članku obžaloval in dejal, da se kaj takega ne bo več ponovilo. Tu ima vsekakor prav, saj je Obama že nakazal, da je njegove kariere konec, s tem, ko se mu je zahvalil za njegovo služenje v vojaški uniformi.

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je v domačem parlamentu zatrdil, da je zadovoljen s španskim predsedovanjem Evropski uniji kljub, kot se je izrazil, težkim okoliščinam, ki so pretresle evroobmočje. Zapatero je dodal, da se je Španija tekom predsedovanja, ki se končuje konec junija, počutila koristno. Vodja opozicijske Ljudske stranke pa je dejal, da je Španija med predsedovanjem povzročila vihar, ki je negativno vplival na špansko finančno kredibilnost.

Zimbabvejski predsednik vlade Morgan Tsvangirai je odpustil 4 od 15ih ministrov iz svoje stranke v vladi, ki si jo deli s stranko predsednika Mugabeja. Zamenjani ministri niso prestali pregleda opravljenega dela po 16ih mesecih na oblasti. Razlog za zamenjavo pa naj bilo tudi Tsvangiraijevo utrjevanje avtoritete znotraj lastne stranke.

ob 9:05

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je mandat za sestavo vlade podelil Iveti Radičovi, voditeljici Slovaške demokratične in krščanske unije. Radičova je izrazila prepričanje, da bo vlado uspela sestaviti do 8. julija, ko je predvideno ustanovno zasedanje novega parlamenta. Največ glasov je na nedavnih parlamentarnih volitvah sicer prejela leva stranka Smer dosedanjega premiera Roberta Fica, ki mu je predsednik tudi najprej podelil mandat. Fico pa ga je vrnil, saj ni uspel oblikovati koalicije.

V Evropskem parlamentu se je na plenarnem zasedanju zvrstilo več pozivov k večji vlogi Evropske komisije pri uveljavljanju ključnih finančnih in ekonomskih odločitev v Evropski uniji. Največja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka, spominja na besede predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, da je komisija dejansko ekonomska vlada. Zato so v tej skupini komisijo pozvali k bolj specifičnim predlogom.

V Siriji je bil zaradi širjenja lažnih informacij in slabljenja narodne morale na triletno zaporno kazen obsojen Mohannad al-Hassani, vodja sirijske Organizacije za človekove pravice. Hassani je nagrajeni odvetnik in aktivist, ki je večkrat branil prodemokratične aktiviste. Ironično je, da se je Hassani zavzemal tudi za odpravo zakona, po katerem je bil sam obsojen.

ob 10:05

Poročilo pakistanske obveščevalne službe pravi, da talibanski militantneži odkrito nabirajo sredstva v pakistanski provinci Punjab. V provinci naj bi tako pod različnimi imeni delovalo 17 prepovedanih vojaških skupin. Sredstva nabirajo preko verskih prispevkov in srečanj v imenu socialne varnosti. Sodeč po tem poročilu, se militantneži širijo po celi provinci Punjab pa tudi v mesta po drugih delih države zaradi vladnih napadov nanje.

Belorusija trdi, da je v celoti odplačala svoj dolg ruskemu gigantu Gazprom. Obvestilo o tem je prišlo v javnost kmalu zatem, ko je Rusija za 60 odstotkov zmanjšala dobavo plina. Gazprom plačila še ni potrdil. Plinske zaloge Litve so se zmanjšale za 30 odstotkov, saj prejema plin ravno preko Belorusije. Večjih problemov s pomanjkanjem plina v Evropi naj ne bi bilo, saj je poleti poraba tega energenta nizka.

Vsi bomo žrtve državotvornosti. Vrsta prireditev bo namreč na predvečer Dneva državnosti obeležila devetnajstletnico razglasitve Temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Na slavnostni seji parlamenta se bodo zbrali poslanci, ki jih bo nagovoril podpredsednik državnega zbora France Cukjati, zvečer bo na osrednji proslavi govoril predsednik Tűrk, z ljubljanskega gradu pa bodo streljali topovske salve. Oh, ne pozabimo še na mašo za domovino, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.Komentarji
komentiraj >>