Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF NA DIKTAT (2622 bralcev)
Sreda, 7. 7. 2010
Boris V....Kosova komisija začela preiskovati ministra Golobiča in ULTRO...
...hrvaško ustavno sodišče zavrnilo predlog o oceni ustavnosti arbitražnega sporazuma...
...evropski parlament prepovedal uporabo živil pridobljenih s pomočjo kloniranih živali...
...bivši panamski diktator Manuel Noriega v Franciji obsojen pranja denarja...

Pismo ministra Mateja Lahovnika premierju, v katerem minister problematizira prijavljanje podjetja Ultra, čigar delni lastnik je visokošolski minister Gregor Golobič, na javne razpise, je Komisijo za preprečevanje korupcije spodbudilo k preiskavi. Za začetek presoje o morebitnih kršitvah omejitev poslovanja in obstoju nasprotja interesov v tem primeru so se odločili na podlagi zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot je pojasnil predsednik komisije Drago Kos, bo komisija najprej preverila, ali je bil od 5. junija letos sklenjen kakršen koli posel, ki bi lahko bil v nasprotju z novim predpisom. Do tega datuma je namreč veljal stari zakon, po katerem je bila meja lastništva funkcionarjev v podjetjih, ki ne smejo poslovati z državo 20 odstotkov, po novem zakonu pa naj bi bila 5-odstotna meja v Golobičevem primeru presežena.

Govorili smo s predsednikom komisije Dragom Kosom, ki je na vprašanje, ali jih je k preiskavi spodbudilo Lahovnikovo pismo premierju odgovoril:Prijavljanje podjetja Ultra na javne razpise se je problematiziralo že od začetka Golobičevega mandata. Je to postalo res problematično šele z nastopom novega predpisa?Hrvaško ustavno sodišče je zavrnilo predlog državljanske pobude Morje je kopno o oceni ustavnosti arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Svojo odločitev je obrazložilo s tem, da ocenjevanje mednarodne pogodbe ni v njegovi pristojnosti. Društvo Morje je kopno je zahtevo po oceni ustavnosti vložilo zaradi dvoma o vsebini pogodbe ter prepričanja, da sabor ni imel pooblastil, da bi suverenost države prestavil na ad hoc sodišče, na katerega ne bo mogel vplivati.

Evropski parlament je podprl dopolnila k predlogu evropske zakonodaje o novih živilih, ki predvidevajo prepoved gojenja in prodaje mesa ter mlečnih izdelkov, pridobljenih s pomočjo kloniranih živali. Poslanci zahtevajo tudi moratorij na živila, proizvedena z uporabo nanotehnologije, dokler ne bo dokazano, da ne škodujejo zdravju. Evropska zakonodaja doslej hrane iz kloniranih živali ni izrecno prepovedovala.

Pariško sodišče je nekdanjega panamskega diktatorja Manuela Noriego obsodilo na sedem let zapora zaradi pranja denarja, zasluženega v trgovini z drogo. Noriega obtožbe zavrača in trdi, da so vir denarja ženino bogastvo, dediščina njegovega brata in plačila ameriške obveščevalne agencije CIA. Sodišče je odredilo tudi zaplembo 2,3 milijona evrov na njegovih francoskih računih. Franciji so ga konec aprila izročile Združene države Amerike, izročitev pa zahteva tudi Panama, kjer je obtožen pobijanja političnih nasprotnikov.

KrOFF so pripravili vajenci Tina, Luka T. in Božo.Komentarji
komentiraj >>