Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BREZPLAČEN OFF BREZ ŽICE (2759 bralcev)
Četrtek, 29. 7. 2010
Boris V.... blokirane najbolj sporne točke novega arizonskega priseljenskega zakona ...
... ruski državljani pod še večjim nadzorom državne obveščevalne službe FSB ...
... Sarkozy napovedal rušenje nezakonitih romskih naselij in izgon ilegalnih romskih priseljencev ...
... Slovenija slabo izvaja konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev ...
... otvoritveni tekmi v Stožicah v rokah Ministrstva za okolje in prostor ...

OFF NAPOVEDNIK

Na Madžarskem v vasi Kamut so krajevni park preimenovali v index.hu. Kraj se je potegoval za pravico, da bi trg, ulico ali park poimenovali po omenjenem portalu. Tako bo od sedaj na celotnem območju parka dostop do brezplačnega brezžičnega interneta.

Podobno ali pa morda še celo bolj »napredno« bi lahko razmišljali na slovenskem. Vse slovenske gozdove preimenujmo v vsecerkveno.je, kjer bi se ob kapelicah ob gozdnih poteh, ki jih pri nas ne manjka, dalo dobiti brezplačno bogoslužje ter »internetni odpustek«. Vse te brezžične »božje storitve« pa bi, poglej ga zlomka, prišle dobesedno z neba.

V slovenski prestolnici bi lahko vse previsoko leteče projekte zadnjih let preimenovali. Tako bi se po novem Celovški dvori imenovali denarja.ni, športni center Stožice pa samipufi.so.

Vi pa berete brezplačni OFF program RadiaŠtudent.smo.

OFF PROGRAM

Ameriška zvezna sodnica Susan Bolton je v zadnjem trenutku blokirala najbolj sporne točke arizonskega zakona o priseljencih. Tako je bila začasno preklicana zahteva, ki policistom nalaga, da preverjajo imigracijski status ljudi ter zahteva, da morajo priseljenci vedno imeti pri sebi dokumente, ki dokazujejo njihov status. Blokirano je tudi določilo, ki državnim in lokalnim policistom dovoljuje aretacije nezakonitih priseljencev brez sodnega naloga. Nekaj določil zakona vseeno ostaja. Tako bo nedovoljeno prevažati in dajati zavetje ilegalnim imigrantom ter pobiranje delavcev s cest in trgov, ki se jih nato zaposli za tisti dan. Vendar boj okoli imigracijskega zakona še zdaleč ni končan. Guvernerka Arizone Jan Brever je že napovedala pritožbo, zato bo šel zakon naprej na ameriško zvezno vrhovno sodišče.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je podpisal sporni zakon, ki razširja že tako velike pristojnosti ruske obveščevalne službe FSB, naslednice zloglasne KGB. Nov zakon bo agentom odslej omogočal ukrepanje proti svojim državljanom že na podlagi suma in brez konkretnih dokazov. Zagovorniki človekovih pravic opozarjajo, da se z novimi pooblastili FSB postavlja nad zakone, v Rusko federacijo pa vrača absolutno moč obveščevalnih služb in nadzor v slogu Velikega brata, kakršna sta obstajala že v času sovjetskega KGB.

V Iranu je izginil oziroma je pogrešan odvetnik Mohammad Mostafaei, znan kot trn v peti iranskim oblastem, velik kritik iranskega pravosodnega sistema in branilec mladoletnih prestopnikov, političnih zapornikov in ostalih oseb, obsojenih na smrt s kamenjanjem. Med njegovimi klienti je tudi Sakineh Mohammadi Ashtiani, obsojena na smrt s kamenjanjem zaradi prešuštva, vendar so ji oblasti zaradi mednarodnih in domačih pritiskov kazen spremenile v smrt z obešanjem. Mastafaeija so v soboto pozvali na zaslišanje v zapor Evin v Teheranu, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Amnesty International obtožuje iranske oblasti, da se ga želijo zaradi njegovih prizadevanj na področju človekovih pravic znebiti.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je po izrednem vladnem srečanju naročil rušenje 300 nezakonitih romskih naselij v naslednjih treh mesecih. Ljudje, ki naj bi v njih prebivali ilegalno, bodo izgnani v državo izvora. Sestanek je bil odgovor na napad na policijsko postajo v mestu Saint-Aignan pred tednom dni, kjer so neznanci tudi zažigali avtomobile in sekali drevesa. Ta izgred je izbruhnil po tem, ko je v avtomobilskem zasledovanju pod policistovim strelom umrl romski mladenič. Sarkozyjev kabinet je tudi napovedal, da bo nova zakonodaja, ki bo omogočila lažji izgon ilegalnih romskih priseljencev, pripravljena pred koncem tega leta.

Ugotovitve poročila mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International o implementaciji konvencije OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju uvrščajo Slovenijo med 20 držav, ki konvencijo izvajajo najslabše. Ocene poročila zajemajo leto 2009, vendar je od takrat Slovenija sprejela zakon o integriteti in nov kazenski zakonik, ki naj bi zmanjšala korupcijo v mednarodnem poslovanju. Več o tem nam je povedala Simona Habič iz društva Integriteta, ki je slovenska izpostava organizacije Transparency International:S katerimi težavami se je soočalo Društvo Integriteta pri pridobivanju podatkov?Kakšno pa je stanje glede korupcije v povezavi s tujimi javnimi uslužbenci v mednarodnem poslovanju v Sloveniji?Projektu športnega centra Stožice se tik pred že razprodano košarkarsko tekmo Slovenija : Španija obeta ponovni tehnični pregled, ki ga bo opravila Komisija ministrstva za okolje in prostor. Otvoritveni tekmi, ki bosta odigrani 10. in 11. avgusta, sta poželi ogromno zanimanje javnosti, a dejstvo ostaja, da objekt sploh še nima uporabnega dovoljenja. S tem tehničnim pregledom naj bi ministrstvo ugotavljalo odpravo pomanjkljivosti, ki so jih ugotovili pri prejšnjih tehničnih pregledih, opravljenih 16. in 28. junija. Ministrstvo bo tako v zadnjih dneh ali urah pred že dolgo pričakovanima športnima spektakloma odločalo o tem, ali so ljubiteljem košarke in nogometa prodali mačka v žaklju ali pa so izvajalci odpravili pomanjkljivosti, ki so pogoj za uporabo objektov.

Poslanski skupini Slovenska demokratska stranka in Slovenska nacionalna stranka bosta vložili interpelacijo zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Temeljila naj bi na domnevno prirejenem razpisu, na katerega se lahko po njihovih besedah prijavi samo projekt stadiona Stožice. Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka so razpisni pogoji politično motivirani in naj bi ilustrirali dejstvo, da naj bi minister Lukšič že predhodno poskušal na vladi zagotoviti sredstva za financiranje tega projekta iz sredstev proračunske rezerve in s tem reševal Jankovića iz zagate, v kateri se je znašel zaradi težav pri financiranju izgradnje športnega parka Stožice.

OFF Program sta pripravila Luka P. in Tina.Komentarji
komentiraj >>