Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
DO SMRTI BOMO DELALI OFF (2658 bralcev)
Ponedeljek, 9. 8. 2010
Boris V.… V Nagasakiju obeležili 65. letnico napada z atomsko bombo …
… indonezijska policija aretirala radikalnega muslimanskega klerika Abuja Bakarja Baširja …
… v Ruandi potekajo predsedniške volitve …
… nemška policija zaprla mošejo Taiba zaradi povezave z napadi septembra 2001 …
… mednarodni denarni sklad namerava odpreti nadzorno pisarno v Atenah …
… Na športnem objektu Stožice istočasno tehnični pregled in delavci, ki opravljajo zadnja gradbena dela …

OFF NAPOVEDNIK

Zajtrk oziroma prvi obrok po postu, ki ga imamo med spanjem, je najpomembnejši obrok dneva, ki vam bo dal energijo za optimalno koncentracijo pri delu. To velja tudi za zajtrk daljnega septembra 1997 v Južnoafriški republiki, na katerem sta se srečali igralka Mia Farrow in manekenka Naomi Campell. „Breakfast chat“, kot zdaj imenujejo njuno druženje, je po trinajstih letih postalo ključnega pomena za tožilce na sodišču v Haagu, ki liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju očitajo trgovanje s tako imenovanimi krvavimi diamanti za financiranje vojne v Sierra Leoneju. Po 91ih pričah, ki so jih že zaslišali v tej zadevi, so končno dobili obremenilne dokaze. Taylorju, ki je priprt že od leta 2006, sedaj zaradi Mie Farrow, ki je izdala zaupen podatek, da je britanski manekenki v dar poklonil tri krvave diamante, grozi, da bo preostanek svojega življenja preživel na drugi strani rešetk.

Po tem takem hrana niti ni najpomembnejši element zajtrka. Kaj bi bilo, če bi se Campbell namesto diamantom posvetila hrani? V tem primeru je morda nikoli ne bi poklicali na pričanje, razen v primeru, ko bi visoko uglajena supermanekenka govorila s polnimi usti.

Vi pa berete OFF program Radia Študent, ki zajtrkuje obilno.

OFF PROGRAM

V Japonskem mestu Nagasaki so obeležili 65. obletnico napada z atomsko bombo. Ameriški bombnik je tri dni po napadu na Hirošimo na severni del mesta odvrgel atomsko bombo z imenom Debelinko. Zaradi atomske bombe je neposredno in posredno umrlo 70.000 ljudi, še enkrat toliko pa jih je bilo ranjenih. Slovesnosti so se udeležili predstavniki 32-tih držav, med katerimi sta kot v Hirošimi prvič tudi predstavnika jedrskih sil Velike Britanije in Francije. Predstavnikov Združenih držav Amerike v Nagasakiju, za razliko od Hirošime, ni bilo. Župan Nagasakija Tomihisa Taue je ob tem kritiziral japonsko vlado zaradi premehkega odnosa do držav z jedrskim orožjem.

Severna Koreja je v bližini sporne morske meje z južno sosedo izstrelila okoli 110 izstrelkov artilerijskega orožja. Vsi izstrelki so padli v morje Severne Koreje in Južni Koreji niso povzročili nobene škode. Do incidenta je prišlo ob koncu petdnevnih vojaških vaj, ki jih v Rumenem morju s pomočjo ameriške vojske izvaja Južna Koreja. Za vojaške vaje se je Južna Koreja odločila zaradi napada na njihovo ladjo v marcu letos. Za napad, v katerem je umrlo 46 članov posadke, Južna Koreja krivi severno sosedo, ki odgovornost za napad zavrača.

Indonezijska policija je aretirala radikalnega muslimanskega klerika Abuja Bakarja Baširja. Indonezijska policija za boj proti terorizmu je 71-letnega Baširja, ki naj bi bil duhovni vodja teroristične mreže Al Kajda, aretirala v mestu West Javi. Razlogi za aretacijo naj bi bili zagotovitev sredstev za usposabljanje v terorističnem oporišču v Acehu, aktivna vloga pri ustanovitvi oporišča in imenovanje njegovih ključnih ljudi. Abu Bakar Bašir, ki je sicer že dve leti presedel za zapahi zaradi pomoči v bombnih napadih na Bali, v katerih sta umrli 202 osebi, zanika vse obtožbe in povezave s terorističnimi organizacijami.

V Ruandi potekajo predsedniške volitve, na katerih bo 5,2 milijona upravičencev predsedniški mandat najverjetneje ponovno dodelilo zdajšnjemu predsedniku Paulu Kagami. 52-letni Kagame Ruando vodi od zmage tutsijskih upornikov nad hutujci, ki so v genocidu leta 1994 pobili več kot 800.000 tutsijev. Pod njegovim vodstvom je Ruanda postala najbolj stabilna država v regiji, beleži visoko gospodarsko rast in dosega dobre rezultate na področju izobraževanja in zdravstva.

Venezuelski predsednik Hugo Chavez in novi kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos naj bi se jutri sestala na pogovorih o enomesečnem diplomatskem razkolu med državama. Njun kamen spotike so že nekaj let kolumbijski uporniki, ki naj bi živeli in se urili v Venezueli. Že pred Santosovo inavguracijo je Chavez pozval Farcove upornike, naj izpustijo vse svoje talce. Ti so prejšnji teden sporočili, da so pripravljeni poiskati politično rešitev tega 46-letnega konflikta. Korak v to smer pa je naredil Santos, ki je svoje predsedovanje začel s sporočilom, da je odprt za dialog s Farcom, a samo v primeru, da ta naredi prvi korak in izpusti ujetnike. Po besedah kolumbijske vojske jih ima 79, nekatere nevladne organizacije pa pravijo, da jih je mnogo več.

20 nemških policistov je zaprlo in preiskalo mošejo Taiba ter prepovedalo z njo povezano istoimensko kulturno organizacijo. Hamburška mošeja, ki naj bi bila žarišče za islamske akcije v Hamburgu, se je prej imenovala Al-Kuds mošeja in šteje 45 članov, med katerimi je bil tudi Mohamed Ata, glavni snovalec napada 11. septembra v Ameriki. V njej pa naj bi se pred odhodom na islamski tabor za usposabljanje sestajali ugrabitelji štirih letal, ki so leta 2001 padli na Svetovni trgovinski center v New Yorku, Pentagon v Washingtonu in polje v Pensilvaniji.

Mednarodni denarni sklad namerava v manj kot šestih tednih odpreti nadzorno pisarno v Atenah, katere naloga bo pridobivati podatke o izvajanju varčevalnih in reformnih ukrepov, jih analizirati ter o njih razpravljati z grško vlado. Po četrtkovem koncu desetdnevnega nadzora je skupna misija Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada ocenila, da varčevalni ukrepi in sprejemanje ključnih reform, ki jih je morala Grčija v zameno za posojila sprejeti, potekajo več kot uspešno. Nadzorniki so še posebej zadovoljni s sprejemom pokojninske reforme, z napredkom pri reformah trga dela in z liberalizacijo cestnih prevozov. Vendar pa mora po predvidevanjih misije Grčija za dolgoročno uspešnost svojega gospodarstva povečati konkurenčnost in dvigniti nizke potencialne stopnje rasti. Zaradi te ocene bo Grčija dobila izplačilo drugega izmed 12-ih obrokov posojil evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada, ki znaša devet milijard evrov.

Premier Borut Pahor in minister za delo Ivan Svetlik sta predstavila osnutek novega pokojninskega zakona. Ta za starostno pokojnino predvideva 65 let starosti ne glede na spol, blažjih pogojev pa bodo lahko deležni tisti, ki so z delom začeli zgodaj. Moški, ki so začeli delati s 17-imi leti, se bodo tako lahko upokojevali pri 60. letih, ženske pa pri 58. Poslušajmo, kaj je dejal Pahor o vladnih ambicijah glede pokojninskega zakona:Z zadnjo oceno se ne strinjajo v Zvezi svobodnih sindikatov, kjer napovedujejo zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, saj bodo morali, kot pravijo v Zvezi, zaradi tega zakona starejši in iztrošeni delavci delati še dlje. A namesto dogovarjanja s sindikati je vlada raje upoštevala bonitetno uspešnost države:Komisija ministrstva za okolje in prostor bo na športnih objektih v Stožicah opravila ponovni tehnični pregled, ki je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Če bo tehnični pregled, ki bo najverjetneje trajal pozno v noč, uspešno izpeljan, bo Mestna občina Ljubljana, ki gradi dvorano in stadion v javno-zasebnem partnerstvu, v torek dopoldne prejela uporabno dovoljenje, s katerim bo lahko izpeljala tekmo med Slovenijo in Španijo, ki bo potekala na dan otvoritve. Prvotni rok za dokončanje gradnje je bil 30. junij, vendar so pri tehničnem pregledu tistega dne ugotovili pomanjkljivosti v tehnični dokumentaciji in nedokončanih gradbenih delih. Izpeljavo otvoritvene tekme bi lahko, če bi bil tehnični pregled uspešen, ogrozili tudi nekateri podizvajalci zaradi plačilne nediscipline z zaprtjem dostopa do dvorane.

V skladu z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih stopa v veljavo nov sistem denarne socialne pomoči. Nižja denarna socialna pomoč bo znašala 288 evrov za začasne prejemnike, višjo denarno socialno pomoč pa bodo, skupaj z varstvenim dodatkom, dobili trajno nezmožni za delovno aktivnost ali starejši v višini 450 evrov. Po do zdaj veljavnem zakonu znaša višina denarne socialne pomoči za prvo odraslo osebo v družini 226 evrov. Pravice iz sistema denarne socialne pomoči se bodo za nekatere zmanjšale, za nekatere pa povečale. S tem naj bi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve preprečilo tudi zlorabe, ki so se dogajale zaradi ohlapnosti prejšnjega zakona. Zakon bo stopil v veljavo 1. junija prihodnje leto.

Septembra začne veljati določilo mestnega odloka, ki odpravlja subvencije za mesečne vozovnice za dijake, študente in upokojence, ki nimajo stalnega bivališča v Ljubljani. Po podatkih Ljubljanskega potniškega prometa je takih subvencioniranih vozovnic 290.706, od tega za približno 170.000 oseb, ki nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Ljubljana. Ti bodo morali za ceno mesečne vozovnice sedaj odšteti 34 evrov, kar je 100-odstotna podražitev.

OFF so pripravili Boris ter vajenki Nika in Tina.Komentarji
komentiraj >>