Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF, KI OPAŽA... (2525 bralcev)
Petek, 17. 9. 2010
Boris V.… Talibani izvajajo aktivnosti v luči jutrišnjih parlamentarnih volitev v Afganistanu …
… Izraelska vojska ubila enega od poveljnikov Hamasa …
… V Londonu umorjen vodilni pakistanski politik v izgnanstvu …
… Koordinacija 20ih neparlamentarnih strank zahteva spremembe zakona o RTV Slovenija in zakona o volilni kampanji …
… Otvoritev razstave Vlada Marteka v Galeriji P74 ...

OFF NAPOVEDNIK

V Johanessburgu je oseba z nadimkom „PigSpotter“, ki z uporabo Twitterja opozarja voznike na policijske zapore in radarje, policiji predlagala premirje. „Tisti, ki opazi prašiče“ v zameno za to, da bo prenehal ponujati svoje storitve, zahteva čas na lokalnem radiu. Liku na Tweeterju sledi več kot 6000 ljudi, grozi pa mu obtožba zaradi oviranja policijskega dela. Policija je že dejala, da PigSpotterja vneto išče in da ima o njem že precej informacij, on oziroma ona pa se brani, da le opozarja na nepravilnosti v policijskem delovanju.

Se lahko ta zgodba poveže z nedavno napovedjo enega od dveh domačih policijskih sindikatov, da bodo policisti nekaj časa izdajali manj glob in več opozoril? Morda je slovensko policijo strah, da bi se tudi recimo v Ljubljani pojavil kak tweeteraš, ki bi voznike opozarjal na policijske zasede v okolici priljubljenih točk za mlade, in skuša strasti pomiriti z omenjeno na videz všečno napovedjo. Da želijo policisti s tem ne ukrepanjem le izsiliti svoj boljši gmotni položaj, seveda ni res. Gre zgolj za še eno premišljeno metodo povečevanja varnosti na cesti.

Berete OFF Program Radia Študent, za katerega lahko izveste tudi preko Tweeterja afna radiostudent.

OFF PROGRAM

Na severu Nigra je bilo ugrabljenih sedem delavcev dveh francoskih podjetij, gradbenega z imenom Vinci in podjetja, ki se ukvarja z jedrsko energijo Areva. Med ugrabljenimi je tudi pet francoskih državljanov, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je že pozval nigerske oblasti, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da ujete osvobodijo. Zaenkrat se ne ve veliko o ugrabiteljih, saj niso podali še nikakršne zahteve, šlo pa naj bi za skupino okoli 30-ih oboroženih moških. Uporniške skupine v regiji se vedno bolj zoperstavljajo izkoriščanju lokalnih naravnih bogastev s strani multinacionalk. Niger je šesti proizvajalec urana na svetu, določene skupine pa zahtevajo večji delež pri dobičkih od izkoriščanja te rudnine.

V soboto se bodo v Afganistanu odvile parlamentarne volitve, talibani pa so v luči tega dogodka ugrabili kandidata na volitvah, osem volilnih uradnikov in še deset drugih oseb, ki sodelujejo v predvolilnih kampanjah. Mohamed Šah Hanzal, guverner province Bagdis, kjer so ugrabitve izvedene, je dogodek potrdil, talibani pa naj bi svoje žrtve odpeljali na območje v provinci, ki je pod njihovim nadzorom. Talibani so napovedali, da bodo na dan volitev napadli volišča, volilne uradnike in varnostne sile. Medtem so v Kabulu in provincah Gazni in Gor afganistanske oblasti zaplenile več tisoč ponarejenih volilnih lističev in akreditacij za opazovalce volitev. Jutri bodo tako afganistanski volivci med več kot 2500 kandidati izbrali 249 članov spodnjega doma parlamenta.

Medtem ko se izraelski in ameriški politiki pretvarjajo, da resnično želijo obnoviti mirovna pogajanja med Izraelom in Palestinci, Izrael ne izgublja časa. Na severu Zahodnega brega so izraelski vojaki ubili tamkajšnjega poveljnika oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas Ijada Šilbaja. Operacija je bila izvedena v begunskem taborišču Nur Šams, Šilbajo pa naj bi ubili v njegovi spalnici. Izraelska vojska seveda trdi drugače. Šilbaja naj bi stekel proti izraelskim vojakom, ti pa so ga ustrelili v strahu, da je oborožen. Ob sončnem zahodu se začenja tako imenovan dan sprave, najpomembnejši judovski praznik, izraelska vojska pa je za Palestince zaprle glavne poti na Zahodnem bregu, da bi preprečila morebitne napade ob prazniku.

V Londonu je bil umorjen Imran Faruk, vodilni pakistanski politik, ki je živel v izgnanstvu v Veliki Britaniji. Faruka, nekdanjega poslanca in visokega predstavnika pakistanskega gibanja Mutahida Kvami, so našli v četrtek zvečer mrtvega s poškodbami glave in vbodnimi ranami na severu Londona. Za Farukom so pakistanske varnostne sile razpisale tiralico, tako da se od leta 1999, ko je prišel v London, v Pakistan več ni vračal. Gibanje Mutahida Kvami, nekdaj opozicijska stranka, sedaj pa del vladajoče koalicije, se je večkrat obtoževalo povezav s terorističnimi napadi, ki jih v stranki zanikajo. Stranka je razglasila desetdnevno žalovanje, v Karačiju pa že poročajo o nasilju. Ko so pretekli mesec v tem mestu umorili poslanca Farukove stranke, Razo Haiderja, je v valu političnega in etničnega nasilja v mestu umrlo 85 ljudi. Tako so sedaj v mestu zaprte vse šole, tržnice in bencinske črpalke, zastal je tudi javni potniški promet.

Poljska policija je prijela čečenskega vodjo v izgnanstvu Ahmeda Zakajeva
, ko je ta prišel na dvodnevni kongres izgnancev iz Čečenije. Zakajeva z mednarodno tiralico išče Rusija zaradi terorizma, poljske oblasti pa so ga že v sredo opozorile, da ga bodo aretirale, če bo prišel na Poljsko. Zakajev sicer od leta 2003 uživa politični azil v Veliki Britaniji, Rusija pa od Londona ves ta čas zahteva njegovo izročitev. Predstavniki Zakajeva trdijo, da sploh ni bil aretiran, temveč da je šel na tožilstvo na lastno pobudo, da bi ugotovil, kaj želijo od njega. Poljsko sodišče naj bi sedaj odločilo, ali ga bodo izročili Rusiji.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je včeraj ob robu vrha Evropske unije v Bruslju dejal, da mu je nemška kanclerka Angela Merkel zaupala, da ima tudi Nemčija namen izprazniti romska naselja v državi. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je te navedbe že zavrnil in dejal, da bi bilo takšno ukrepanje v nasprotju z nemško ustavo. Oglasil se je tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Dejal je, da tudi on ne ve nič o domnevnem pogovoru o Romih med Sarkozyjem in Merklovo, čeprav je bil ves čas prisoten.

Ob 16-ih se bo v ljubljanski Mestni hiši pričela okrogla miza z naslovom S kolesarsko strategijo do naslova 'Ljubljana - kolesarsko mesto', ki jo v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravlja Mestna občina Ljubljana. O namenu okrogle mize smo govorili z Janezom Bertoncljem, kolesarskim koordinatorjem v Mestni občini Ljubljana:Pa Bertoncelj na okrogli mizi pričakuje tudi kakšne konkretne predloge, kako izboljšati kolesarsko situacijo v Ljubljani?Sprehodimo se po dogajanju v luči oktobrskih lokalnih volitev. Kandidatka Slovenske demokratske stranke za županjo Ljubljane Zofija Mazej Kukovič je predstavila etični kodeks, ki ga je njena stranka poslala v podpis županskim kandidatom in kandidatkam v Ljubljani. Kukovičeva je dejala, da je pomanjkanje etike in morale nekaj, kar je za aktualno mestno oblast zelo značilno. Kandidatka SDS trdi, da je treba biti enak do vseh, tudi do malega človeka. Potožila je še, da ni do sedaj prejela še nobenega podpisanega kodeksa.

To pa se bo kaj kmalu spremenilo, saj je podpis SDS-ovega kodeksa napovedala kandidatka Socialnih demokratov za ljubljansko županjo Metka Tekavčič. Razlog za takšno potezo ni znan. Socialni demokrati so se v okviru svoje kampanje pridružili dobrodelnemu projektu ljubljanskega Redečega križa, ki je namenjen zbiranju sredstev za otroke v Ljubljani in okoliških občinah. Tekavčičeva je dodala še, da so se v njeni stranki odločili za materialno skromno kampanjo, ki bo vključevala le en volilni artikel – kazala za knjige, na katerih je zapisana številka posebnega računa Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana.

Ob 11. uri je Koordinacija neparlamentarnih strank sklicala novinarsko konferenco na temo mediji in politično-kapitalske naveze v času volilne kampanje. Posebej so izpostavili problem neenakih možnosti na javni televiziji RTV Slovenija v času predvolilnih soočenj. Najbolj aktualen je predlog novega Zakona o RTV Slovenija. Govori eden od organizatorjev konference, poslanec poslanske skupine Socialnih demokratov Andrej Magajna:O tem, zakaj so parlamentarne in neparlamentarne stranke v neenakopravnem položaju, je več povedal sopredsedujoči koordinaciji neparlamentarnih strank, Darko Krajnc, predsednik stranke SMS-Zeleni:Krajnc je izpostavil, da je edina možnost, da se organizirajo na način, kot so se. Obstaja še ena alternativa, vendar:OFF sta pripravila Boris in vajenec Luka.Komentarji
komentiraj >>