Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POLITIKANSKO NEKROFILSKI OFF (2716 bralcev)
Petek, 24. 9. 2010
Boris V.…japonske oblasti bodo izpustile priprtega kitajskega kapitana…
…Ahmadinedžad na Generalni skupščini Združenih narodov užalil ameriške delegate…
…Afriška unija zaprosila za sredstva za povečanje sil v Somaliji…
…nekdanji zloglasni liberijski vojaški vodja bo kandidiral na predsedniških volitvah…
…Zveza svobodnih sindikatov Slovenije predstavila razloge za vseevropske demonstracije v Bruslju…

OFF NAPOVEDNIK

Med vedno večjim navdušenjem nad vampirji, zombiji in drugimi nokturnimi bitji v literaturi in na velikih platnih, se težnje po mrtvih pojavljajo tudi v kriminalnih vodah. Če se vam, velecenjeno poslušalstvo, dozdeva, da je rop grobov zastarela zadeva, ki se dogaja le še v fantazijskih filmih, se motite! V Peruju so se namreč izsiljevanja lotili ravno na ta način.

Rogelio Vizcarra, župan majhnega mesta v Peruju, ki zopet kandidira na oktobrskih lokalnih volitvah, bo svojo kandidaturo moral umakniti, če želi lobanjo svojega pokojnega očeta ponovno položiti v njegovo poslednje počivališče. Skupina, ki se z njegovo lokalno politiko ne strinja, je namreč skrunila grob njegovih prednikov in ukradla očetovo lobanjo. Vizacarra, ki ga izsiljujejo kar po mobilnih sporočilih, pa se najbrž ne meni veliko za posmrtne ostanke, saj svoje kandidature ne misli umakniti.

Glede na to, da se lokalne volitve približujejo tudi na sončni strani Alp, lahko podobne novice pričakujemo morda celo pri nas, če se bodo slovenski aktivisti zgledovali po južnoameriških kolegih. V marsikateri občini županska funkcija namreč že predolga leta pripada istim osebam.

Vi pa berete OFF program radia študent, kjer bomo z izsiljevanjem županskih kandidatov začeli – kmalu.

OFF PROGRAM

V Venezueli so zaključili z zadnjimi kampanjami pred parlamentarnimi volitvami v nedeljo. Venezuelski predsednik Hugo Chavez je sodeloval v kampanjah v želji, da bi njegovi podporniki ohranili dvotretjinsko večino v zakonodajnem telesu. Chavezovi podporniki so takšno večino uživali tudi zaradi bojkota opozicije na volitvah leta 2005, ki letos združena upa na zmago ali pa vsaj na preprečitev dvotretjinske večine sedanje koalicije. Čeprav Chavezovi podporniki uživajo več privilegijev, saj se financirajo iz javnih sredstev, pa analitiki menijo, da bo opozicija v vsakem primeru pridobila ogromno glede na sedanje stanje.

Med govorom iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na generalni skupščini Organizacije združenih narodov so delegacije Združenih Držav Amerike, Evropske unije in nekaterih drugih držav, v protestu zapustile zasedanje. Ahmadinedžad je namreč dejal, da večina ljudi in svetovnih politikov verjame teoriji, da je bil teroristični napad 11. septembra zrežiran s strani Združenih držav. Po njegovih besedah je bil razlog, citiramo: „zaustavitev upadanja ameriškega gospodarstva in obrat v vedno manjši moči nad Bližnjim vzhodom, za rešitev sionističnega režima.“ Iz Združenih držav so njegove pripombe označili za odvratne.

Ob Generalni skupščini OZN pa je generalni sekretar Ban Ki Mun organiziral tudi manjšo razpravo o problemih v Somaliji. Afriška unija je tam zaprosila za sredstva, ki jih nujno potrebuje za opremo in plačilo vojakov, da bi povečali sile unije. Izvršni predsednik Jean Ping je dejal, da bo Uganda povečala čete z 8000 na 20.000 vojakov, vendar potrebujejo financiranje. Predsednik sosednje Kenije je dejal, da se varnostne razmere v Somaliji še naprej slabšajo ter ogrožajo mir in stabilnost v celotni regiji in zunaj nje. Somalijo je označil za največjo grožnjo mednarodnemu miru in izrazil veliko zaskrbljenost nad zanemarjanjem problema s strani mednarodne skupnosti.

Prince Johnson, nekdanji liberijski vojaški vodja, ne vidi razloga za umik s predsedniških volitev naslednje leto po tem, ko mu je stranka dala zeleno luč za kandidaturo. Johnson, ki je trenutno senator, pravi, da so vojaški vodje na položaj predsednika izvoljeni tudi v mnogih drugih državah. Bil je vojaški vodja v državljanski vojni, v kateri je umrlo 250.000 ljudi. Zelo znan je razvpit primer video posnetka iz leta 1990, na katerem Johnson pije pivo medtem ko njegovi vojaki mučijo nekdanjega predsednika Samuela Doa. Njegova kandidatura je naletela na mešan odziv, saj kritiki pravijo, da bi lahko ogrozil krhek mir v državi.

Natove sile so po pritiskih Mednarodne varnostne podporne sile ISAF izpustile dva od treh aretiranih novinarjev Al Jazeere, ki so jih zajele v začetku tega tedna. Aretacije so po besedah ISAFa izvedli zaradi ekstremistične propagande s strani teh treh novinarjev, pri Al Jazeeri pa so dejanja ostro obsodili in jih označili za poskus zatiranja celovitega pokrivanja afganistanske vojne. Dejali so tudi, da bodo še naprej ohranjali nepristransko in pošteno poročanje v skladu s svojim etičnim kodeksom.

Diplomatski spor med Japonsko in Kitajsko se bo po besedah japonskih oblasti končal, saj bodo priprtega kapitana kitajske ribiške ladje izpustili na prostost in ga poslali v domovino. Žan Qixiong je bil aretiran po tem, ko je njegova ribiška ladja trčila z dvema patruljnima čolnoma japonske obalne straže blizu spornega območja v Vzhodno-kitajskem morju. Japonske oblasti so nesrečo označile za namerno dejanje, Kitajska pa je aretacijo ostro obsodila in jo označila za nelegalno in neveljavno. Po besedah japonskega državnega tožilstva so se za izpustitev odločili zaradi škode, ki jo je njegova aretacija povzročila med tema dvema azijskima državama.

29. septembra se v Bruslju pripravljajo vseevropske demonstracije sindikatov. Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so že napovedali udeležbo. O razlogih za demonstracije in pričakovanem številu sindikalistov smo se pogovarjali z izvršnim sekretarjem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Pavletom Vrhovcem:Vodje koalicijskih poslanskih skupin so javno kritizirali ravnanje Vinka Gorenaka, poslanca Slovenske demokratske stranke in predsednika odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, v zvezi z zahtevo po izredni seji odbora zaradi tožbe družbe Mirage zoper državo. Poslanska skupina SDS je namreč vložila zahtevo za izredno sejo odbora za notranjo politiko zaradi tožbe podjetja Mirage, saj je prvostopenjsko sodišče po njihovem mnenju podjetju prisodilo znatno višjo odškodnino, kot si jo zasluži. V koaliciji so presenečeni nad ravnanjem Gorenaka, da kot predsednik odbora, ki je pristojen za pravosodje, zanika temeljna načela pravne države, načelo delitve oblasti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Po njihovem mnenju to namreč pomeni pritisk zakonodajne veje oblasti na sodno vejo. Predlagatelji želijo oporekati tako upravičenosti razsodbe sodišča kot tudi o višini odškodnine.

Včeraj se je slavnostno odprl Romski informacijski center v Ljubljani, ki ima prostore v stavbi nekdanje bežigrajske občine. Pri ustanavljanju centra je aktivno sodeloval tudi Radio Študent, podprli pa so ga še Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Mestna občina Ljubljana, ki je zagotovila prostore, Urad Republike Slovenije za narodnosti in Svet romske skupnosti Republike Slovenije.

Na otvoritvi smo spregovorili z Darkom Rudašem, predsednikom Foruma romskih svetnikov, ki je izpostavil, da je že dolgo obstajala potreba po takšnem centru. Rudaš je izpostavil dvosmerno prilagajanje. Na eni strani bo center pomagal Romom, da se lažje vključijo v družbo, prilagajala pa naj bi se tudi družba, ki Rome sprejema. Rudaš je še dejal, da bodo Romi s tem centrom krepili, kot se je izrazil, socialni kapital. Eden od govorcev je bil tudi Stanko Baluh, direktor urada Republike Slovenije za narodnosti, ki je v svojem govoru izpostavil, da je odprtje centra šele prvi korak, vodje pa bodo morali poskrbeti za ustrezno vsebino.

OFF sta pripravila Boris in Božidar.Komentarji
komentiraj >>