Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
V VESOLJU OBTIČANI KrOFF (2340 bralcev)
Petek, 24. 9. 2010
Boris V....trije astronavti bodo še nekaj časa morali počakati v vesolju...
...Združene države Amerike niso zaskrbljene nad izraelskimi jedrskimi zmogljivostmi, arabske države so...
...sedem somalijskih piratov obsojenih v Keniji...
...predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji pisala Berlusconiju...
...minister Zalar imenoval prva dva direktorja okrožnih sodišč...

Trije člani posadke na Mednarodni vesoljski postaji morajo preložiti svoj povratek na Zemljo, saj je ruska kapsula Sojuz, ki jim je bila poslana za ta namen, doživela okvaro. NASA in Ruska vesoljska agencija že iščeta razlog za okvaro. Strokovnjaki so še posebej previdni zato, ker bo slavni Space Shuttle naslednje leto izvzet iz uporabe in bo tako transport kozmonavtov na postajo in nazaj možen le s tem ruskim plovilom.

Na zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo niso izglasovali resolucije, ki izraža zaskrbljenost nad izraelskimi jedrskimi zmogljivostmi. Resoluciji, ki so jo predlagale arabske države, so najbolj nasprotovali delegati Združenih držav Amerike, saj naj bi njeno sprejetje ogrozilo mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci. Izrael je sicer poleg Indije in Pakistana tudi edina država, ki ni pristopila k Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja.

Kenijsko sodišče je na pet let zapora obsodilo sedem somalijskih piratov, ki so lani napadli neko špansko ladjo. Somalci, ki so na sojenje čakali v Mombasi po tem, ko jih je zajela španska vojska, so tretja skupina piratov, ki je bila obsojena po tem, ko so tuje vojaške ladje začele patruljirati po območju pred dvema letoma. Sicer pa so lansko leto somalijski pirati izvedli več kot 200 napadov, od tega 68 uspešnih ugrabitev in dobili 50 milijonov dolarjev izplačanih odkupnin.

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Drago Štoka iz Sveta slovenskih organizacij, sta poslala pismo predsedniku italijanske vlade Silviu Berlusconiju, v katerem izražata zaskrbljenost zaradi neuresničevanja vrste zaščitnih določil in napovedanega drastičnega krčenja sredstev za kulturne dejavnosti Slovencev v Italiji. Govori Rudi Pavšič:Ker je po zadnji noveli zakona o sodiščih strokovni del poslovanja sodišč ločen od upravnega, so za upravljanje sodišč po novem poleg predsednikov sodišč zadolženi tudi direktorji. Minister za pravosodje Aleš Zalar je ta teden imenoval prva dva. Direktor Okrožnega sodišča v Novem mestu je tako postal Janez Grden, direktorica Okrožnega sodišča v Kranju pa Elizabeta Orešnik. Direktorja sta imenovana za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, zadolžena pa sta za materialno, tehnično in finančno poslovanje sodišč.

KrOFF je spisal Božidar.Komentarji
komentiraj >>