Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
LOKALNE VIRTUALNE VOLITVE 2010 3# - LISIČJE PRI VOLKOVJU (3647 bralcev)
Sreda, 29. 9. 2010
polonatV sredo, 29. septembra ob 20h, odločamo, kdo je najboljši kandidat za župansko verigo občine Lisičje pri Volkovju!
Z nami v studiu:

- Franc Jamnik l.r., kandidat Liste Nedelja!
- Kozmijan Buta, samostojni kandidat - Glasujte za razumno politiko!
- Jože Filon, Lista za svežo prihodnost!
- Mirisej Smodej za Lisičje, Lista Lokalnih Socialistov Visokogorskih občin Gorenjske!
- Nace Ribičič - Pepi - Na Juriš za župana!

Vaša gostiteljica: Medolina Klas!
Kli

Napovednik oddaje

 

Oddaja v celoti:

 

O voditeljici: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medolina Klas je trenutno najbolj vroča novinarka pri nas, poznamo pa jo predvsem po delu na nacionalni televiziji v oddaji Eho, potem pa je zaradi nesoglasij z vodstvom odšla na komercialno televizijo, kjer so ji ponudili več denarja in več svobode. Tam se je profilirala v oddaji Torzija, ki je bila bolj gledana od telenovel in predvsem znana po šokantnih izjavah gostov, ki so prihajali predvsem iz vrst slovenske estrade. Vendar si je po nekaj sezonah zaželela, da bi svojemu imenu vrnila nekaj kredibilnosti in tako odšla na drugo komercialno televizijo, kjer je na slovenski zemljevid postavila nov informativni program, ki je bil znan predvsem po svojem raziskovalnem novinarstvu. Vseeno je zopet prišel čas za korak naprej in tako se je vrnila na nacionalno televizijo z novo oddajo, ki je izrinila Mesečnik in je nosila ime Okusi Slovenije. Mesec dni nazaj pa je, medtem ko je brskala po svojem srcu, ugotovila, da je bila njena ljubezen od nekdaj Radio in tako jo lahko sedaj poslušate na Radiu Študent, ki si je že od nekdaj želel novinarke takega formata.

Predstavitev kandidatov:

-----------------------------------------------------------------------------

Franc Jamnik l.r., kandidat Liste Nedelja

Program:

- izgradnja vodnjaka z vodometom v centru vasi
- izgradnja pločnika do cerkve
- ustanovitev turističnega društva in sekcije aktiva kmečkih žena Lisičje
- geografska zaščita znamenite Lisičje klobase
- 3 - dnevni festival Lisičje klobase

Volite mene Franca Jamnika in v Lisičju bo vsak dan Nedelja!

-----------------------------------------------------------------------------

Kozmijan Buta, samostojni kandidat - Glasujte za razumno politiko


Za zdravje in svobodo telesa - za kulturo duha!

Marsikaj sem slišal o svetli zgodovini našega kraja, a sem premlad, da bi o njej govoril. Vsekakor jo izredno spoštujem in se klanjam vsem, ki so sodelovali pri njeni graditvi. Vse te s krvjo in zanosom ustvarjene dobrine je treba ohraniti in na teh temeljih postaviti skupnost svobodnih in veselih ljudi.

Moja vizija je, da postane naše Lisičje, gorska ekoobčina. Zato imamo veliko možnosti. Prekrasno naravo, čisti zrak, nobenega prometa ter dobre, pridne in iznajdljive ljudi. Prihodnost naj bo zelena, zdrava, klenega duha. V njej naj ne bo škodljivcev.

Graditi moramo na tem, kar imamo. Imamo ovce, koze. Torej drobnica in ekološka pridelava hrane na permakulturni način naj bi bil naš eksistenčni temelj. Ozaveščanje in izobraževanje morata postati naša najpomembnejša naloga.

Osnovali bomo študijske krožke za spoznavanje in uporabo permakulturnih metod kmetovanja, vrtnarjenja, urejanja okolice, življenja z naravo in z vsemi živimi bitji. Tudi na našo ogroženo kranjsko čebelo ne bomo pozabili. Če je avstrijskemu kmetu Seppu Holzerju uspelo ustariti permakulturni paradiž v visokogorju, kjer se bujno razrašča rastlinje, sadno drevje in celo južno sadje, ni vrag, da ne bi tudi nam, v našem Lisičju sčasoma uspelo ustvariti podoben čudež, čisti vrelec zdravja in mladosti. Iz njega naj ne bi zajemali samo naši občani, marveč tudi drugi, ki jih pestijo zdravstvene težave, med katerimi je morda najhujša debelost. Zato bi bilo za vse koristno, če bi osnovali skupnost za zdravo postenje. Najprej bi se o tem pogovorili v študijskem krožku, kjer bi izpod De Bonovih klobukov stkali ustvarjalen program, kako bi to zadevo tudi udejanili.

Uspelo bomo, če bo sodelovala vsa skupnost. Če bomo program skupinskega postenja pretehtali z vseh zornih kotov. Seveda je naš vzor lahko pri tem Zavod Preporod. Povabili bomo njihove strokovnjake, ki žanjejo velike uspehe pri stradežu državljanov. Preporodovce bomo prosili, naj nam priskočijo na pomoč in usposobijo naše ljudi, za začetek bi mi njim prepustili naše prostore.


Nadvse koristno bi bilo, da bi program postenja in zdravega življenja preizkusili tudi naši lisičnjaki. Ne smemo diskriminirati tudi tistih, ki radi jedo in so nevegeterjanci. Njim bi ponudili ekološko pridelano ovčje in kozje mleko, sire, skuto, slastno sirotko, kakršna je nalašč za body bilderje in seveda ovčje meso, tudi ovčje čevapčiče. Seveda pa bomo poskrbeli tudi za zdravo kulturo. Gojili bomo ljudsko petje in igranje na avtentična glasbila, osnovali bomo bralni krožek. Vodila naj bi ga kakšna znana osebnost iz našega kraja. Pogovore o knjigah pa bi poživila tudi gostja, doktorica Manca Košir. Naše mesto nudi idealne možnosti za slikarsko kolonijo. Verjamem, da bi bili zanimivi za domače in tuje umetnike.

To naj bi bila vizija naše svobodne, zdrave in kulturne prihodnosti, a naša stvarnost kaže še precej razpok. Najprej so naše razdrapane makadamske ceste, ki jih vsakič znova prizadene neurje. Drugo je naša stara štiriletna osnova šola, ki bi ji zdaj morali dodati vsaj še tri razrede, če hočemo, da se bodo mlade družine in njihovi otroci vrnili v domači kraj.

Krajani Lisičjega se moremo potruditi, da bomo končno lahko prišli do asvaltirane ceste. Brez državne pomoči ne bo šlo. Klobuček bomo nastavili tudi vsem našim občanom. Nemudoma moramo obnoviti našo osnovno šolo. Zanjo moramo nujno pridobiti denar iz Sklada za manj razvita območja.

Čisto okolje, zdravje, kultura in prosveta, to naša je osveta!

Samostojni kandidat Kozmijan Buta!

 

-----------------------------------------------------------------------------

Jože Filon - Lista za svežo prihodnost

Pozabimo zatohlost dosedanjih političnih veljakov, prihodnost je naša!

Čas je za SVEŽO PRIHODNOST!

-----------------------------------------------------------------------------

Mirisej Smodej za Lisičje, Lista Lokalnih Socialistov Visokogorskih občin Gorenjske


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLITIČNI PROGRAM LISTE LOKALNIH SOCIALISTOV VISOKOGORSKIH OBČINJ GORENJSKE

MIRISEJ SMODEJ ZA LISIČJE

GOSPODARSTVO
Zavzemam se za lokalno samooskrbo, gospodarstvo, ki temelji na lesu, ovčjem mleku in siru ter industrijski konoplji. S sosedskima občinama Volčje in Medvedje smo v dogovarjanju za program izmenjave produktov in možnosti naturalnega gospodarstva, ki temelji na ekološki učinkovitosti in je izredna možnost za prebroditev aktualne gospodarske krize.
Moramo se vprašati, kaj je za našo občino najbolj učinkovito in poceni. To je les, ki ga imamo na pretek, to je naša reka, ki rada poplavlja ter veter in dež, ki ju imamo v izobilju. Zato predlagam tri usmeritvene energetske strategije:

* kurjava na les za gospodinjstva
* mini hidroelektrarna na naši reki ter izgradnja kanala
* 3 vetrne elektrarne


Ker bo s temi ukrepi energije dovolj, jo lahko tudi izvažamo v Volčje in Medvedje, oni pa nas v zameno oskrbujejo s sadjem ter prašičjim mesom.
Pomemben del mojega programa je tudi permakultura s poudarkom na industrijski konoplji.

TURIZEM
Turistične eko-kmetije z vidno inovativno usmeritvijo bodo subvencionirane s strani občine.

ZDRAVSTVO
Alternativno zdravljenje, tako za ljudi kot živali, bo subvencionirano s strani občine. Podpiram izgradnjo parka energetskih točk ter centra za homeopatsko zdravljenje. V svoj program uvrščam tudi zdravljenje z indijsko konopljo, ki jo po naši hribih sadijo mladi. Občina bi se z njimi povezala, travo obdavčila in polovico pridelka usmerila v izdelavo hašiševega olja ter z njim pomagala bolnim starejšim občanom, ki trpijo za nespečnostjo, rakom ter ostalimi boleznimi.

KULTURA

Gradnja amfiteatra za gledališko skupino Lisičke, podpora pri izvedbi in promociji treh poletnih festivalov:

* Foxijazz
* Lisičje bere poezijo
* Trance piknik Lisičje

-----------------------------------------------------------------------------

Nace Ribičič - Pepi - Na Juriš za župana!

 

Tovariši in tovarišice!

Naš kraj je ponosen kraj, ki je skozi čas večkrat pokazal, da zna ločiti zrno od plevela, hruške od jabolk, repo od krompirja. Za razliko od nekaterih okoliških krajev smo tako med drugo svetovno vojno podpirali zmagovalne sile in bili aktivni udeleženci NOB. Nenazadnje je prav pri nas bilo tudi poveljstvo Tršarjeve brigade. Po vojni se je naš kraj lepo razvijal, skladno z duhom časa. V tem času smo dobili svojo krajevno skupnost, pošto in štiriletno osnovno šolo, poleg tega pa smo sami izgradili Dom krajanov in gasilski dom. Kot funkcionar iz tistih časov vem, kako so nam ves čas metali polena pod noge predvsem iz sosednjih krajev, kjer stare klerofašistične sile nikoli niso zares izginile, saj njihovi krajani tudi niso nikoli zares počistili pred svojim pragom. Seveda pa smo tudi mi trpeli pod neenakostjo bremen, ki smo jih kot pripadniki slovenskega naroda morali prenašati v bivši jugoslovanski državi in tako smo tudi mi to občutili na sovji lastni koži, ko so leta 1991 jugoslovanski helikopterji preletaval tudi območje naše občine in ko so obstajali načrti, da bo jugoslovanska armada prav preko našega ozemlja napredovala v druge dele tedanje republike. Odločna akcija naših krajanov pod okriljem Teritorialne obrambe je botrovala, da smo z organiziranjem vaških straž pognali strah v kosti jugoarmije, ki se tako ni odločila stopiti na tla naše občine. Tako smo tudi mi prispevali svoj delež k samostojnosti Slovenije, od katere smo si veliko obetali. Žal pa smo tudi v tej trpeli zaradi krivične nadvlade sosednjih krajev, ki so bili tako rekoč gospodarji nekdanje večje občine, v katero smo bili po krivici vključeni in tako so nam po osamosvojitvi tako rekoč vladali potomci klerofašistov in nekdanjih kolaborantov. V tem času za naš kraj ni bilo posluha in tako so zamrle mnoge kulturne dejavnosti v našem kraju, infrastruktura se ni razvijala in mnogi mladi so odšli v druge bolj cvetoče kraje. Občina, ki smo jo izglasovali pred leti nam je ponudila priložnost, da znova povrnemo kraju ponos, upanje in da izboljšamo svoj kraj na vseh življenjskih nivojih.
Žal pa so številne razprtije, ki so bile večinoma posledica interesa peščice prebivalcev, večinoma priseljencev iz že omenjenih občin sumljivega slovesa, ter cerkve, onemogočile resen razvoj vseh potencialov našega lepega kraja. Zato pozivam, da še enkrat stopimo in preprečimo, da bi ta peščica klerofašistov obvladovala naš kraj in da na vrh občine postavimo sposobne ljudi, ki so ponosni na zgodovino in imajo pogled v neki pravični, svetli prihodnosti, v kateri bodo vsi občani deležni sadov našega skupnega dela in skupnih naporov.

Če me boste podprli v naši borbi, bom:

* združil vse ljudi dobre volje in pravičnih nazorov, da lahko vsak po svojih močeh prispeva k razvoju občine;
* onemogočil župniku, da bi v imenu Boga izkoriščal naše krajane in omejene vire za bogatenje in obnavljanje zgolj cerkvenih objektov;
* enako bom preprečil, da bi peščica posameznikov netila prepir in izkoriščala naš kraj za osebne interese (z enim očesom obrnjenim proti nebu, z drugim pa proti lastnemu žepu) in manjšanja zavesti o naši skupni zmagoslavni zgodovini ter njenega pomena;
* preprečil, da bi zaprli naš štiriletni oddelek osnovne šole, dolgoročno pa se bom zavzemal za popolno devetletko in ureditev vrtca;
* preprečil, da bi nekateri še nadalje odpirali povojne rane in skušali organizirati izkopavanje pri Kumrovem bregu,kajti zgodovina naj ostane zgodovina in ne zgodba za nadaljnje delitve ljudi;
* podpiral dejavnosti mladine, predvsem na področju športa (naš odbojkarski klub), petja (naš ljudski pevski zbor) in organiziranja (aktivno vključevanje mladih v Zvezo borcev);
* povečal dejavnosti Doma kulture s povezovanjem mladih in starih;
* obnovil tradicijo delovnih brigad z namenom izgraditve in dograditve infrastrukture, med katere najbolj pomembne štejem cesto na Bočnik, obnovitev ceste Lisičje - Volkovo, pločnik skozi Lisičje, ureditev plazovitega območja Kumrovega brega, obnovitev vodovoda, izgradnjo pravega odbojkarskega igrišča ter prenovitev razpadajočega spomenika žrtev fašističnega nasilja nad Maličevo zidanico in spomenika Tršarjevi brigadi;
* uvedel občinski praznik na dan, ko je Tršarjeva brigada med vojno vzpostavila komando v našem kraju (17. maj);
* ustanovil zadrugo, ki bo v enotno delovno organizacijo združila vse male obrtnike, samostojne podjetnike ter kmete in delavce, ki jih premore naša občina, kajti brez enotnosti in enakosti ni napredka;
* uvedel lokalno redarstvo (2 do 5 ljudi), ki bo namenjena zaščiti naših občanov pred zunanjimi in notranjimi grožnjami;
* nasploh poskrbel, da bo naša občina delovala v duhu revolucionarnih in naprednih idej, bratstva in enotnosti v skladu s temeljnimi cilji, ki si jih delijo vsi njeni napredni in misleči prebivalci.

Stopimo skupaj v bran naših interesov in pokažimo vsem tistim, ki bi radi zasužnjili naš kraj, kdo v resnici smo!

Na juriš!

Nace Ribičič - Pepi,
kandidat za župana občine Lisičje pri Volkovem

----------------------------------------------------------------------------------

Vprašanja kandidatom lahko zastavite tekom soočenja (od 20.30-21.30 ure) na telefonski številki 01/242-88-00 ali 01/242-88-01 ali pa pod napoved oddaje napišite komentar.
Komentarji
komentiraj >>