Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MORATORIJ NA MIROVNA POGAJANJA (2504 bralcev)
Torek, 28. 9. 2010
APRV Izraelu se je iztekel 10-mesečni moratorij na gradnjo judovskih naselij na Zahodnem bregu, ki ga je razglasil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Moratorij je državi Izrael začasno prepovedoval gradnjo stanovanjskih naselij na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo že vse od šestdnevne vojne leta 1967. Konec moratorija pomeni, da lahko Izraelci takoj začnejo z gradnjo novih stanovanj, načrtovanih pa jih je kar 15.000.

V Izraelu se je iztekel 10-mesečni moratorij na gradnjo judovskih naselij na Zahodnem bregu, ki ga je razglasil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Moratorij je državi Izrael začasno prepovedoval gradnjo stanovanjskih naselij na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo že vse od šestdnevne vojne leta 1967. Konec moratorija pomeni, da lahko Izraelci takoj začnejo z gradnjo novih stanovanj, načrtovanih pa jih je kar 15.000. Praksa gradnje stanovanjskih naselij je način, s katerim si Izrael trajno prilašča okupirano ozemlje in s tem spodkopava možnosti kakršnegakoli dogovora. Gre za politiko imenovano »dedevelopment«, ki pomeni sistematično preprečevanje kakršnegakoli ekonomskega razvoja okupiranih ozemelj.

Politika Izraela se od prvega premierja Davida Ben Guriona ni nikoli spremenila. Njen cilj je preprečitev nastanka življenjsko sposobne, suverene Palestinske države. Potek moratorija naj bi pomenil težave za mirovna pogajanja, ki sta jih Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas začela v začetku septembra. Dejstvo je, da mir ni cilj izraelske administracije, dvom pa ostaja tudi glede želje po miru pri Abasu. Le-ta namreč spada v staro gardo Fataha, na katero se Izrael tajno obrača že dolgo, saj ve, da so pripravljeni za svoje finančne in politične interese zakockati usodo palestinskega naroda. Tako Abas sicer grozi, da bo zapustil mirovna pogajanja, v isti sapi pa sporoča, da bo z odločitvijo počakal na srečanje Arabske lige 4. oktobra, ki pa je neenotna in neodločna.

Medtem ko se je na Zahodnem bregu zbralo več tisoč judovskih naseljencev, ki so dogodek slavili, so mirovni aktivisti v Izraelu pozvali k obnovitvi moratorija. Kaj lahko pričakujemo zdaj po izteku moratorija, smo vprašali Adama Kellerja iz izraelske mirovniške skupine Gush Shalom.O pomenu moratorija je spregovoril tudi poznavalec Bližnjega vzhoda, politolog in sociolog Primož Šterbenc.Mednarodni pritiski so zgolj navidezno močni. Neizpodbitno dejstvo je, da Evropska unija zaradi svoje razdrobljenosti ni sposobna pritisniti na Izrael. Tako so Združene države Amerike edine, ki lahko resno pritisnejo na Izrael, za kar pa predsednik Obama nima ne želje ne volje. Primož Šterbenc:Keller je pojasnil, kakšno je povpraševanje po nastanitvi na Zahodnem bregu s strani izraelskih priseljencev.Šterbenc je pojasnil še dejansko politiko izraelske vlade glede gradnje judovskih naselij, saj vladajoča izraelska politika poskuša ustvariti vtis, da so gradnje manjša dela:Problem Palestincev pa ni zgolj dogajanje na Zahodnem bregu, ampak tudi od junija 2007 trajajoča blokada Gaze. Proti temu območju je namreč pod britansko zastavo plula ladja z judovskimi aktivisti iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Nemčije in Izraela. Ladjo, ki je prevažala simbolno pomoč v obliki otroških igrač, glasbenih inštrumentov, učbenikov in opreme za ribolov, je izraelska vojska že ustavila in obrnila. O namenu in pomenu akcije smo govorili z Lynee Segal, profesorico na Fakulteti za izraelsko-palestinski mir in članico organizacije Independent Jewish voices, ki združuje judovske intelektualce v Veliki Britaniji:Medtem ko je še en poskus aktivistov, da bi prebili blokado Gaze, očitno padel v vodo, se vse bolj zdi, da bo tako tudi z mirovnimi pogajanji. Mednarodna skupnost ni sposobna kolektivno pritisniti na Izrael, ki nadaljuje z agresivno prakso prisvajanja spornih ozemelj. Graditi na tuji zemlji in se hkrati pogovarjati o miru pač ne gre in ni nikoli šlo. Govoričenje, da je Izrael osamljen med arabskimi državami, je pretiravanje in neresnica, saj ima Izrael ravno zaradi neenotnosti znotraj arabskega tabora močno prednost. Če Izrael na Zahodnem bregu ne postavi niti ene opeke več, bo tam še vedno ostalo 230.000 judovskih naseljencev, ki preprečujejo nastanek palestinske države in vzpostavitev efektivne palestinske oblasti.

Poročilo je pripravil Anže D.Komentarji
komentiraj >>