Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF PALESTINSKIH ŽRTEV (2319 bralcev)
Torek, 28. 9. 2010
Boris V.... v Milanu napovedano rušenje največjega romskega naselja ...
... prvič zaporniku iz Guantanama sodijo na ameriških tleh ...
... poteka obletnica druge palestinske vstaje leta 2000 ...
... Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da se na svetu zdravi samo tretjina ljudi, okuženih z virusom HIV...
... sprejet zakon o preoblikovanju Kapitalske družbe in o naložbeni politiki le-te in Slovenske odškodninske družbe...

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je napovedal zaprtje in rušenje največjega nezakonitega romskega naselja v Milanu, v katerem prebiva okoli 700 ljudi. Naselje bo izpraznjeno in uničeno do konca oktobra, Romi z dovoljenjem za bivanje pa bodo dobili začasno bivališče v Milanu. Minister Maroni, član skrajno desne populistične stranke Severna liga v vladi premierja Berlusconija, je povedal tudi, da namerava parlamentu v naslednjih dneh predložiti osnutek zakona o izgonu državljanov Evropske unije, v primeru, da ti ne izpolnjujejo standardov dežele gostiteljice.

V New Yorku se je začelo prvo sojenje zaporniku iz Guantanama, ki se dogaja na tleh Združenih držav Amerike. Sodi se Tanzanijcu Ahmedu Halfanu Gajlaniju, ki je obtožen sodelovanja pri terorističnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, v katerem je umrlo 224 ljudi. Gre za poskus uvajanja nove prakse predsednika Baracka Obame, po kateri bi vsa sojenja guantanamskih zapornikov prenesli na ameriška tla. Temu se krčevito upira del javnosti in politike, ki meni, da osumljenci, priprti v razvpitem zaporu, predstavljajo preveliko grožnjo varnosti države.

V ozadju negotove prihodnosti palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanj na Bližnjem vzhodu poteka deseta obletnica izbruha druge palestinske vstaje ali intifade. Do te je leta 2000 prišlo po provokativnem obisku Tempeljskega griča, za Meko in Medino najsvetejšega muslimanskega mesta, s strani takratnega vodje izraelske opozicije Ariela Šarona. Po podatkih izraelske organizacije za človekove pravice B´Tsalem je od takrat v nasilju umrlo 1083 Izraelcev, med njimi 741 civilistov, na palestinski strani pa so zabeležili 6371, v medijih sicer mnogo manj vidnih žrtev, med katerimi je bilo 1371 mladoletnih.

Svetovna zdravstvena organizacija je v sodelovanju z Unicefom in programom AIDS Združenih narodov izdala poročilo, po katerem samo tretjina ljudi na svetu, okuženih z virusom HIV, prejema antiretroviralna zdravila, ki upočasnjujejo delovanje virusa. Zdravljenje virusa HIV se je glede na lansko leto sicer povečalo, ocenjujejo pa, da je na svetu še 14,6 milijona okuženih ljudi, ki se ne zdravi. Poročilo kot države, ki so v zadnjih letih veliko naredile na tem področju, izpostavlja Ruando, Zimbabve in Južnoafriško republiko, državam, kjer je virus zelo razširjen pa priporoča, da za boj z AIDS-em namenijo okoli pol odstotka državnega proračuna.

V Državnem zboru so sprejeli zakon o preoblikovanju Kapitalske družbe oziroma Kad-a in o naložbeni politiki Kad-a ter Slovenske odškodninske družbe oziroma Sod-a. S tem se zaključuje reforma upravljanja s posrednimi in neposrednimi naložbami države, ki se je začela s sprejemom zakona o upravljanju s kapitalskimi naložbami države. Zakon med drugim določa, da se iz Kad-a izčleni nova družba, zavarovalnica v 100-odstotni lasti Kad-a, na katero bo ta prenesel upravljanje svojih štirih pokojninskih skladov, obdržal pa bo upravljanje sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Kad in Sod po novem ne bosta smela več razpolagati z nobeno naložbo, katere vrednost presega 20 milijonov evrov. S temi bo upravljala Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Kroff je spržil Goran.Komentarji
komentiraj >>