Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KOMU KORISTI RAZBIJANJE BEOGRADA? (2207 bralcev)
Ponedeljek, 11. 10. 2010
Boris V.V Beogradu so po devetih letih končno izpeljali Parado ponosa, potem ko je bila lanskoletna preklicana zaradi prevelike nevarnosti za udeležence. Država je lani namreč kapitulirala pred raznimi klerofašističnimi in navijaškimi organizacijami, ki so javno grozile organizatorjem in udeležencem parade, in tako ni bila zmožna ali voljna zagotoviti ustrezne varnosti. Letos je oblast zavzela drugačno stališče in deklarativno podprla organizacijo Parade ponosa.

V Beogradu so po devetih letih končno izpeljali Parado ponosa, potem ko je bila lanskoletna preklicana zaradi prevelike nevarnosti za udeležence. Država je lani namreč kapitulirala pred raznimi klerofašističnimi in navijaškimi organizacijami, ki so javno grozile organizatorjem in udeležencem parade, in tako ni bila zmožna ali voljna zagotoviti ustrezne varnosti. Letos je oblast zavzela drugačno stališče in deklarativno podprla organizacijo Parade, na ulice pa razposlala skoraj 6000 policistov v polni bojni opremi. Ti so varovali skoraj 1000 udeležencev Parade, ki je potekla mirno, popolno nasprotje tega pa se je odvijalo na ulicah srbskega glavnega mesta zunaj kordona policije, ki je čuval udeležence. Kakšnih 6000 huliganov, ogromno jih je prišlo iz notranjosti države, se je zbralo na ulicah Beograda in razbijalo vse po vrsti. Od ambasad, do trgovin, prostorov političnih strank in vozil. Škode naj bi bilo za več kot milijon evrov, ranjenih je več kot 150 ljudi, večinoma policistov, prijetih pa je bilo že več kot 250.

Podobno kot v Sloveniji se nasprotniki pravic gejev in lezbijk skrivajo za termini kot so družina, vera v boga in tradicija. Tako so dan pred Parado organizirali tudi tako imenovan Družinski shod, kjer seveda ni manjkalo sovražnega govora in delovanja. Predstavniki oblasti po še eni nasilni noči v en glas zatrjujejo, da nihče ni močnejši od države in da bodo vsi, ki so napadali policiste, ropali ali kakorkoli izvajali nasilje, prijeti in kaznovani, vendar se porajajo dvomi v iskrenost takšnih trditev. Najprej poslušajmo odziv Slobodana Homna, državnega sekretarja na Ministrstvu za pravosodje za Televizijo B92:

Bolj skeptičen pogled na včerajšnje dogajanje in odziv oblasti nam ponuja novinar Balkan Investigative Reporting Networka in tednika Vreme, Slobodan Georgijev:

Vprašanje, ki se tu pojavlja, je, kakšen interes imajo oblasti, da takšnega huliganstva ne preprečijo:

Ustavno sodišče ima že leto dni na mizi predlog za prepoved navijaških in ekstremnih desničarskih skupin, a do prepovedi še ni prišlo. Kako to, da država tukaj ne vidi prioritete? Državni sekretar Slobodan Homen na Televiziji B92:

Tudi v tem primeru nedelovanja oblasti ima novinar Georgijev precej nerazumevajoče stališče:

Da se je Parada ponosa na koncu vendarle odvila, je vsekakor dosežek, a pot do bolj strpne družbe bo za Srbijo, ki je že dolgo žrtev nazadnjaških politik, dolga. Morda bi bila malce krajša, če bi skušala vsakokratna oblast bolj zavzeto narediti rez s preteklimi vzorci povezovanja državnih in kriminalnih, velikokrat paradržavnih struktur. Kar se tiče huliganov pa postaja jasno, da jih bolj kot ideološka podstat združuje slogan: »što gore to bolje«.

Poročilo je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>