Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KAS IN SPORNE ZAMENJAVE DVEH NADZORNIH SVETOV (2104 bralcev)
Petek, 15. 10. 2010
UrhKadrovsko-akreditacijski svet je avtonomno svetovalno telo Vlade Republike Slovenije, ki je bilo ustanovljeno na pobudo Zaresa, za oceno strokovnosti kadra, ki ga vlada imenuje v podjetja kjer ima večinski delež. KAS je včeraj vlado seznanil, da je njihovo delo nepreklicno končano in da vsi člani odstopajo zaradi vrste kršitev akreditacijsko nominacijskega postopka.

Kadrovsko-akreditacijski svet je avtonomno svetovalno telo Vlade Republike Slovenije, ki je bilo ustanovljeno na pobudo Zaresa, za oceno strokovnosti kadra, ki ga vlada imenuje v podjetja kjer ima večinski delež. KAS je včeraj vlado seznanil, da je njihovo delo nepreklicno končano in da vsi člani odstopajo zaradi vrste kršitev akreditacijsko nominacijskega postopka. Ta odločitev je povezana z razrešitvijo oziroma bolj z imenovanjem novih članov nadzornih svetov Holding Slovenskih elektrarn in Pošte Slovenija, ki so jih po mnenju predsednika KAS-a Bogomirja Kovača nastavili mimo ustaljenega postopka njegovega Sveta. KAS seveda razlogov za zamenjave ne komentira. Nekateri politiki so kmalu zatem začeli špekulirati, da menjave v energetiki pomenijo lobistični prevzem tega sektorja s strani stranke Zares. Domnevno z željo ustvarjanja monopola z združitvijo energetskih stebrov Holdinga Slovenskih Elektrarn in Gen Energetike ter odpoved gradnje bloka TEŠ 6.

Razlog v zamenjavi pa je po mnenju ministrice za gospodarstvo Darje Radić predvsem netransparentnost pri izgradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Zato naj bi novi nadzorniki v Holdingu Slovenskih elektrarn najprej pripravili revizijo in oceno stanja, s katerim bi vlada dobila jasno sliko o stanju in izvedbi projekta vrednega več kot 1,2 milijarde evrov. Vodjo avtonomno-strokovno-svetovalnega telesa Vlade Republike Slovenija KAS v odhodu, Bogomirja Kovača, smo vprašali, ali je nezaupanje vlade v nadzorna sveta HSE in Pošte zadosten razlog za zamenjavo:Pogovarjali smo se tudi z Markom Baruco, predsednikom Mladega Foruma Socialnih Demokratov, ki so na predsednika vlade Boruta Pahorja ta teden naslovili odprto pismo, v katerem stranki Zares očitajo politično kadrovanje.Zakaj je pravzaprav prišlo imenovanja novega nadzornega sveta HSE in Pošte mimo sveta KAS-a? Bogomir Kovač:Po besedah ministrice za gospodarstvo Darje Radić sta bila odstavitev in novo imenovanje nadzornih svetov v skladu s pravili in sklepi vlade. Ker je šlo pri menjavi nadzornih svetov za nujne postopke, ni bilo mogoče izvesti dvostopenjskih postopkov, po katerih bi Kadrovsko-akreditacijski svet pregledal kandidate za nove člane nadzornih svetov. Predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ki je bil v osnovi pobudnik ustanovitve Kadrovsko-akreditacijskega sveta, meni da KAS ne more oporekati aktualni ministrici, ki je zaradi spornih, nezakonitih in škodljivih postopkov izredno zamenjala nadzorni svet Holdinga Slovenskih Elektrarn in Pošte. Golobič pravi, da je bilo zato treba ukrepati takoj in brez dolgotrajne procedure dvostopenjskega postopka Kadrovsko-akreditacijskega sveta. Imenovani člani nadzornih svetov naj bi tako bili že akreditirani s strani KAS-a, da so primerni za člane v nadzornih svetih.

Vendar pa Kovač te očitke odpravlja z razlago, da KAS v postopku imenovanja ni imel priložnosti nominirati kandidatov:Funkcijo KAS-a bo sedaj prevzela novoustanovljena agencija za upravljanje kapitalskih naložb države. Kakšna bo pravzaprav funkcija te agencije, če bo menjava nadzornih svetov potekala izven njenih okvirjev, nam je povedal Bogomir Kovač, vodja KAS-a v odhodu:Menjave v primeru Pošte gre sicer pojasniti z nepravilnostmi pri obračunavanju plač, precej bolj zapleten pa je primer menjav v nadzornih svetih Holdinga Slovenskih elektrarn. Zato smo ministra za gospodarstvo v Janševi vladi, Andreja Vizjaka iz Slovenske demokratske stranke, vprašali, komu je bil po njegovem mnenju v napoto odstavljen direktor Holdinga Borut Meh in kakšna je povezava med njim in razrešitvijo štirih članov nadzornega sveta, ki so ga odslovili.
Na očitke Andreja Vizjaka nam je odgovoril tudi sekretar stranke Zares Bogdan Biščak.Vizjaka smo nadalje prosili za mnenje, ali je šlo pri odstavljanju nadzornih svetov za spore med različnimi energetskimi lobiji.Ali je z zamenjavo nadzornega sveta v HSE stranka Zares res dobila vzvod s katerim bi lahko odstavila direktorja Termoelektrarn Šoštanj Uroša Rotovnika in s tem preprečila gradnjo šestega bloka? Generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak zavrača takšne očitke:Poklicali smo tudi podpredsednika sindikata delavcev v energetiki, Branka Sevčnikarja. Na vprašanje, kako oni vidijo odstavitve generalnega direktorja HSE Boruta Meha in kasnejšo razrešitev nadzornega sveta, nam je odgovoril takole:Kakšno je Sevčnikarjevo mnenje o delu direktorja Termoelektrarne Šoštanj?Za zaključek pa nam je Biščak razložil, kakšna je struktura energetskih stebrov v Sloveniji.Očitno se v panogi energetike dogajajo korenite spremembe, ki jih ne predstavlja le morebitna združitev obeh energetskih stebrov ter vprašljiv začetek gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ampak tudi, kot je že v izjavi povedal Biščak, nastop novega korporativnega ponudnika energije na trgu, Petrola.

Kultivator sta pripravila Nika in Luka T.Komentarji
komentiraj >>