Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Printer Friendly Page
Art-Area 159: Festival Sonica / razstava Dobesedno brez besed (2492 reads)
Wednesday, 27. 10. 2010
mcolnerV oddaji Art-Area, v sredo, 27. oktobra ob 20. uri prisluhnite naslednjim temam iz sveta sodobne umetnosti:
- Festival Sonica in intervju s performerko Sally Golding
- skupinska razstava Dobesedno brez besed in skupinska diskusija s tvorci razstave

več v nadaljevanju
Tokratna Art-Area je namenjena kratkemu insertu iz otvoritvenega dogodka 2. festivala prehodne umetnosti Sonica, ki je letos nosil podnaslov Real Virtuality. V drugem delu oddaje pa smo se podali na vodstvo v Mestno galerijo Ljubljana, kjer Društvo za domače raziskave v pronicljivem humornem tonu predstavlja skupinsko razstavo Dobesedno brez besed, v kateri so se dobesedno poigrali s slovenskimi idiomi. Kljub pestri kulturni ponudbi v mestu, je razstava privabila zelo številčno publiko, saj je bila berljiva in zanimiva zelo raznolikemu občinstvu.

Prejšnji torek se je v Kinu Šiška odprla Druga Sonica – festival prehodne umetnosti, ki se je v enem tednu odvil na različnih lokacijah. Festival je letos dokazal, da nudi zelo kvalitetno ponudbo, da je vreden ogleda in da je v lokalni prostor pripeljal številne zanimive mednarodne goste. V tokratni oddaji bomo namenili čas zelo zanimivi temi tako imenovanega razširjenega filma ali expanded cinema. To je intermedijski žanr med novomedijsko umetnostjo in filmsko umetnostjo, ki že od 60. let prejšnjega stoletja teži k dekonstrukciji filmskega jezika. Razširjeni film prekinja linearno pripoved, ruši sosledje časa. Zoperstavlja se dragemu in hierarhično strukturiranemu filmskemu sistemu.

Imeli smo zelo lepo priložnost, da smo se pogovarjali s Sally Golding, ki je ob odprtju festivala uprizorila tri performanse za razširjeni film. V performansu Face of Another je na obraz projecirala najdene fotografije, ki so navidezno zmaličile njen izraz in prikazovale privzete identitete. Composted Memorial in Super Grotesquerie [groteskeri] pa sta bila fotosonična performansa, pri katerih je zvok generirala z različnimi sivinami črne na celuloidnem traku.

Sally Goldin je filmska performerka, kustosinja in avdiovizualna arhivarka, ki živi v glavnem v Brisbanu v Avstraliji. Ukvarja se z izgradnjo instalacij in performansov razširjenega filma. Poleg tega organizira festival OtherFilm, ki je namenjen avantgardnemu, eksperimentalnemu, abstraktnemu in razširjenemu filmu. Prisluhnimo pogovoru z umetnico:
Do konca oktobra je v Mestni galeriji Ljubljana na ogled skupinska razstava z naslovom 'Dobesedno brez besed', ki jo je zasnovala kuratorska ekipa Društva za domače raziskave, Alenka Pirman, Jani Pirnat in Damijan Kracina, ter Alenka Gregorič iz Mestne galerije. Razstava z nazivom, ki že na prvi pogled ohranja kontinuiteto delovanja Društva za domače raziskave, je vsekakor netipična v domačem prostoru, saj kot osnovno materijo povzema slovenske frazeme oziroma reke ter jih skozi različne artefakte ilustrira in predstavlja.

Dobesedno brez besed tako predstavlja umetniška dela, bodisi obstoječa bodisi ustvarjena za to priložnost, muzejske kose ter predmete iz vsakdanjega življenja brez kakršnega koli posvečenega statusa. Nabor različnih del in predmetov tako zbuja različne odzive in mnenja, ne glede na to pa se je razstava izkazala za eno najbolj priljubljenih med širšo javnostjo, ki sicer v umetnostne galerije in muzeje morda ne zahaja prav pogosto.

Društvo za domače raziskave se od svojega nastanka ukvarja z družbenimi fenomeni, ki niso izpostavljeni in popisani. V 90. letih je Alenka Pirman, danes članica Društva, z nekaterimi projekti raziskovala jezik in njegove različne aplikacije. Vse to je leta 2004 pripeljalo do enega pomembnejših rezultatov vseh teh procesov. To je spletna stran 'Razvezani jezik', ki na način obče participacije zbira različne pogovorne fraze v slovenskem jeziku in ustvarja izjemen nabor okoli 1.600 gesel dandanes povečini nepopisanih in strokovno neobdelanih frazeoloških struktur. Tokratna razstava pomeni velik korak naprej v predstavljanju specifik slovenskega jezika, saj je lingvistična struktura neposredno povezana z najrazličnejšimi vizualnimi odzivi na metaforiko posameznih fraz.

Ekipa Arterije se je udeležila vodstva po razstavi, kjer so bili vključeni trije izmed štirih idejnih tvorcev projekta 'Dobesedno brez besed'. Rezultat je bila predvsem diskusija med prisotnimi. Izsek iz obsežnega pogovora, ki pojasnjuje neka osnovna dejstva in ideje omenjene razstave, bomo slišali v nadaljevanju. Glavno besedo pri pojasnjevanju konceptualnega ozadja, izvedbe in procesa dela je imela Alenka Pirman iz Društva za domače raziskave.
Razstava 'Dobesedno brez besed' je v Mestni galeriji Ljubljana na ogled do sobote, 30. oktobra.


Toliko za danes v oddaji Art-Area. Naslednja edicija se bo zgodila v sredo, 24. novembra, ob isti uri na isti frekvenci Radia Študent. Tokratno oddajo sta vsebinsko pripravila Miha Colner in Ida Hiršenfelder.
Comments
comment >>

Re: Art-Area 159: Festival Sonica / razstava Dobesedno brez besed
ignore [08/11/2010]

slaba fotka stari hehe!
Reply to This >>