Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Dječaci!!! (2259 bralcev)
Ponedeljek, 1. 11. 2010
Boris V.Boris Vasev recenzira nastop že dlje časa vročih hrvaških hiphoperjev Dječaci, ki so nastopili na Repetku v Gala Hali ... (v celoti!)

DJEČACI, 29. 10. 2010; Gala Hala- Metelkova mesto, Ljubljana

*Hiphop se je na področju bivše Jugoslavije razvijal z različnim tempom. Medtem ko je bil v Sloveniji šele v začetni fazi, se je na Hrvaškem že dodobra uveljavil z izvajalci, kot so Tram 11 (izg. trem ileven), Bolesna braća in El Bahattee. Bosna se je na tem zemljevidu zares pojavila šele z Edom Maajko, precej časa pa je zaostajala tudi Srbija. Po prvotnem navdušenju nad hrvaško sceno je le-ta hitro prešla v fazo samoizgorevanja. Uveljavljeni izvajalci so postali monotoni in skrajno nezanimivi za širšo publiko, pa tudi raperska srenja se je obstoječega zvoka in besedil upravičeno naveličala. To so do neke mere spremenili splitski TBF in seveda Edo Maajka, ki so si posledično odrsko prisvojili celo bivšo Jugoslavijo. V skupino izvajalcev, ki so sposobni nastopati po vsem prostoru bivše skupne države, lahko mirno štejemo še splitsko-zagrebško skupino, ki sliši na ime Dječaci. Ti so nastopili na oktobrskem Rapetku v Gala Hali na Metelkovi.

Petkovo koncertno dogajanje je odprl v Ljubljani prebivajoči bosanski raper Kova, ki je publiko prijetno pripravil na dolgo pričakovano hrvaško ekipo. Dječaci so v petek namreč prvič nastopili v Sloveniji, kar je precej nerazumljivo, saj se o njih že leta govori kot o svežem vetru, ki veje iz sosednje države, slovenski klubi pa so bili vedno odprti za hrvaške izvajalce. Dječaci so se odločili nastopati zgolj z bendom, kar je lahko seveda dvorezen meč - odvisno pač od tega, kako do tega pristopiš. In Dječaci pristopajo profesionalno. Njihov nastop odlikujejo sproščenost, uigranost, dinamičnost in - alkohol. Ta seveda pozitivno vpliva na sproščenost, a presenetljivo na uigranost nima negativnih učinkov. Koncert, ki je trajal približno 70 minut, se je odvijal tekoče, brez nepotrebnih prekinitev, predstavljena pa je bila skoraj celotna debitantska plošča DRAMA, izdana že leta 2008. Bend je svoje delo opravil zelo dobro, edini tehnični očitek, ki se pojavlja, pa še ta v manjši meri, je rahla nerazločnost besedil.

Resnici na ljubo nas odličen nastop Dječakov ni mogel presenetiti, saj se o njih povsod govori kot o izvrstnih izvajalcih v živo. Dve tretjini Dječakov na odru sicer nista najbolj gibljivi, zato pa tretji član Albert Zonda s šljivovico v eni in mikrofonom v drugi roki poskrbi za dinamiko. Kljub mirnosti preostalih dveh - Vojka Vrućine in Ivota Sivota - pa MC-jevski trio v ospredju odra ne deluje statično. Zanimivo je, da Ivo Sivo bojda ni najbolj navdušen nad nastopanjem, kar se je lahko tudi videlo, saj se je med komadi, v katerih ne sodeluje, umaknil v ozadje odra ali z njega celo začasno izginil. Ekipa je med seboj povezana, uigrani so tako z bendom kot med sabo. Vsa podvajanja so bila izvedena, kot je treba in kljub trem vokalom ni delovalo repanje nič kaj kaotično ali hrupno. Kar pa odlikuje tako dovršen nastop pa ni zgolj medsebojno ujemanje, ampak sproščenost in humornost, s katero Dječaci to izvedejo.

Ob koncu koncerta je publika odločno zahtevala povratek ekipe, kar se je tudi zgodilo, čisto za konec pa so izvedli še krajši freestyle vložek, v katerem je bilo slišati precej zabavnih rim. S petkovim nastopom v Gala Hali so Dječaci vsekakor dokazali, da si tudi v Sloveniji zaslužijo priliko nastopati na večjem odru in pred številčnejšo publiko. Vsaj glede slednjega so skrbi odveč, saj se bo glede na slišano ta le množila.

Na petkovem koncertu zagrebško-splitske skupine Dječaci v Gali Hali je užival Boris Vasev.

 Komentarji
komentiraj >>