Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF ODPRTEGA LOVA (2425 bralcev)
Petek, 12. 11. 2010
Luka P.… odpor proti metodam Velikega brata …
… Svetovna banka svetuje k pametnim investicijam …
… v Iraku izvolili novega predsednika …
… opozorilna stavka v termoelektrarni Šoštanj …
… papež Benedikt XVI. opozarja pred nasiljem v imenu boga …
… Irski Evropska unija pripravljena pomagati …
… ruski lov za dvojnim agentom …
… tudi drugi dan zasedanja G20 v senci ZDA in Kitajske …
… Bosna ostaja nacionalno razdeljena …
… razpis za novega generalnega državnega tožilca …
… padec delnic v Aziji …

OB SEDMIH

Metodam varnostnih ukrepov na ameriških letališčih, ki spominjajo na vedno prisotnega in vsevidnega Velikega brata zobe kažejo prvi zametki odpora proti njihovi vse večji vsiljivosti in kratenju državljanskih svoboščin. Sindikata pilotov US Airways in American Airlines ter sindikat stevardes so svojim članom zaradi posledic sevanj rentgenskih in drugih žarkov začeli priporočati, naj se izogibajo telesnim skenerjem.

Po besedah Ameriške uprave za varnost v transportu pa njihovi profesionalni uslužbenci, kot alternativo telesnim skenerjem ponujajo temeljito pregledovanje telesa. Postopek pregleda pa njihov »profesionalni kader« po besedah stevardes, opravi tudi na najbolj intimnih delih telesa in to kar se da vsiljivo in neprijetno. Vse to v imenu boja proti terorizmu.

Svetovna banka in Združeni narodi so objavili poročilo v katerem opozarjajo, da bi se lahko stroški naravnih katastrof do konca stoletja potrojili in bi tako znašali 185 milijard dolarjev, ameriških. V poročilu se sicer ne ukvarjajo z morebitnimi posledicami globalnega segrevanja ozračja, svetovni bankirji pa so kljub temu ocenili, da bi lahko to v njim razumljivih številkah znašalo od 28 do 68 milijard dolarjev letno, ameriških seveda. Svetovna banka ponuja rešitev v obliki pametnih investicij v infrastrukturo in varnih gradenj objektov. Sebe pa dobrodušno ponuja in oglašuje kot posojilodajalca.

Je pa Svetovna banka odigrala vidno vlogo tudi pri tako imenovani »obnovi« Iraka, kjer so v še vedno opustošenem Bagdadu iraški poslanci sinoči po osmih mesecih brezvladja za novega predsednika države izvolili Džalala Talabanija. V dolgih mesecih političnega zastoja je največji problem predstavljal boj za delitev oblasti med zavezništvom Irakija, ki uživa močno podporo sunitov ter Al Malikijeve sekularne šiitske koalicije Pravna država.

OB OSMIH

Zaradi razrešitve direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika se je ob 8. uri začela opozorilna stavka. Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja je namreč razrešitev Rotnika nelegitimna in v nasprotju s slovensko zakonodajo in pravnim redom.

Papež Benedikt XVI. je le dva dni po tem, ko je v televizijskem intervjuju turški državljan Mehmet Ali Agca ščivkal, da je za napadom na papeža Janeza Pavla II. stal sam Vatikan, zaradi niza napadov na kristjane v Iraku opozoril pred uporabo nasilja v imenu boga. Pri tem je poudaril, da vera nikoli ne sme upravičevati vojn in nestrpnosti.

Evropska unija je zatrdila, da je pripravljena pomagati Irski, če bo za pomoč zaprosila, a poudarila, da država tega še ni storila. Irska je še ena v nizu evropskih držav, ki se vse očitneje utaplja v izjemno visokih javnofinančnih primanjkljajih. S tem želi Evropska unija pomiriti finančne trge, potem ko je cena zadolževanja te članice evrskega območja z izjemno visokim javnofinančnim primanjkljajem v sredo zabeležila rekordno dnevno rast. Pojavljajo se namreč ugibanja, da bo Irska kmalu sledila grškemu scenariju.

OB DEVETIH

Ruske oblasti naj bi že mobilizirale svoje agente, da likvidirajo Cola Šerbakova, nekoč zaposlenega pri ruski zunanji obveščevalni službi. Po pisanju moskovskega časnika Kommersant naj bi bil Šerbakov dvojni agent, ki je delal za Američane in jim lansko poletje pomagal razbiti ruski vohunski obroč v Združenih državah.

Tudi drugi dan srečanja elite vseh elit iz skupine G20 v Seulu poteka v senci prerekanj med Združenimi državami in Kitajsko. Finančni ministri peterice gospodarsko najmočnejših članic Evropske unije, ki imajo to čast, da so v klubu vseh klubov so v južnokorejski prestolnici sprejeli skupno izjavo, v kateri so želeli zaradi govoric o skorajšnjem bankrotu Irske, pomiriti že tako razbolele finančne trge.

Visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko je ob 15. obletnici podpisa daytonskih mirovnih sporazumov, ki so končali vojno v Bosni in Hercegovini, Varnostnemu svetu Združenih narodov sporočil, da država nacionalno ostaja razdeljena. Po njegovih besedah nacionalistične agende na žalost še vedno prevladujejo nad sodelovanjem in kompromisom.

Ministrstvo za pravosodje bo v uradnem listu objavilo razpis za novega generalnega državnega tožilca. Generalni državni tožilki Barbari Brezigar namreč mandat poteče 4. maja 2011, do takrat bo, kot se je izrazila, svojo funkcijo opravljala čim bolj resno in čim bolj odgovorno.

OB DESETIH

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se znižali, saj se potencialni vlagatelji bojijo, da bo Kitajska zaostrila kreditiranje, ter da se bo dolžniška kriza v Evropi razširila. Poleg tega je vse v znamenju razpleta vrha članic skupine G20 v Seulu. Pocenitev delnic v Aziji je sicer sledila negativnim gibanjem na Wall Streetu.

Ameriški predsednik Barack Obama s stališča Združenih držav vidi glavni cilj srečanja skupine G20 v sklenitvi sporazuma o prosti trgovini z Južno Korejo, ki danes v svetu predstavlja eno od gospodarskih velesil. Enotni pristop k spodbujanju gospodarske rasti po vsem svetu, kot so bili polni lepih besed voditelji dvajseterice za rešitev iz krize, tako ostaja sekundarnega pomena. Po zadnjih informacijah je Obami pri južnokorejcih spodletelo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v okviru obiska v Združenih državah Amerike z ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton pogovarjal o vzpostavitvi pogojev za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Kljub dolgotrajnim pogovorom za bližnji vzhod, kot že vsi pred njima, nista uspela najti rešitve in vse kaže, da so bližnjevzhodna mirovna pogajanja klinično mrtva.

Razpisi. Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je v časniku Delo objavil razpis za generalnega direktorja oziroma generalno direktorico zavoda. Direktorja zavoda za štiriletni mandat sicer imenuje vlada na predlog ministra za delo.

Britoff je pripravil Luka P.Komentarji
komentiraj >>