Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POZIV K SOUSTVARJANJU MANIFESTA ŠKARTGENERACIJE (3478 bralcev)
Sreda, 24. 11. 2010
Luka P. in GoranV zadnji, novembrski številki Tribune je uredništvo študentskega mesečnika združilo glave in spisalo Manifest Škartgeneracije. Gre za osnutek besedila, v katerem se razmišlja o položaju današnje mladine, začenši z generacijo rojeno v Jugoslaviji in odraslo v Sloveniji ter išče politične odgovore nanj.

V zadnji, novembrski številki Tribune je uredništvo študentskega mesečnika združilo glave in spisalo Manifest Škartgeneracije. Gre za osnutek besedila, v katerem se razmišlja o položaju današnje mladine, začenši z generacijo rojeno v Jugoslaviji in odraslo v Sloveniji ter išče politične odgovore nanj. Pisanje manifesta zdaj poteka kolektivno in participatorno, saj se mu lahko pridruži vsak in tako sodeluje pri ustvarjanju samozavedanja generacije mladih in politični organizaciji okoli zaznanih skupnih problemov.

Ker vsebinsko bogatega teksta tu ne moremo v celoti predstaviti, si ga lahko, kot rečeno, preberete v zadnji številki Tribune ter na njihovi spletni strani, preberete pa si ga lahko tudi na Facebooku.

O besedilu in procesu njegovega pisanja smo se pogovarjali z (ne)odgovornim urednikom Tribune Anejem Korsiko ter članoma uredništva Jurijem Smrketom in Tanjo Peček. Korsika nam je takole predstavil projekt:Povprašali smo ga tudi po razlogih za pisanje besedila:Pri pozivu k pisanju Manifesta Škartgeneracije je sodelovala tudi članica redakcije in namestnica neodgovornega urednika Tribune Tanja Peček, ki nam je povedala, katera študentska gibanja so jih pri tem podprla in so ga v bodoče pripravljena tudi soustvarjati:S kritiko, ki v manifestu leti na račun Študentske organizacije, smo seznanili tudi predsednika študentskih klubov Marka Funkla, ki besedila žal še ni prebral. Naj povemo samo, da smo poskusili na to temo govoriti tudi s predsednico Študentske organizacije Slovenije Katjo Šobo, a do konca tedna za pogovor ni dosegljiva. Ob prošnji za komentar trditve, zapisane v manifestu, da študentska organizacija ne zmore ali pa ne želi artikulirati skupnega interesa mladih, se je Funkl odgovoru izognil in kritiko raje preusmeril na vlado:V manifest so vključili tudi splošno mnenje, da je današnja mladina apolitična. Zapisali so, da gre za »generacijo, ki je pozabila na politiko«, v isti sapi pa so diagnosticirali, da je tudi politika pozabila na to generacijo. Pri tem pa sam manifest in kolektiven, participatoren proces pisanja besedila v nastajanju obrača trditev o apolitičnosti mladine na glavo, saj je projekt sam nekakšna politična intervencija v današnje stanje. Anej Korsika:O tem, ali bo današnja generacija mladih brez političnega upora in artikulacije sprejela vlogo, ki ji je dana, ali pa bo sposobna ustvarjati družbo v skladu s svojimi aspiracijami in pogledom na svet je govoril Jurij Smrke:V osnutku manifesta kot področja, ki jih morajo mladi skupno politično oblikovati, prepoznavajo stanovanjsko problematiko, potrebo po prestrukturiranju trga dela in univerze, pa tudi zdravstvenega sistema. Zadeva se bo v prihodnje še naprej pisala skupaj z vsemi, ki želijo pristopiti samorefleksiji generacije. O srečanjih, javnih tribunah in posvetih okoli manifesta pa boste obveščeni, če se na medmrežju pridružite skupini skartgeneracija@googlegroups.com.

Manifest: -klik-Komentarji
komentiraj >>