Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
INICIATIVNI OFF (2197 bralcev)
Petek, 26. 11. 2010
Luka P.… parlamentarne volitve v Egiptu …
… policijske in davčne preiskave najbolj gledane makedonske televizijske postaje ...
... zaposleni v maloprodaji Merkurja prevzeli iniciativo za takojšnje rešitev zdravega jedra podjetja in blagovne znamke Merkur ...
… mednarodna konferenca o ekonomskih migracijah na področju bivše Jugoslavije …

OFF NAPOVEDNIK

Medtem ko napetost med državama na korejskem polotoku raste in raste, pa inteligenčni kvocient misic pada in pada. Nekdanja Venezuelska Miss Universe Alicia Machado, je namreč v sramu morala zapreti svoj Twitter račun, saj je v nič hudega slutečem pozivu za mir Koreje prekrstila.

»Danes vas želim povabiti, da z mano pomolite za mir, da ti napadi med Kitajskama ne poslabšajo naše situacije.«  je izjavila na Twitterju, nato pa jo je zasulo majhno morje očitkov, zafrkancij in groženj. Uboga lepotička si je zato morala ustvariti nov račun, da pa bo to storila, pa je sporočila kar na prvem. Morda malce neučinkovito.

Se pa nam v uredništvu pojavlja zanimivo vprašanje, ali se je misica res tako zelo zmotila? Njena izjava bi prav lahko bila subverziven poskus prikaza kitajskega vpliva na Severno Korejo. No, če ne bi slovela po svoji neumnosti.

Vi pa berete geopolitično natančen OFF program Radia Študent!

OFF PROGRAM

V brazilski metropoli Rio de Janeiro že skoraj cel teden potekajo srditi ulični boji med tolpami ter brazilskimi pripadniki posebnih policijskih enot, včeraj pa se jim je v ofenzivi pridružila tudi vojaška policija podprta z mornariškimi oklepnimi vozili. Predstavniki policije so sporočili, da imajo zdaj popoln nadzor nad eno barakarsko četrtjo mesta Vila Cruzeiro. V odgovor na policijsko operacijo so tolpe po ulicah postavljale barikade, zažigale vozila, ustavljale avtomobile in avtobuse ter ropale potnike. Favele Ria so že več let pod nadzorom do zob oboroženih tolp, ki se ukvarjajo predvsem s trgovino z mamili in orožjem.

Iz Severne Koreje so sporočili, da bližnje vojaške vaje, ki jih izvaja Južna Koreja skupaj z Združenimi državami Amerike potiskajo regijo proti vojni. To so izjavili le nekaj dni po tem, ko je prišlo do najbolj obsežnega obstreljevanja od konca korejske vojne. Uradna severnokorejska tiskovna agencija je še poročala, da so tako vojska kot ljudje v Demokratični ljudski republiki Koreji jezni zaradi provokacije juga in so pripravljeni sovražnike zravnati z zemljo, če si bodo znova upali oskruniti dostojanstvo suverenosti njihove države. Agresivni jezik je sicer že značilen za medije v državni lasti Severne Koreje.

Kitajska pa je dva dni pred vajami Južne Koreje in Združenih držav amerike v Rumenem morju, posvarila pred vojaškimi dejavnostmi v svoji izključni gospodarski coni. Južna Koreja pa je med drugim dobila novega obrambnega ministra.

Egipčani bodo ta konec tedna izbirali nove parlamentarne predstavnike. Volitve naj bi zopet potekale v senci radikalnih ukrepov oblasti, katerih glavni cilji so utišati kritike in za vsako ceno preprečiti volilni uspeh Muslimanske bratovščine, ki je največje in najbolj organizirano opozicijsko gibanje v državi in od oktobra tudi uradno prepovedano. Med represivnimi ukrepi, ki jih je že izvedla egipčanska oblast je zaprtje več neodvisnih televizij, za zapahe pa so do sedaj spravili že več kot tisoč pripadnikov omenjenega gibanja. Skupina za človekove pravice Human Rights Watch opozarja, da je izvedba svobodnih in poštenih volitev zaradi dogajanj v minulih tednih praktično nemogoča.

Največja in najbolj gledana komercialna makedonska televizijska postaja A1 je bila včeraj pod drobnogledom policije in davčnih inšpektorjev. O postaji se govori, da naj bi bila naklonjena makedonski opoziciji. Vladajoča makedonska konservativna stranka pa preiskavo utemeljuje z domnevnimi kriminalnimi posli. Zvečer se je na protestu zbralo okoli tisoč članov opozicijskih makedonskih socialdemokratov. O dogajanjih na televizijski postaji nam je več povedal novinar in urednik Borjan Jovanovski:Kaj je po njegovem mnenju ozadje te preiskave? Zopet Jovanovski:Vladajoča Makedonska konservativna stranka preiskavo utemeljuje z domnevnimi kriminalnimi posli:Premier Borut Pahor bo v roke dobil novo poročilo, pripravljeno s strani Agencije za okolje ter Inšpektorata za okolje in prostor o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje okoljevarstvene pogoje za izdajo potrdila potrebnega za nadaljne obratovanje. Poročilo je sicer zahteval šele po protestu občine Zagorje ob Savi, okoljevarstvenega društva Eko krog in Civilne iniciative Trbovlje pred vladnim poslopjem v Ljubljani, od koder smo v živo poročali v začetku tega meseca.

Ustavno sodišče bo obravnavalo pobudo za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirne ter določitvi njihovih območij. Pobudo za presojo so vložili pobudniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna, potem ko državni zbor, kljub jasno izrečeni volji ljudi ni sprejel zakonov, s katerimi bi ustanovili omenjeni občini.

Delavci v maloprodaji Merkur so na podlagi podpisov, ki so jih zbrali med zaposlenimi, 18. novembra ustanovili Iniciativo za ohranitev Merkurja. Zahtevajo takojšno rešitev zdravega jedra podjetja in blagovne znamke Merkur. Minilo je že več kot dva meseca od razglasitve insolventnosti podjetja, a je reševanje podjetja s strani odgovornih še vedno jalovo, usoda delavcev pa vedno bolj negotova. Zato so delavci stvari vzeli v svoje roke. O razlogih nam je več povedala predstavnica iniciative Sanja Babnik:Ali so od uprave poleg reševanja zdravega jedra postavili še kakšne zahteve:Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v sodelovanju s Fundacijo Friedrich Ebert iz Nemčije organizirala mednarodno konferenco o ekonomskih migracijah na področju bivše Jugoslavije. Kdaj bo potekala, kdo bodo soudeleženci ter kaj so glavni cilji konference, nam je povedal strokovni sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič:OFF je pripravil Luka P.Komentarji
komentiraj >>