Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Art-Area 162: Emil Memon ⁄ Jasna Hribernik ⁄ razstava Displaced Divisions (3917 bralcev)
Sreda, 22. 12. 2010
mcolnerTokratna edicija oddaje Art-Area, ki se tudi tokrat vztrajno upira pocukranemu prazničnemu vzdušju, se osredotoča na tri ustvarjalce in dogodke.
Na sporedu so:
- intervju z Emilom Memonom, newyorškim umetnikom in glasbenikom, ki je pred skoraj 30 leti deloval tudi v Ljubljani.
- intervju z Jasno Hribernik ob odprtju njene razstave v Galeriji sodobne umetnosti v Celju
- intervju s kustosom (Tevž Logar) in umetnikom (Herolt Ankart) ob razstavi Displaced Divisions v Galeriji Škuc
Dobrodošli v 162. ediciji oddaje Art-Area, ki je namenjena pregledu dogajanja na področju vizualne umetnosti v preteklih dveh tednih. Iza se je odpravila na pravkar odprto mednarodno skupinsko razstavo Prekinjene delitve v Galeriji Škuc. Pogovarjala s je s kustosom razstave Tevžem Logarjem in belgijskim umetnikom Haroldom Ancartom [Herold Ankart]. Miha, ki je trenutno na rezidenci v New Yorku se je srečal z legendarnim Emilom Memonom, ki že od začetka osemdesetih živi in dela v tej metropoli. Nazadnje pa se je Ida pogovarjala z režiserko in videastko Jasno Hribernik, ki svoja dela predstavlja na samostojni razstavi v Galeriji sodobne umetnosti v Celju.

Emil Memon je eden tistih vizualnih ustvarjalcev, ki je nekajkrat zamenjal svoj prostor delovanja, kar je kljub pregovorno globalizirani umetnostni sceni velik zalogaj. Tudi v Sloveniji velja dejstvo, da so umetnostni migranti v domovini dokaj hitro pozabljeni v trenutku, ko izginejo iz tukajšnje scene. Emil Memon je že leta 1983 odšel v New York in tam ostal vse do danes. Po krajšem obdobju delovanja v tedanji Jugoslaviji je nadaljeval ustarjanje v poljih vizualne umetnosti in glasbe, življenju, ki se nerazdružljivo prepletata v njegovem življenju in delu. V nadaljevanju bo predvajan izsek intervjuja, ki je nastal v njegovem ateljeju v neworškem East Village ob nekaj steklenicah piva. Pogovor je tekel nekoliko retrospektivno, od študija v Firencah, delovanja v Ljubljani, ki je sovpadal z delovanjem tedanje alternativne scene, in newyorškega obdobja. V središču pogovora je bila njegova serija 'Diamond Set', ki skozi kombinacijo fotografskih diptihov, ustvarjene in privzete podobe, komentira več nivojev trenutne globalne situacije.

Na spodnji povezavi lahko prisluhnete daljši verziji pogovora z Emilom Memonom, posnetim v New Yorku, decembra 2010!

Povezave - Emil Memon:

http://www.youtube.com/user/emilmemon
http://www.myspace.com/emilmemon
http://www.thesixtyone.com/emilmemon/
http://soundcloud.com/emilmemon
http://www.ilike.com/artist/Emil+Memon
http://www.last.fm/music/Emil+MemonVideo ali tekst bi verjetno le redko kdo uvrstil v polje kiparstva. Tevž Logar, umetniški vodja galerije Škuc, je storil prav to. Razstava Prekinjene delitve, ki bo v omenjeni galeriji na ogled do 21. januarja, nas izziva, naj kip mislimo drugače. Vprašuje nas, kaj je tisto, kar definira kip – je to nujno povezano z njegovo materialnostjo? Tevž Logar meni, da ne in s svojo razstavo v to uspe prepričati tudi nas. Kajti: čeravno ne bi vseh del spontano in izven konteksta poimenovali kip, jih na razstavi začutimo povezane ravno v polju skulpturalnega. Razstavljenih del ne druži časovni okvir, temveč razmišljanje o nematerialnem – bodisi je to praznina, ki obdaja materialno, bodisi zvok, svetloba ali le misel, ki se dogodi v nas.
O nematerialnem v kiparstvu smo se pogovarjali s Tevžem Logarjem:

Na razstavi so predstavljena tako starejša, sedaj razumljena kot pionirska dela, pa tudi prispevki mlajših avtorjev. Med slednjimi nas je s svojo mehko arhitekturno postavitvijo navdušil mladi, v New Yorku delujoči umetnik belgijski Harold Ancart [Herold Ankart]. Zakaj je svojo intervencijo v prostor poimenoval Lackadaisical [lekadejsikal] nam bo razložil sam:

Ker pa njegov prispevek h kiparski razstavi izhaja iz risbe, nas je zanimalo tudi, kako gleda na razmerje med njima:

V Galeriji sodobne umetnosti v Celju od prejšnjega četrtka razstavlja video instalacije Jasna Hribernik, ki dela v polju vizualne umetnosti že od sredine osemdesetih. Znana nam je predvsem kot režiserka avtorskih filmov, avtorskega videa in dokumentarnih oddaj za televizijo. Obsežno pa se ukvarja tudi z video medijem. Tokrat poleg male videoteke avtorskih filmov razstavlja tri prostorske instalacije, ki jih spremlja zvočni ambient. Isti zvok se v vsakem prostoru predvaja z nekaj sekundnim zamikom, tako da instalacije gledalca tudi akustično vlečejo naprej v naslednji prostor. O vsebini razstave in o širšem kontekstu njenega dela smo se pogovarjali z avtorico Jasno Hribernik.

Nadaljevanje intervjuja v katerem smo se z Jasno Hribernik pogovarjali o njenem bivanju in delu v New Yorku ter o njenem odnosu med delom režiserke in delom videastke si boste po končani oddaji lahko poslušali na spletnih straneh Radia študent. Toliko v današnji oddaji Art-area, ki smo jo vsebinsko pripravili Iza Pevec, Miha Colner in Ida Hiršenfelder. Tehnično jo je obdelal Martin, bral pa sem Stanko.Komentarji
komentiraj >>

Re: Art-Area 162: Emil Memon ⁄ Jasna Hribernik ⁄ razstava Displaced Divis
dinner [03/01/2011]

http://www.youtube.com/watch?v=KSKZ6Ack8H4
odgovori >>