Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
"KAKO SE SOOČATI Z REVŠČINO IN SOCIALNO IZKLJUČENOSTJO ROMOV?" (2469 bralcev)
Sobota, 25. 12. 2010
Matej Š.Današnja oddaja je zadnja v sklopu Romske frekvence, kjer smo se osredotočali na položaj Romov v Sloveniji, na njihove specifične potrebe ter iskali konkretne odgovore oziroma rešitve za izboljšanje njihovega socialnega položaja. Tokrat predstavljamo posvet z naslovom »Kako se soočati z revščino in socialno izključenostjo Romov«, ki je potekal v prostorih novoustanovljenega Romskega informacijskega centra v Ljubljani in sicer v torek 21. decembra.

Današnja oddaja je zadnja v sklopu Romske frekvence, kjer smo se osredotočali na položaj Romov v Sloveniji, na njihove specifične potrebe ter iskali konkretne odgovore oziroma rešitve za izboljšanje njihovega socialnega položaja. V prejšnjih oddajah ste tako lahko med drugim slišali prispevke o zaposlovanju Romov, njihovi socialni in stanovanjski problematiki, povezovanju z nevladnimi organizacijami in tako naprej. Tokrat pa predstavljamo posvet z naslovom »Kako se soočati z revščino in socialno izključenostjo Romov«, ki je potekal v prostorih novoustanovljenega Romskega informacijskega centra v Ljubljani in sicer v torek 21. decembra.

Z omenjenim posvetom je bil nekako zaokrožen projekt Romski informacijski center, pri katerem je sodeloval tudi Radio Študent, na ta način pa je bilo simbolično obeleženo iztekajoče se evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti. S svojim prispevkom na posvetu je sodeloval tudi Haris, kot vodja Romskega informacijskega centra in predsednik zveze romskih skupnosti Slovenije, ostali sodelujoči pa so bili:

- Blaž Kovač kot predstavnik slovenske podružnice organizacije Amnesty International

- Maja Koštric: kulturologinja in socialna antropologinja, ki je predstavila svoje diplomsko delo o predsodkih in stereotipih glede Romov na primeru romskega naselja v Beltincih

- Ljubo Raičević iz Mladinskega informativno svetovalnega središča Slovenije

- ter Robert Mohorič in Franci Jazbec kot predstavnika Radia Študent kot podpornega partnerja projekta Romskega informacijskega centra.

V debati, ki je sledila sta sodelovali še Maja Meglič in Danica Ošlaj z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Moderatorka je bila Julija Sardelič, sociologinja in dobra poznavalka položaja Romov, ki ste jo že imeli priložnost slišati v eni od predhodnih oddaj. Pa najprej poslušajmo, kako je Julija povzela glavne teme in smernice posveta:Avtorje in njihove prispevke s posveta bomo predstavili s, po našem mnenju, najzanimivejšemi odlomki. Začenjamo z Blažem Kovačem, ki je z nekaterimi konkretnimi številkami predstavil položaj Romov in pomanjkljivosti posredovanja državnih institucij:Franci Jazbec, ki je tudi vodja projektov pri društvu za povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS, je s politološko teoretskega vidika problematiziral prevladujoče diskurze v zvezi z Romi v današnji družbi:Ljubo Raičević z Mladinskega informativnega svetovalnega središča Slovenije, skrajšano MISSS, pa je na svojevrsten anekdotičen način predstavil svoje izkušnje z Romi:
V zadnji oddaji Romska frekvenca sta sodelovala Matej in Haris.Komentarji
komentiraj >>