Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
4. ANTIFA SEMINAR NA FDV-JU - VZPON FAŠIZMA PO EVROPI: KOMUNIZEM ALI BARBARSTVO? (4373 bralcev)
Sreda, 5. 1. 2011
Božidar K.Na Fakulteti za družbene vede se je včeraj spet odvil AntiFA seminar, tokrat že četrti po vrsti. Na temo vzpona fašizma po Evropi sta predavala brata Kirn. Gal Kirn je sicer raziskovalec na Inštitutu za kulturna vprašanja v Berlinu, Bor Kirn pa je na filozofski fakulteti diplomiral iz teme “Geneza evropskega rasizma”. Skozi primere sta označila vzpon ekstremne desnice v evropskem političnem prostoru, ki vedno bolj uspeva zaradi načina svoje retorike in urbanega aktivizma.

Na Fakulteti za družbene vede se je včeraj spet odvil AntiFA seminar, tokrat že četrti po vrsti. Na temo vzpona fašizma po Evropi sta predavala brata Kirn. Gal Kirn je sicer raziskovalec na Inštitutu za kulturna vprašanja v Berlinu, Bor Kirn pa je na filozofski fakulteti diplomiral iz teme “Geneza evropskega rasizma”. Skozi primere sta označila vzpon ekstremne desnice v evropskem političnem prostoru, ki vedno bolj uspeva zaradi načina svoje retorike in urbanega aktivizma. Redni del predavanja je trajal dobro uro, predavalnica pa je bila kot ponavadi polna.

Predavanje je odprl Bor Kirn, ki je analiziral, kako je nova desnica v Evropi posledica zmage neoliberalizma nad nasprotujočima mu ideologijama - keynesijanstvom in komunizmom:Aktivizem skrajno desničarskih organizacij je nujno političen, saj na videz ljudem in okolici pomagajo, v resnici pa širijo svojo ideološko platformo. Vzporednice lahko vidimo tudi pri delovanju konkretnih nacionalističnih strank.Očitno se nova desnica kaže z dvema obrazoma - uradnim in neuradnim. Prvi tako deluje civilizirano, drugi pa sistematično širi nestrpnost in rasizem, predvsem pri populaciji, ki je najbolj dovzetna za manipulacijo, to je pri mladih.Predavanje je nadaljeval Gal Kirn, ki je svojo tezo začel s problemom ukinjanja tradicije tolerance in multikulturalizma. To se kaže predvsem pri izjemnih zakonih, ki so bili včasih redkost, zdaj pa že normalno stanje:Ekstremna desnica postaja normalna izbira na parlamentarnih volitvah povsod po Evropi in danes celo konkurira za oblast. Zlasti zaskrbljujoč pa je odgovor kritične akademske levice v Evropi na ta problem:Sredi poletja 2010 se zgodi nekaj, kar Gal imenuje literarni puč Thila Sarrazina. Gre za surov biološki rasizem, se pravi za stari fašizem v svoji čistosti. Sarrazin, sicer dolgoletni član Nemške zvezne banke in Socialdemokratske stranke, v svoji knjigi z naslovom »Nemčija ukinja samo sebe podaja kvazi znanstveno analizo statističnih podatkov, v kateri trdi, da je nemški šolski sistem v krizi zgolj zaradi nižje inteligence priseljencev. Knjiga je bila sicer prodana v več kot 1,3 milijona izvodov in je bila tako najbolje prodajana knjiga prejšnjega leta v Nemčiji.Teze Sarrazina so pozdravili nekateri politiki socialne demokracije in krščanskih demokratov, zlasti pa konservativni Republikanci in pripadniki neonacistične Nacionalnodemokratske stranke. Kot so rekli, so njihove teze zdaj končno znanstveno argumentirane. Sarrazinu v bran je stopil tudi dobro znan filozof Peter Sloterdijk.

Sicer pa je v zadnjih letih opaziti vedno večji trend iskanja nove nemškosti. Zanimivo je dogajanje ob in po svetovnem nogometnem prvenstvu pred štirimi leti. Prvič po drugi svetovni vojni so namreč v takšni množici zaplapolale nemške zastave. To samo po sebi še ni napačno, je pa zaskrbljujoče, da je večina teh zastav po svetovnem prvenstvu ostala tam in še danes krasi mnoge berlinske balkone. Tisto, kar je bilo še pred nekaj leti nekaj nemogočega, je sedaj postalo legitimna dekoracija balkona srednjega razreda.

Predavanje se je končalo z nelagodnim občutkom glede prihodnosti evropskega in zahodnega političnega prostora, sledila je debata. Za informacijo omenimo še, da se bo naslednji, peti AntiFA seminar na temo ustanovitve Osvobodilne fronte odvil prvi torek v marcu, saj bo v februarju zaradi študijskih počitnic odpadel.Komentarji
komentiraj >>