Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF SISTEMSKEGA POHLEPA (1878 bralcev)
Četrtek, 6. 1. 2011
Boris V.



... Za nesrečo v Mehiškem zalivu kriv sistemski pohlep ...
... Šalabajzer skušal ugrabiti turško letalo ...
... Umrl tunizijski Jan Palach ...
... Seul zavrnil ponudbo Pjongjanga ...
... Soršak odhaja iz UVK ...

Ob 9:05

Po nesreči naftne vrtine britanskega podjetja BP v Mehiškem zalivu aprila lani, je ameriški predsednik Obama ustanovil preiskovalno komisijo. Ta je sedaj ugotovila, da so k eksploziji na naftni ploščadi prispevale odločitve vpletenih podjetij, BP, Halliburton in Transocean, in sicer v smeri krčenja stroškov in prihranka na času. Sodeč po poročilu, ki bo uradno objavljeno naslednji teden, so vzroki nesreče sistemski. BP je sporočil, da v preiskavi sodeluje, drugi dve podjetji pa krivdo valita na britanskega. Poročilo komisije bo lahko podlaga v kazenskih in civilnih tožbah.

V Združenih državah se je zopet izkazalo, kako nizek tolerančni prag imajo nekateri srednješolci. V zvezni državi Nebraska je sin policijskega detektiva s strelom ranil ravnatelja svoje srednje šole in njegovo pomočnico, nato pa se je ubil. 17-letnega Roberta Butlerja so v sredo, ker je z avtomobilom razril nogometno igrišče, začasno izključili iz šole, kar je bila kaplja čez rob. Na socialnem omrežju je Butler napisal, da mu je srednja šola, kamor je prišel novembra lani, uničila življenje in bo zato storil, kar mora.

Potniško letalo družbe Turkish Airlines na poti iz Osla v Carigrad je skušal včeraj ugrabiti nek šalabajzer, sicer potnik v letalu. Uro pred predvidenim pristankom v Carigradu je odšel proti pilotski kabini in trdil, da ima bombo. Zahteval je, da se letalo vrne v Oslo. Namera mu ni uspela, saj so ga obvladali drugi potniki, ob pristanku v Carigradu pa so nesrečnika aretirali. Po pregledu aviona niso našli nobene bombe ali eksplozivne naprave, ni pa jasno, zakaj je lik sploh stopil v avion, če je hotel ostati v Oslu.

Tunizijec Mohamed Bouazizi, ki se je prejšnji mesec protestno polil z bencinom in zažgal, je v torek popoldne umrl v bolnišnici zunaj glavnega mesta Tunis. 26-letnik, sicer izobražen, je nezakonito prodajal sadje in zelenjavo, saj ni mogel dobiti drugega dela, nato pa mu je policija zasegla blago, saj zanj ni imel potrebnih dovoljenj. V protest se je zažgal, kar je sprožilo masovne proteste po državi proti brezposelnosti. Predsednik države Zine al-Abidine Ben Ali je Bouazizija pred smrtjo obiskal v bolnišnici in obljubil rešitev problema brezposelnosti.

Ob 10:05

Južna Koreja je zavrnila navidezno ponudbo njene severne sosede za brezpogojne pogovore, da bi umirili napetosti. Na ministrstvu za združitev so dejali, da ponudba ni resna in da gre za propagando. Podobnega mnenja so tudi Američani, ki pravijo, da mora Pjongjang najprej pokazati, da resno namerava končati s provokacijami. Predstavnica južnokorejskega zunanjega ministrstva Lee Jong-joo je dejala, da se mora Severna Koreja tudi opravičiti za napad na južnokorejsko vojaško ladjo marca in na otok Yeonpyeong novembra lani.

Poslanke in poslanci Socialnih demokratov se bodo sestali s kandidatko stranke Desus za ministrico za lokalno samoupravo in regionalno politiko Dušo Trobec Bučan. Premier Pahor sicer pravi, da ga je kandidatka prepričala, a Trobec Bučanova nima enotne podpore v koaliciji. Pred imenovanjem bo morala prestati še zaslišanje na delovnem telesu in razpravo v državnem zboru. Trobec Bučanova je bila eno leto državna sekretarka na omenjenem ministrstvu oziroma službi vlade.

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak je dejal, da zapušča urad in se vrača v odvetniške vode. Soršak pravi, da je njegov največji uspeh to, da je zaposlene prepričal o nujnosti preiskav, neuspeh pa, da mu urada ni uspelo izločiti iz ministrstva za gospodarstvo. Soršak je še dodal, da ni bilo razlike v delovanju pod nekdanjim premierjem Janšo in sedanjim Pahorjem.



Komentarji
komentiraj >>