Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
»LETNIK 4, ŠTEVILKA 4« (2147 bralcev)
Ponedeljek, 10. 1. 2011
LanNa dan 30.11.2010 je imelo pod Alpami 30.431 državljanov tretjih držav veljavno dovoljenje za začasno prebivanje zaradi zaposlitve ali dela. 73 zaradi sezonskega dela, 394 zaradi izvajanja storitev z napotenimi delavci, 1.249 je bilo dnevnih delovnih migrantov, 11.994 je bilo prisotnih zaradi združitve družine, 1.102 zaradi študija, 337 iz drugih utemeljenih razlogov ...

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Domača vlada bo v kratkem predvidoma sprejela Poročilo o delu medresorske delovne skupine za pripravo možnih ukrepov za uveljavitev migracijske politike Republike Slovenije.

Delovna skupina je bila ustanovljena z namenom zmanjšanja števila zlorab v postopkih ustanavljanja gospodarskih družb, izdaje delovnih dovoljenj in posledično dovoljenj za prvo prebivanje. V začetku leta 2009 se je namreč močno povečalo število zlorab, kar je povzročalo tako poročilo, težave širom šengena, v katerem so tujci s slovenskimi dovoljenji za prebivanje prebivali na nezakonit način. Zaradi sprejetih ukrepov na področju izdajanja delovnih dovoljenj so opazni rezultati, saj se je število zlorab postopkov izdaje delovnih dovoljenj in posledično dovoljenj za prvo prebivanje v drugi polovici leta 2009 in v letu 2010, v primerjavi s prvim polletjem 2009, občutno zmanjšalo, navaja poročilo.

Stanje je sicer sledeče: na dan 30.11.2010 je imelo pod Alpami 30.431 državljanov tretjih držav veljavno dovoljenje za začasno prebivanje zaradi zaposlitve ali dela. 73 zaradi sezonskega dela, 394 zaradi izvajanja storitev z napotenimi delavci, 1.249 je bilo dnevnih delovnih migrantov, 11.994 je bilo prisotnih zaradi združitve družine, 1.102 zaradi študija, 337 iz drugih utemeljenih razlogov, 512 državljanov tretjih držav je imelo veljavno dovoljenje za začasno prebivanje izdano kot otroku tujca, rojenemu v Republiki Sloveniji, 60 državljanov tretjih držav pa je imelo veljavno dovoljenje za začasno prebivanje, izdano iz drugih razlogov.

Še boljši in trajnejši učinki na področju blokiranja dostopa do šengenskih danosti pa se pričakujejo od novega Zakona o zaposlovanju in delu tujcev, ki ga pripravlja Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter je že v vladni proceduri. Člani medresorske delovne skupine so se zavzeli tudi za čim hitrejši sprejem Strategije ekonomskih migracij, ki jo je pripravila druga medresorska delovna skupina pod vodstvom Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Zaključujemo, kot je v navadi, z javnim naročilom tedna. Zavod za blagovne rezerve je za vsak slučaj prenovil svoje zaloge sredstev za osebno in kolektivno zaščito. Za skupnih 761.505 evrov, brez de-de-veja, je od različnih ponudnikov – med njimi najdemo tudi Rotis, ki skrbi za patrie -, izpogajal dobavo zaščitnih mask, zaščitnih vreč za dojenčke, pribora za dekontaminacijo, naprav za radiološko dozimetrijo, snovi in sredstev za dekontaminacijo in druge zaščitne opreme.

Toliko za danes. Neuradni list Radia Študent, letnik 4, številko 4, je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.Komentarji
komentiraj >>