Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
JANEZ MALAČIČ - EKONOMIJA IN DEMOGRAFIJA (2967 bralcev)
Sobota, 15. 1. 2011
LanSogovornika za današnji intervju smo našli v doktorju Janezu Malačiču. Kot redni profesor ekonomike trga dela in demografije na ekonomski fakulteti, kot predsednik Sosveta za statistiko prebivalstva na statističnem uradu ter vodja Delovne skupine za projekcije prebivalstva v njenem okviru je nedvomno pravi naslov za pojasnila. Na primer: zakaj se moramo ob demografskih perspektivah, ob sprejemanju pokojninske reforme, reformah trga dela in ob sorodnih družbeno-političnih procesih vsi prijeti za denarnice?

Število smrti v Evropi bo po letu 2015 preseglo število rojstev. Prebivalstvo Evrope bo zaradi migracij naraščalo še do leta 2035, potem bo začelo upadati. Medtem ko je leta 2000 povprečna starostna pokojnina v Sloveniji znašala več kot tri četrtine povprečne neto plače, se je leta 2007 razmerje znižalo na 67 odstotkov. Število prebivalcev Slovenije bo do leta 2060 z dobrih dveh milijonov padlo na 1,7 milijona. Število starejših od 65 let se bo do leta 2060 več kot podvojilo, število prebivalcev, starejših od 80 let, pa se bo povečalo kar za štirikrat.

Od leta 1990, ko sta na enega upokojenca prišla 2,3 zavarovanca, se je do leta 2007 to razmerje znižalo na 1 proti 1,7. Povedano v številkah: 879.000 je zavarovancev, upokojencev pa 519.000. Delovno aktivna je le slaba tretjina ljudi v starostni skupini nad 55 let. Izdatki za pokojnine so leta 2000 znašali 11,5 odstotka bruto družbenega proizvoda. Ob upoštevanju demografske projekcije se primanjkljaju pokojninske blagajne ne bo mogoče izogniti. Tako naj bi do leta 2020 dosegel 2,4 odstotka, do leta 2050 pa, po nekaterih ocenah, 10 odstotkov BDP-ja. Talec nezavidljivih projekcij pa je poleg starega seveda tudi mlado.

Sogovornika za današnji intervju smo našli v doktorju Janezu Malačiču. Kot redni profesor ekonomike trga dela in demografije na ekonomski fakulteti, kot predsednik Sosveta za statistiko prebivalstva na statističnem uradu ter vodja Delovne skupine za projekcije prebivalstva v njenem okviru je nedvomno pravi naslov za pojasnila. Na primer: zakaj se moramo ob demografskih perspektivah, ob sprejemanju pokojninske reforme, reformah trga dela in ob sorodnih družbeno-političnih procesih vsi prijeti za denarnice? Doktor Malačič?

Pod intervju z doktorjem Janezom Malačičem z ljubljanske Ekonomske fakultete se je podpisal Lan.Komentarji
komentiraj >>