Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF ČRNOGLEDIH NAPOVEDI (1982 bralcev)
Torek, 25. 1. 2011
Luka P.... trenuten sistem kmetovanja bo v prihodnosti nevzdržen ...
... albanske oblasti podaljšale pripor 27-im protestnikom ...
... Human Rights Watch kritizira Ban Ki Moona in zahodne voditelje ...
... Parlamentarna komisija nadaljuje s preiskavo o financiranju in izdajanju brezplačnikov ...
... Dmitrij Medvedjev krivi tudi vodstvo letališča ...
... Parlamentarna skupščina Sveta Evrope o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu ...
... čilski predsednik s helikopterjem sredi avtoceste ...

OB SEDMIH

Med žrtvami včerajšnega napada na moskovskem letališču Domodedovo v katerem je umrlo 35 ljudi, preko 150 pa jih je bilo ranjenih, so tudi tujci. Ruske oblasti so sporočile, da je v napadu umrl britanski državljan, identiteta še enega domnevnega ubitega tujca pa ni znana. Med ranjenimi so po dosedanjih podatkih državljani iz Tadžikistana ter najmanj en Italijan, Francoz, Srb in Slovakinja.

Vlada Združenega kraljestva je pred dvema letoma naročila študijo o varnosti preskrbe s hrano. Poročilo o hrani in kmetijstvu je pripravljalo kar 400 strokovnjakov iz 35-ih držav in prinaša zelo črnoglede napovedi za prihodnost. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da je trenuten sistem kmetovanja nevzdržen in ne bo preprečil lakote, če ne bo radikalno spremenjen.

Po mnenju glavnega znanstvenega svetovalca britanske vlade, profesorja Sir Johna Beddingtona študija ponuja prepričljiv dokaz, da morajo svetovne vlade ukrepati zdaj in ne čakati deset ali dvajset let. Čez dvajset let bo svetovno prebivalstvo naraslo na 8,3 milijarde ljudi, kar po njegovem mnenju zdajšnji kmetijski model ne bo vzdržal.

Ob petkovih protestih v Tirani konec minulega tedna so albanske oblasti aretirale 113 ljudi od katerih so za 27 protestnikov odredile podaljšanje pripora. Albanski predsednik Bamir Topi pa je vse strani, tako koalicijo kot opozicijo, pozval naj bodo mirne in da bi morale politične sile v državi začeti politični dialog, ki je v tem trenutku nujen za stabilnost države, javni red in ugled Albanije v tujini.

OB OSMIH

Po zaprtju ameriških borz so svoje poslovne rezultate v zadnjem četrtletju lanskega leta objavila podjetja American Express, Texas Instruments in Halliburton. Vsi trije velikani so kljub gospodarski krizi poslovali z dobičkom. Obeti za naprej so dobri v Iraku, kjer je naftno podjetje Halliburton dobilo pogodbo za servisiranje 15-ih naftnih vrtin za skupaj tisočdvesto delovnih mest. Slabše pa se biznisiranju obeta v Združenih državah Amerike, kjer izdaja dovoljenj za vrtine zaradi katastrofe družbe British Petroleum v Mehiškem zalivu aprila lani, poteka zelo počasi.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch je v zadnjem poročilu o položaju človekovih pravic po svetu med drugim kritizirala generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona, da je skupaj z voditelji velikih zahodnih demokracij premalo kritičen do držav, ki kršijo človekove pravice. Poročilo kritizira tudi ameriškega predsednika Barracka Obamo in Evropsko Unijo oziroma njeno predstavnico za zunanje odnose Catherine Ashton, kakor tudi voditelje Francije, Velike Britanije in Nemčije.

Parlamentarna komisija, ki preiskuje financiranje in izdajanje brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik, bo danes dorekla nadaljnje korake preiskovalnega dela. Seja bo zaprta za javnost. Do sedaj je komisija sicer zaslišala že 18 prič. Na zadnjem zaslišanju je bilo razkrito, da je podjetje Media Polis za krajši čas denar posodilo tudi eni od političnih strank. Prijateljska posojila v višini tudi do 600 tisoč evrov je potrdil tudi lastnik in direktor Dela Revij.

OB DEVETIH

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na ponedeljkov teroristični napad na moskovskem letališču Domodedovo. Krivdo poleg teroristov po njegovem mnenju nosi tudi vodstvo letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope bo v okviru zimskega zasedanja danes razpravljala o poročilu poročevalca odbora Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za pravne zadeve in človekove pravice Dicka Martyja o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu. Po razpravi bo tudi glasovala o poročilu in ga predvidoma sprejela.

Marty je v odmevnem poročilu uradno predstavljenem 16. decembra lani, kosovskega premiera Hashima Thacija in vodstvo nekdanje Osvobodilne vojske Kosova označil kot kriminalno mafijsko združbo, ki se ukvarja s trgovino z mamili, orožjem in človeškimi organi ter drugimi nezakonitimi dejavnostmi na Kosovu. Poročilo je plod dve leti trajajoče preiskave in se med drugim sklicuje na vire v ameriškem zveznem preiskovalnem uradu FBI.

Zunanji minister Samuel Žbogar se bo v Bruslju udeležil skupnega zasedanja odborov Evropskega parlamenta za zunanje zadeve ter varnost in obrambo. Evropskim poslancem bo skušal predstaviti zunanjepolitične in varnostne prioritete Slovenije s poudarkom na Mednarodnem skladu za razminiranje.

OB DESETIH

Čilski predsednik Sebastian Pinera je minulo nedeljo poskrbel za kar precej razburjenja. S helikopterjem je moral namreč zasilno pristati kar sredi avtoceste na jugu države, ker mu je zmanjkalo goriva. Dogodek je odmeval tudi v čilskem kongresu, kjer so mnogi že poklicali predsednika na odgovornost. Milijarder še vedno vztraja, da bo letel sam.

Vrsti latinskoameriških držav, ki so v minulih tednih priznale neodvisno Palestino, se je pridružil še Peru. Novico je v ponedeljek obelodanil perujski zunanji minister Jose Antonio Garcia Belaunde, ki pa neodvisne palestinske države ni priznal v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967. Palestino so v teh mejah, ki vključujejo vzhodni Jeruzalem, Zahodni breg in Gazo, v zadnjih tednih priznale Brazilija, Argentina, Ekvador in Bolivija.

V Izraelu priznavanje neodvisne Palestine pričakovano sprejemajo z nezadovoljstvom in ob tem sporočajo, da gre za brezplodne poteze, ki ne bodo spremenile prav ničesar. Prav tako temu niso naklonjeni v Združenih državah Amerike.

Italijanski premier Silvio Berlusconi proti kateremu poteka preiskava zaradi zlorabe oblasti in pomoči pri prostituciji, je včeraj zvečer izgubil živce in se znesel nad televizijskim voditeljem. Neljubi dogodek se je zgodil, ko se je Berlusconi v živo javil v pogovorno oddajo programa La 7. Program La 7 je predsednik italijanske vlade označil za televizijski bordel, oddajo za odvratno, vodenje oddaje pa za nagnusno.

Ruski preiskovalci domnevajo, da je ponedeljkov napad na moskovskem letališču Domodedovo izvedla samomorilska napadalka, pri tem pa naj bi jo nekdo spremljal. To naj bi bila običajna praksa upornikov s Severnega Kavkaza, menijo ruski preiskovalci.Komentarji
komentiraj >>