Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Art-Area 165: Špela Petrič / Katarina Radović (4772 bralcev)
Sreda, 9. 2. 2011
mcolner



V 165. ediciji oddaje Art-Area prisluhnite dvema prispevkoma, ki govorita o aktualnih dogodkih in produkcijah letošnjega februarja v Ljubljani. Pripravljata se dva intervjuja:
- Špela Petrič, ob svojem performativnem predavanju "ctcag - recognition/spoznanje"
- Katarina Radović pred odprtjem svoje razstave v Galeriji Photon, kjer predstavlja najnovejši projekt 'until Death Do Us Part' v dialogu s starejšimi deli.

Več v nadaljevanju...
Pozdravljeni v 165. ediciji oddaje Arterija, ki tudi tokrat prinaša neposredne refleksije aktualnega dogajanja v polju sodobne umetnosti. V nadaljevanju bosta predstavljena pogovora z različnimi vsebinskimi poudarki, ki sta nedavno nastala v Ljubljani. Najprej bo na sporedu intervju z vzhajajočo domačo umetnico Špelo Petrič, ki spaja svoje izvorno delovanje v znanstvenem polju biomedicine s performativno obarvanimi akcijami, predavanji in instalacijami na temo razvoja genetike. Predavanje 'ctcag – recognition/spoznanje' je predstavilo situacijo okoli razvoja genetike v komercialne namene iz osebne perspektive avtorice.

Prav v tem trenutku se v Galeriji Photon v Ljubljani odvija otvoritev razstave beograjske umetnice Katarine Radović, ki predstavlja svojo novo fotografsko serijo 'Until Death Do Us Part' v dialogu s dvema starejšima projektoma. V pogovoru je razgrnila nekatera dejstva in razmišljanja o konceptualnih podlagah, ki so pripeljale od skrbno režiranih podob do akcijskega dokumentarizma, ter nakazala možnost razširjene rabe umetniških medijev v prihodnosti.

Več o obeh omenjenih tematikah pa sledi v nadaljevanju oddaje.




O spajanju znanosti z umetnostjo pod okriljem Galerije Kapelica smo na frekvenci 89.3 MhZ že večkrat poročali. Danes bo beseda tekla o specifičnem polju znanstveno-umetniškega preseka, to je bioartu. Slednji je začel cveteti nekje v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, pomemben vlogo pri vzpostavljanju bioarta na domačih tleh pa je odigrala omenjena Galerija Kapelica. S slednjo sodeluje tudi podiplomska študentka biomedicine Špela Petrič, s katero smo se pogovarjali ob priložnosti predstavitve njenega projekta 'ctcag – recognition/spoznanje'.

Dogodek je bil zasnovan dvodelno. V torek se nam je predstavilo podjetje GenePlanet, v četrtek pa smo prisostvovali analizi avtoričinega genetskega materiala. Med čakanjem na odgovor o morebitni mutaciji gena BRCA2, smo se z ogledom njenega videa seznanili tako z znanstvenim, objektivnim vidikom razmaha genetike, kot tudi z osebno zgodbo avtorice, ki je bila povod za testiranje. Olajšani smo izvedeli, da mutacije nima, saj bi nasproten rezultat pomenil visoko možnost razvoja raka prsi ali jajčnikov.

Špela Petrič se je v polju bioarta prvič gibala s svojo instalacijo 'Cladocera', v kateri so se združevali biološki, tehnološki in človeški moment. Najina beseda tako ni tekla le o nedavnem performansu 'ctcag – recognition/spoznanje', temveč je zahajala tudi v splošnejša vprašanja o druženju znanosti in umetnosti. Kaj si lahko svetova ponudita in kaj o umetniškem udejstvovanju Špele Petrič porečejo njeni strokovni kolegi? Prisluhnite.
















V sredo 9. februarja se je v Galeriji Photon odprla razstava Katarine Radović, ki je na mednarodnem prizorišču tako imenovane sodobne fotografije prisotna v obdobju zadnjih osmih let. Njeno delo je zaznamovano z izpostavljanjem vprašanja vloge in položaja ženske znotraj sodobne družbe, ki vselej izhaja iz povsem osebne perspektive. Avtorica se obrača predvsem na opazovanje različnih antropoloških pojavov, ki prehajajo iz zasebne v javno sfero. Tako tudi nova fotografska serija 'Until Death Do Us Part' raziskuje fenomen poroke in poročnega slavja v različnih kulturnih okoljih. V nadaljevanju prisluhnite pogovoru, skozi katerega je avtorica razmišljala o razvoju lastne avtorske izraznosti ter predvsem primerjavi dveh aktualnih projektov, 'Husband in Paris' iz leta 2007 ter nedavno zaključenega ciklusa 'Until Death Do Us Part'.
















Toliko za danes v oddaji Art-Area. Naslednja edicija se bo zgodila v sredo, 23. februarja, ob isti uri na isti frekvenci Radia Študent. Tokratno oddajo sta vsebinsko pripravila Miha Colner in Iza Pevec.







Komentarji
komentiraj >>