Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sistemsko podcenjevanje dela žensk (3980 bralcev)
Sobota, 5. 2. 2011
IdaHDrage feministke in feministi toplo pozdravljeni v oddaji Sektor Ž na ta skisan sobotni popoldne. V okviru 14. letnika Delavsko punkerske univerze Razredni boj po razrednem boju je konec januarja predavala Lilijana Burcar. V predavanju Specifika družbeno-ekonomskega statusa in podcenjenega dela žensk znotraj neoliberalnega kapitalizma in spremljajoča ko-optacija mainstreamovskih feminizmov je z eksaktnimi in večplastnimi viri osvetlila strukturalno zasnovo sistematičnega podcenjevanja žensk.
Drage feministke in feministi toplo pozdravljeni v oddaji Sektor Ž na ta skisan sobotni popoldne. V okviru 14. letnika Delavsko punkerske univerze Razredni boj po razrednem boju je konec januarja predavala Lilijana Burcar. V predavanju Specifika družbeno-ekonomskega statusa in podcenjenega dela žensk znotraj neoliberalnega kapitalizma in spremljajoča ko-optacija mainstreamovskih feminizmov je z eksaktnimi in večplastnimi viri osvetlila strukturalno zasnovo sistematičnega podcenjevanja žensk.

Čeprav je njeno predavanje kar dobro zapolnilo Teater Gromko, je njena analiza izjemno pomembna tako za splošno javnost kot za feministke, ki se pogosto zgubljamo v prekarnih situacijah – ujete med pridobivanje finančnih sredstev za nevladno organizacijo in nemoč, da bi naredile kvalitativne strukturalne spremembe sistema. V tokratni oddaji smo se zato odpravile v kabinet na Filozofsko fakulteto na oddelek za anglistiko, kjer je Lilijana Burcar docentka. Ukvarja se s feministično teorijo in študijami spolov, postkolonialnimi in neokolonialnimi študiji ter sodobno britansko in ameriško književnostjo.

V nadaljevanju oddaje bomo prisluhnile drugem delu intervjuja s Lilijano Burcar, ki je na Delavsko punkerski univerzi imela predavanje z naslovom Specifika družbeno-ekonomskega statusa in podcenjenega dela žensk znotraj neoliberalnega kapitalizma in spremljajoča ko-optacija mainstreamovskih feminizmov.

V pogovoru sva se z Lilijano Burcar dotaknili še nekaterih tem, ki se ukvarjajo s sistematično in postopno ekonomsko segregacijo in podrejanjem žensk v zapadnem kapitalističnem svetu. Ker nas priganja radijski čas, si boste preostanek intervjuja lahko po koncu oddaje poslušale na spletni strani pod Kultura / Sektor Ž.

Za konec oddaje na hitro preglejmo še nekaj femi novičk in dogodkov. Najprej opozarjamo na prispevek iz domačih logov. V oddaji Kultivator Aktualno politične redakcije sta Urh in Tadej v petek 28. januarja objavila obširen prispevek o novem predlogu družinskega zakonika, ki ga priporočam v branje in poslušanje.

Rdeče zore bodo pred festivalom, ki bo letos potekal od 8. do 11. marca na Metelkovi, organizirale dobrodelni večer za 12. festivalu Rdeče zore. Torej, če bi radi bili dobri feministi, pridite na žur v Menzo pri koritu 19. februarja v večernih urah na DJ femi trio Female’s’cream globokimi beati deep-house, tech-house, techno, progressive house, drum’n'bass in breaks.

Dober teden pred tem se bo 9. februarja v Galeriji Photon odprla razstava beograjske fotografinje Katarine Radović – Dokler naju smrt ne loči, ki bo zanimiva tudi za femi srenjo.

Na berlinskem festivalu novomedijske umetnosti Transmediale trenutno poteka delavnica Feminist DIY Workshop, ki jo vodi Stephanie Wuschitz. Wuschitz je ustanovitelica Laboratorija gospodične Baltazar oziroma Miss Baltazar’s Laboratory. Delavnica s petnajstimi udeleženkami je zelo živahna.

Na današnji sobotni dan pa vas lepo pozdravlja iz Berlina teta feministka Ida H.


Komentarji
komentiraj >>