Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Tomaž Pengov!!!(+VIDEO!) (3048 bralcev)
Petek, 11. 2. 2011
Boris V.Ob izidu izbranih pesmi in tako imenovane zvočne knjige Drevo in zvezda Tomaža Pengova pri založbi Sanje se je v torek zgodil še njegov koncert v Kinu Šiška. Čeprav Pengov koncertira bolj poredko, ga ni nemogoče tu in tam ujeti na kakšnem odru. Vseeno pa je napoved njegovega ponovnega nastopa, in to na tako velikem odru, vzbudila precejšnje zanimanje, kar je posledično rezultiralo v tem, da so bile vse karte za veliko dvorano Kina Šiška, ki so stale od 8 do 12 evrov, razprodane. (v celoti!)

TOMAŽ PENGOV, 8. 2. 2011; Kino Šiška, Ljubljana

* Ob izidu izbranih pesmi in tako imenovane zvočne knjige Drevo in zvezda Tomaža Pengova pri založbi Sanje se je v torek zgodil še njegov koncert v Kinu Šiška. Čeprav Pengov koncertira bolj poredko, ga ni nemogoče tu in tam ujeti na kakšnem odru. Vseeno pa je napoved njegovega ponovnega nastopa, in to na tako velikem odru, vzbudila precejšnje zanimanje, kar je posledično rezultiralo v tem, da so bile vse karte za veliko dvorano Kina Šiška, ki so stale od 8 do 12 evrov, razprodane.

Koncert je bil zastavljen minimalistično, brez bogate odrske postavitve in kopice gostov, ki bi na tak ali drugačen način Pengova zvočno osvežili. Pa saj tega avtor sploh ne potrebuje. Ravno nasprotno. Ena od glavnih značilnosti Pengova, ki ljudi vedno znova privlači, je ravno ta izpostavljenost avtorja, ta golota, ki poslušalca prisili, da njegovo liriko sprejme na povsem intimen način. In to je Pengov dosegel tudi v torek pred polno dvorano sedečih gledalcev.

Na uro in pol dolgem, recimo temu koncertnem odpotovanju je Pengova pri nekaj pesmih spremljala zgolj Bogdana Herman, pevka ljudskih pesmi in članica nekdanje zasedbe Salamander, ki v zadnjem času deluje v duetu z Borutom Savskim. Razen te obogatitve je bil nastop klasično kantavtorski, precej klasičen pa je bil tudi repertoar izvedenih pesmi, ki se je začel kako drugače kot z Rodovnikom vina.

Glede vzdušja na koncertu ni kaj pripomniti. Publika je zvesta, ve, kaj lahko pričakuje od nastopa Tomaža Pengova, in to tudi dobi. V zadnjih letih pa je pogoj za izpolnjeno pričakovanje tudi spregledanje določenih pomanjkljivosti v izvajanju komadov. Leta določene življenjske prakse zahtevajo svoj davek, ta pa se plačuje v obliki občasno slabo, netočno odigranih akordov. Pengov ni pretirano polnil tišine med komadi z obrazložitvami le-teh ali šaljivimi vpadi, vseeno pa se je na nekaj mestih po par začetih akordih ustavil in odkrito priznal: „Hm, tale pa ne bo šla". To je pričakovano izzvalo aplavz in tudi smeh publike, kar je ustvarilo vtis, da njen odnos do Pengova mestoma meji na pokroviteljskega.

Nezmožnost igranja določenih komadov je botrovala temu, da je Pengov nekaj pesmi zrecitiral brez spremljave kitare. Nastop je zaključil z „V nasmehu nekega dneva", a ga je bučen aplavz publike prikoval nazaj na stol. Vendar je bila tudi bonus pesem „Generali" zaradi prej omenjenih okoliščin zgolj zrecitirana in takoj, ko je zaključil, so se luči očitno preventivno prižgale, kar je bil vsem jasen signal, da nadaljevanja ne bo. Kljub vsemu je Pengov s torkovim koncertom pokazal, da ni scenografija tista, ki napolni oder, in dokazal, da ima njegova lirika skoraj štirideset let po prvencu „Odpotovanja" rezerviran poseben prostor tudi pri sedanjih poslušalcih.

Koncert Tomaža Pengova v Kinu Šiška v torek, 8. februarja, je spremljal Boris Vasev.

 Komentarji
komentiraj >>