Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF NEOGROŽENJ-A (1957 bralcev)
Petek, 4. 3. 2011
Luka P.... v Veliki Britaniji zaplenili ladjo z libijskimi milijoni ...
... polkovnik Gadafi nad protestnike z letali, helikopterji in tanki ...
... razvoj vstaj tudi v Jemnu ...
... nad volitvami v Nigeriji bo bdel evropski poslanec Lojze Peterle ...
... Kitajci povečujejo vojaška sredstva ...

KROFF PROGRAM

V Veliki Britaniji so zaplenili ladjo, na kateri je bilo za okrog 160 milijonov libijskih dinarjev. Ladjo, katere lastnik ni znan, so ustavili, ko se je vračala iz poti v Tripolis, kjer zaradi nemirov ni hotela pristati. Po besedah neimenovane predstavnice britanske vlade, je ta iz pristanišča Harwich v vzhodni Angliji izplula še preden so bile uvedene sankcije proti Libiji. Ta teden so sicer britanske oblasti že sporočile, da so zasegle za več sto milijonov dolarjev libijskega denarja, ki naj bi ga izvozili iz države.

V OFF-u smo poročali, da so libijske sile zveste polkovniku Gadafiju znova izvedle letalske napade na obrobje mesta Brega na vzhodu države, uporabili naj bi tudi tanke in helikopterje. V napadih naj bi po pričevanju očividcev umrlo 18 ljudi. Siloviti spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki pa so izbruhnili v bližini libijskega mesta Raslanuf, ki velja za trdnjavo sil, zvestih voditelju Gadafiju. Mesto Zavija, ki je bilo v rokah upornikov, pa naj bi medtem znova prešlo pod nadzor beduinskega borca.

Vstaja se razvija tudi v Jemnu, kjer se ljudstvo punta proti predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. Množični protesti so potekali v prestolnici Sana, kjer naj bi se po podatkih protestnikov zbralo sto tisoč ljudi. V kraju Semla pa so bili v spopadu med protestniki in vojsko ubiti štirje protestniki, več jih je bilo ranjenih.

V Nigeriji bo letošnji april izredno pomemben za nadaljnji politični razvoj države. V tem mesecu bodo v državi potekale kar tri vrste volitev. Državljani Nigerije bodo 2. aprila volili predstavnike v državni zbor, teden dni kasneje bodo potekale predsedniške volitve in 16. aprila se bodo odvile še volitve za guvernerja ter za predstavnike v deželnih zborih. Da bi tamkajšnje volitve potekale v skladu z domačo in mednarodno zakonodajo, je vlada Zvezne republike Nigerije povabila Evropsko zvezo k spremljanju razvoja volitev. Visoka predstavnica Evropske zveze za zunanje zadeve in varnostno politiko, Catherine Ashton je za vodjo opazovalne misije imenovala evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Kitajska bo letošnji proračun za vojsko povečala za 13 odstotkov. Tiskovni predstavnik kitajske vlade je potrdil, da bo ta skupno znašal 92 milijard dolarjev. V Pekingu poudarjajo, da je kitajski proračun za vojaške namene v primerjavi z drugimi državami razmeroma nizek in da s tem ne ogrožajo nobene države, saj so poudarili, da je kitajska vojska po svoji naravi defenzivna. Združene države Amerike so v ta namen lansko leto porabile 664 milijard dolarjev, a jim to očitno še ne pusti mirno spati. Izrazili so namreč veliko zaskrbljenost zaradi nenehnega kitajskega povečevanja teh sredstev.Komentarji
komentiraj >>