Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF INFORMACIJSKE VOJNE (2055 bralcev)
Ponedeljek, 7. 3. 2011
Luka P.… Gadafiju še ni zmanjkalo nabojev, …
… kitajske aretacije tujih novinarjev ...
… Pahor v Elizejski palači …
… EKO krog pred francosko ambasado …
… ZDA ogrožene …
… v Državnem zboru tretjič o socialnem podjetništvu ...
… general BiH zaenkrat ne bo predan Srbiji …
… novi egiptovski zunanji minister ...

7:05

Med vikendom so Gadafijeve sile z vsemi vrstami težkega orožja izvedla protiofenzivo. Za totalno vojno naj bi se libijski voditelj odločil po oblikovanju Narodnega sveta, v katerem so se združili uporniki in ga razglasili za edino politično telo ter predstavnika države.

O bojih poročajo iz številnih mest vzdolž celotne libijske obale in vzhodnega dela države. Po poročanju državne libijske televizije naj bi Gadafijeve sile zavzele več ključnih mest, a so uporniki preko Al Jazeere to zanikali. Vse bolj na glas pa opozarjajo, da bo prišlo do pokola, če mednarodna skupnost ne bo vojaško posredovala. Gadafi je v pogovoru za francoski časnik zahteval, da naj nasilje v Libiji preiskujejo predstavniki Združenih narodov in Afriške Unije. Kot pravi sam, jih pri delu ne namerava motiti.

V sosednjem Egiptu so protestniki vdrli na sedež egiptovske obveščevalne službe. Prepričani so bili, da uradniki sežigajo dokaze o svojih zločinih.

O žrtvah med protesti poročajo tudi iz Bahrajna in Jemna. V Savdski Arabiji jih je kraljeva oblast prepovedala, medtem ko so v Alžiriji proteste preprečili provladni aktivisti in gumijevke.

Možnost, da bi vstaja izbruhnila tudi na Kitajskem je tamkajšnja politična elita označila za groteskno, nerealistično in absurdno. Že zdaj vsa preznojena komunistična partija je do sedaj aretirala že več kot trideset tujih novinarjev, ki so nameravali poročati o nedeljskih protestih. Več tujih poročevalcev je še sporočilo, da so jim grozili s kaznimi, vključno z odvzemom vizuma, če z delom ne bodo prenehali.

8:05

V interesu
zagona francosko-slovenskega strateškega partnerstva s poudarkom na krepitvi gospodarskih in političnih vezi se je premier Borut Pahor za dva dni odpravil na uradni obisk v Pariz. S francoskim predsednikom Nicolas-jem Sarkozi-jem bosta svoj levji delež za izboljšanje gospodarsko-političnih vezi s svojima podpisoma gospoda prispevala popoldne v Elizejski palači. Partnerstvo zajema štiri področja. Eden od teh omenja energetsko in okoljsko partnerstvo.

Okoljevarstveno društvo EKO krog je za danes zaradi ignorance in sprenevedanja s strani vlade in ministrstva za okolje napovedalo proteste pred francosko ambasado v Ljubljani. Zahtevajo, da se pred kakršnimkoli podpisovanjem gospodarskih sporazumov med “prijatelji” v visokih krogih, prvo uredijo probleme z francoskim Lafargom in sežigalnico odpadkov. Zahtevajo, da se vse meritve izpustov trdih prašnih delcev iz Lafarga merijo trajno in ne le občasno, kot je bilo v praksi do sedaj.

Protestu se lahko pridružite danes ob 16:00 uri pred francosko ambasado v Ljubljani.

Ameriška državna sekretarka Hilary Clinton je v senatu govorila pred Odborom za mednarodne odnose Združenih držav Amerike. Po njenih besedah Združene države izgubljajo informacijsko vojno, predlog republikancev, da bi zunanjemu ministrstvu zmanjšali proračun za polovico pa bi jih lahko pripeljal celo do tega, da reveži ne bodo mogli več obvladovati slehernega človeka. Poslušajmo odlomek njenega govora v senatu, kdo za vraga ogroža KAPITALISTIČNI IMPERIJ:Ni kaj. Ali gre za spremembo taktike ali le za nov pristop reševanja zavožene ameriške mednarodne politike in potapljajočega kapitalističnega imperija se sprašujejo tudi pri Al Jazeeri.

9:05

V nadaljevanju februarske razprave se bo Državni zbor lotil tretje obravnave zakona o socialnem podjetništvu, ki prinaša pravni okvir za delovanje socialnih podjetij. Med ključnimi načeli takšnih podjetij je neprofiten način delovanja in družbeno koristno delovanje. S to obliko podjetniškega delovanja naj bi več možnosti pri zaposlovanju imele družbene skupine, ki se sicer težje vključijo na trg dela.

Upokojenega generala vojske Bosne in Hercegovine Jovana Divjaka, obtoženega vojnih zločinov na območju bivše Juge, po besedah avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja, avstrija ne bo izročila Srbiji. Kot je pojasnil, je izročitev po mnenju avstrijskih pravnih srokovnjakov nepredstavljiva. Divjaku, ki so ga aretirali minuli četrtek na dunajskem letališču srbsko tožilstvo očita sodelovanja pri napadu na enote takratne jugoslovanske vojske maja leta 1992. V napadu naj bi takrat umrlo štirideset ljudi.

V Christchurcu, ki ga je letošnjega 22. februarja prizadel potres z močjo 6,3 po Richterjevi lestvici, Po uradnih podatkih je potres terjal 66 smrtnih žrtev. Po napovedih oblasti bi se lahko številka povzpela čez 200, saj reševalci med ruševinami novozelandskega mesta še vedno vztrajno iščejo morebitne preživele.

10:05

Estonski vladi premiera Andrusa Ansipa je prvi uspelo mandat pripeljati do konca, odkar so se leta 1991 Estonci ločili od Sovjetske zveze. Vladajoča Stranka reform in koalicijska IRL sta dobili več kot polovico vseh mandatov v  stoeno članskem estonskem parlamentu.

Egipt je dobil v manj kot šestih mesecih že drugo vlado. Za bistven premik se šteje spremembo na zunanjem ministrstvu. Zunanjega ministra, ki je ta resor vodil od leta 2004, Ahmeda Al-Gheitona bo zamenjal karierni diplomat Nabil Elaraby, ki je tudi med protestniki izjemno cenjen saj se jim je pridružil pri protestih na trgu Tahrir. Bil pa je tudi s strani protestnikov naknadno imenovan v Svet modrecev za pomoč pri usmerjanju države na poti do demokracije.

Obisk kitajskega predsednika Hu Jintao-a v Washingtonu, je zunanji minister Kitajske označil za uspešnega. Odnosi naj bi se otoplili, ko so američani ostre kritike glede odprtih vprašanj Tajvana, sistematičnega kršenja človekovih pravic na Kitajskem in svobodnega dostopa do interneta, zaradi lastnih interesov omehčali.Komentarji
komentiraj >>