Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Art-Area 167: Marije Baalman / Hidden Publics (1854 bralcev)
Sreda, 9. 3. 2011
mcolnerV 167. ediciji oddaje Art-Area prisluhnite naslednjim tematikam in pogovorom:
- pogovor z Marije Baalman, ki se je prejšnji teden predstavila v Galeriji Kapelica s performansom 'Code LiveCode Live - programiranje v živo'.
- pogovor s kustosoma razstave 'Hidden Publics', Walterjem Seidlom in Andreo Domesle, ki gostuje v Galeriji Škuc.

Več o teh temah v nadaljevanju...
V Galeriji ŠKUC, se je 3. marca odprla razstava z naslovom 'Hidden Publics'. Njen namen je preizpraševanje tistih področij javnega, s katerimi na različne načine manipulira, se jih namerno prikriva ali izpostavlja. Javni videz družbe ni kaotična zmes podob, ki najdejo pot do javnega prostora, ampak je neko načrtovano povprečje. Družbeni sistem je naravnan tako, da lahko določene anomalije ostanejo neopazne. Dela sodelujočih umetnikov na razstavi 'Hidden Publics' opozarjajo na socialne nepravičnosti, na paradokse nacionalnih politik, na samoumevno ksenofobičnost in rasizem.

Vprašanja, ki si jih umetniki zastavljajo so relevantna in pomembna, a pojavlja se vprašanje, če se skozi razmišljanje o tovrstnih vprašanjih skozi mehanizme umetnosti ponavadi ne izberejo napačni sogovorniki oziroma tisti, ki že poznajo vse odgovore.

O razstavi smo se pogovarjali s kustosoma, Andreo Domesle in Walterom Seidlom.

V okviru Kiberpipinega umetniškega programa je v petek 25. februarja v Galeriji Kapelica potekalo predavanje in performans nizozemske novomedijske umetnice Marije Baalman, ki deluje kot programerka, izumiteljica in zvočna umetnica. Ukvarja se predvsem s postavitvijo interaktivnih prostorov za samostojne galerijske prostore in plesne predstave. V zadnjih treh letih je kot post-doktorska raziskovalka na oddelku za računalniško umetnost Univerze Concordia v Montrealu sooblikovala prosto dostopno tehnologijo iz brezžičnih senzorjev s souporabo realno-časovnih podatkovnih procesov.

To tehnologijo je praktično predstavila tudi kopici udeležencev delavnice, ki je v Ljubljani potekala od 26. februarja do 4. marca. Zadnji dan delavnice so udeleženci v istih prostorih predstavili ter na novo sestavili interaktivni prostor, ki so ga oblikovali v času delavnice. V pogovoru nam bo Marije Baalman približala tehnologijo, s katero nadzira interaktivne prostore.

Toliko za danes v oddaji Art-Area. Naslednja edicija se bo zgodila v sredo, 23. marca, ob isti uri na isti frekvenci Radia Študent. Tokratno oddajo sta vsebinsko pripravila Ida Hiršenfelder in Andrej Pezelj.


Komentarji
komentiraj >>