Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF MATERE VSEH SEMEN (2315 bralcev)
Torek, 22. 3. 2011
Luka P.… Izraelci z letali nad Gazo …
… libijska obala v plamenih …
… Varnostni svet bo na zahtevo Libije sestankoval v četrtek …
… Pahor s Putinom …
… vse za zemeljski plin …
… Inki in Azteki …
… razkrita dvesto letna skrivnost …
… britanski premier James Cameron – Libija se mora znebiti Gadafija …
… okrogla miza na temo financiranja alternativnih študentskih medijev…
… iz japonske jedrske elektrarne še vedno seva …
… napadi mednarodnih sil v Libiji naj bi terjali žrtve med civilisti …
… Obama bo

7:05

Izraelska vojska je včeraj zvečer na območju Gaze izvedla najmanj pet letalskih napadov. Do napadov naj bi prišlo potem, ko je oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezedina al Kasama po petdesetih lansiranih raketah na Izrael izrazilo pripravljenost, da ustavi obstreljevanje Izraela, če bo ta prekinil napade na območju Gaze.

Glasne eksplozije pa pretresajo tudi libijsko prestolnico Tripolis, kjer sile zveste Gadafiju že tretjo noč zapored poskušajo ustaviti napade mednarodne vojaške koalicije. Tokrat naj bi zahodniki v imenu zaščite libijskega ljudstva sesuli dve pristanišči.

Varnostni svet Združenih narodov je sestankoval za zaprtimi vrati, da bi preučil zahtevo Libije po sklicu izrednega zasedanja, zatem ko so koalicijske sile v soboto začele izvajati operacijo prepovedi letov nad Libijo. Neimenovani diplomat je povedal, da se bo Varnostni svet na zahtevo Libije sestal v četrtek.

8:05

Na povabilo najbolj humanitarnega predsednika vlade na svetu, Boruta Pahorja, bo danes na uradnem obisku v Sloveniji bivši kagebejevec, zdaj pa ruski premier Vladimir Putin. Pozornost bosta namenila "poglobljenemu" sodelovanju med državama, mimogrede pa bo podpisan tudi sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.

Rusija na seznamu Transperacy International po koruptivnosti zaseda 154. mesto. Tako se uvršča med države kakršni sta Sierra Leone in Gvineja Bisao. Ali je Pahorju to znano ni jasno, saj naj bi se premiera te teme dotaknila le v primeru aktualnih razmer v skorumpirani severni Afriki. Za primer – Egipt je pod Mubarakom na tej lestvici zasedal 98. mesto.

Gojenje zdrave hrane s pet tisoč letno tradicijo v Andih vse bolj predstavlja le še okras na modnih krožnikih Zahoda. Povpraševanje "lačnega" razvitega sveta po zdravih gensko nespremenjenih semenih Kvinoje -rastline, ki uspeva v zelo slabih pogojih z malo dežja in je izjemno primerna za ekološko pridelavo, med drugim pa vsebuje več beljakovin kot katerokoli drugo žito - predstavlja rešilno bilko za nekatere kmete v sušnih višavjih Bolivije, Peruja in Čila. Domače prebivalstvo pa si na drugi strani zaradi vedno višjih cen tega superživila ne more več privoščiti tradicionalne prehrane in mu sedaj grozi še podhranjenost.

9:05

V Avstraliji so odkrili grob vodje Aboriginov, ki je v zgodnjem obdobju avstralske kolonialne zgodovine odigral ključno vlogo. Woollarawarre Bennelong je predstavljal kulturnega posrednika in kolonialiste spodbujal naj se naučijo jezika ter običajev avtohtonega plemena Wangal. S prvim angleškim guvernerjem v Avstraliji je tako odplul v Anglijo in se nadejal prijateljstva s prišleki. Oblečen v fina oblačila je bil predstavljen visoki družbi v Londonu in se navzel vseh navad angleške elite. Po treh letih se je zaradi osamljenosti in domotožja vrnil v Avstralijo. Osovražen s strani domorodcev kakor tudi evropskih priseljencev je leta 1813 zaradi alkoholizma umrl. Njegov grob so po dvesto letih odkrili v predmestju Sydneja.

Britanski parlament je po dolgi razpravi z veliko večino podprl sodelovanje britanskih vojaških sil v operacijah proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Za sodelovanje pri metanju bomb in raket, ki med drugim terjajo žrtve tudi med civilisti je glasovalo večina poslancev. Premier James Cameron pa je izrazil mnenje, da se mora Libija znebiti polkovnika Gadafija. Istočasno pa poudaril, da mora libijski narod sam izbrati svojo prihodnost. Gadafi po njegovih besedah naj ne bi bil neposredna tarča napadov.

Danes ob enajsti bo na Ministrstvu za kulturo potekala okrogla miza na temo financiranja alternativnih študentskih medijev, ki jo organizira študentski časopis Tribuna. Več o tej temi boste lahko izvedeli v popoldanskem Off programu radia Študent.

10:05

Prizadevanja za ohladitev reaktorjev v japonski jedrski elektrarni Fukušima se nadaljujejo. Iz drugega in tretjega reaktorja še vedno izhaja bel dim, operater nuklearke pa pravi, da gre po vsej verjetnosti le za vodno paro. Sevanje v okolici reaktorjev naj se ne bi povečalo, a je javnost kljub temu čedalje bolj zaskrbljena. Japonske oblasti pa so že včeraj zaradi povečanega sevanja prepovedale prodajo špinače in mleka iz štirih prefektur.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira, ki se sklicuje na libijske vladne vire, so zahodna letala napadla letališča v mestih Sirta in Sebha. Tarče napadov mednarodnih sil naj bi bili tudi oporišči libijske protiletalske obrambe vzhodno od Bengazija ter mornariško oporišče v bližini Tripolija. Napad je po trditvah libijskih predstavnikov terjal smrtne žrtve med civilisti, Varnostni svet pa obtožujejo, da je tlakoval pot za krvavi napad na Libijo.

Predsednik Barack Obama je dejal, da bodo Združene države Amerike breme vodilne vloge pri posredovanju v Libiji v nekaj dneh porazdelile tudi na ostale koalicijske zaveznice. Po njegovih besedah naj bi imela zveza NATO sprva usklajevalno, kasneje pa bi prevzela tudi vodilno vlogo pri nadaljnjih vojaških operacijah. Temu glasno nasprotujeta stalni članici zveze NATO, Francija in Turčija.Komentarji
komentiraj >>