Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
UNDERCOVER NOVINARSTVO IN ODSTOP THALERJA (1850 bralcev)
Petek, 25. 3. 2011
UrhV ponedeljek je evropski poslanec z liste Socialnih demokratov Zoran Thaler odstopil s svoje funkcije v Evropskem parlamentu. Razlog za odstop je bila dejavnost angleškega časnika The Sunday Times, s katero so novinarji omenjene hiše s prikritim delovanjem iskali koruptivni potencial Thalerja in njegovega avstrijskega ter romunskega kolega, Ernsta Strasseja in Adriana Severina.

Oddaja v celoti:

V ponedeljek je evropski poslanec z liste Socialnih demokratov Zoran Thaler odstopil s svoje funkcije v Evropskem parlamentu. Razlog za odstop je bila dejavnost angleškega časnika The Sunday Times, s katero so novinarji omenjene hiše s prikritim delovanjem iskali koruptivni potencial Thalerja in njegovega avstrijskega ter romunskega kolega, Ernsta Strasseja in Adriana Severina. Slednji je sicer izstopil iz poslanske skupine Naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu in se s tem izognil izključitvi, ni pa odstopil kot poslanec, kar sta storila Thaler in Strasse. Spomnimo, Thalerju in njegovima dvema kolegoma je bilo ponujenih 100.000 evrov podkupnine, če bi k predlaganemu zakonu o bančništvu dodali določena dopolnila, česar niso zavrnili.

Pod drobnogled smo vzeli dejavnost novinarjev, ki so se izkazovali z lažno identiteto, in konsekvence, ki so jih potegnili poslanci, ki so se ujeli v past. Skoraj splošno sprejeto stališče je, da se lahko pri visokih javnih funkcionarjih novinarji poslužujejo raznih trikov, če lahko s tem pokažejo na koruptivnost funkcionarjev. Je pa vprašljivo, ali bodo lahko video posnetki, ki jih je naredil Sunday Times, proti omenjenim poslancem uporabljeni na sodišču, v kolikor bo do postopka prišlo. Če se namreč določi, da so bili ti posnetki poseg v človekove pravice, potem bodo na sodišču neveljavni, saj novinar ne more dobiti sodnega dovoljenja za prisluškovanje ali snemanje, kot je to omogočeno kriminalistični službi. Lahko pa sodišče novinarje pokliče kot priče v postopku. Sicer so se Thaler, Strasse in Severin opravičevali s tem, da so vedeli za umazano igro, vendar so hoteli izvedeti, kdo stoji za tem in zato ponudbe niso vnaprej zavrnili. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je povedal, da bo preveril, kako bodo slovenski pravosodni organi ukrepali v zvezi z Thalerjem. Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič, je pojasnila, da je tudi samo sprejetje ponudbe koruptivno dejanje, ne glede na motive, ki bi se lahko skrivali v ozadju, in ne glede na to, ali je nekdo denar na koncu prejel ali ne.

Namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije Roka Praprotnika smo vprašali, kako se definira dejanje Thalerja:Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je metode novinarjev Sunday Timesa in odstop Thalerja opisal z naslednjimi besedami:Repovž meni, da so angleški novinarji ubrali dobro taktiko.Marc Gruber, predstavnik Mednarodnega združenja novinarjev, odobrava metode tako imenovanega »undercover« novinarstva pri obravnavanju javnih funkcionarjev:Kako pa Gruber gleda na trditve Thalerja, da je zgolj želel preveriti, kdo se skriva v ozadju in hoče njegovo kompromitacijo:Tudi Alija Žerdina, odgovornega urednika Sobotne priloge pri časniku Delo, smo vprašali, kako gleda na dejavnost novinarjev v primeru Thalerja.Profesor na Fakulteti za družbene vede in publicist Vlado Miheljak novinarstvo pod krinko komentira takole:Komisija za preprečevanje korupcije je primer Thalerja predala kriminalistom. O postopku smo spregovorili s Praprotnikom:Kako pa gleda Praprotnik na odstop Thalerja?Odstop kompromitiranega politika s funkcije lahko po mnenju Praprotnika pomaga pri nadaljnjih postopkih proti njemu:Metode 'undercover novinarstva' sicer z dovoljenji sodišč redno uporabljajo kriminalistične institucije in obveščevalne službe. Ali Žerdin:Postopek glede Zorana Thalerja bodo nadaljevali domači kriminalisti. V kolikor bo prišlo do procesa na sodišču, posnetkov novinarjev verjetno ne bodo mogli uporabiti kot dokazno gradivo, lahko pa bodo avtorje posnetkov poklicali kot priče.Komentarji
komentiraj >>