Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF MEDIJSKE SVOBODE PO MEHIŠKO (1584 bralcev)
Petek, 25. 3. 2011
Luka P.... mehiški mediji sprejeli prostovoljno soglasje o pokrivanju kartelskega nasilja ...
... razmere v Fukušimi so se poslabšale ...
... množični protesti v Jemnu in Siriji ...
... poziv Semoliča upokojencem ...

Mnoge vodilne mehiške časopisne in televizijske hiše so se dogovorile za skupne smernice pri pokrivanju narko-kartelskega nasilja. Odločili so se, da v svojih člankih in prispevkih ne bodo poveličevali preprodajalcev drog in razširjali propagando narko kartelov. Soglasje prav tako brani pravico medijev do kritiziranja mehiške vladne politike in njihovega ukrepanja v primeih kartelnega nasilja, ki se pri tem pojavlja. V skupni izjavi so povedali, da je postala moč organiziranega kriminala grožnja svobodi medijem v državi. Med desetimi točkami prostovoljnega sporazma je tudi ta, ki pravi da bo v bodoče potrebno zagotoviti večjo varnost novinarjev, ki ta kriminalna dejanja raziskujejo. Lansko leto je bilo ubitih dvajset novinarjev, ki so mafijsko tematiko predstavljali v medijih.

Japonski premier Naoto Kan je v televizijskem nagovoru razmere v jedrski nuklearki Fukušima označil za kritične ter dodal, da so se znašli v položaju, ko ne morejo biti optimistični. Japonska vlada je med drugim ljudi, ki še vedno živijo na območju 20 do 30 kilometrov od pobesnele nuklearke pozvala, naj prostovoljno zapustijo svoje domove. O radioaktivnih japoncih so poročali iz Pekinga, kjer so hospitalizirali dva prebivalca iz Tokia, ki sta v sredo s potniškim letalom prispela na Kitajsko.

Iz jemenske prestolnice Sane poročajo o množičnih protestih, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Zborovanje so poimenovali Dan slovesa in s tem zahtevali takojšen odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha. Ta naj bi sicer nakazal možnost odstopa s predsedniškega položaja, vendar le pod pogojem, če bo lahko oblast predal v "varne roke". Še vedno pa zavrača dialog z opozicijo.

Množični protirežimski protesti se nadaljujejo tudi v Siriji kljub sporočilu vlade, da razmišlja o vrsti obsežnih reform. Med temi je tudi možnost ukinitve izrednih razmer, ki so v veljavi že vse od leta 1963. Protestniki so se zbrali v številnih sirskih mestih, ulice pa so zasedli tudi privrženci režima predsednika Baašarja al Asada. Po navedbah organizacij za zaščito človekovih pravic je bilo samo v mestu Dara ta teden ubitih okoli sto ljudi, medtem ko sirske oblasti trdijo, da je umrlo deset protestnikov. Novinarji so morali pred tradicionalnimi petkovimi molitvami, po katerih ponavadi izbruhnejo protesti, mesto Dara zapustiti.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je vse upokojence pozval k udeležbi na referendumu o malem delu. Po njegovem mnenju je glas proti zakonu glas za delavske pravice in za ohranitev medgeneracijske solidarnosti. Vladne obljube, da bo zakon o malem delu omogočal delo tudi upokojencem, je opisal kot puhle milne mehurčke, saj lahko po njegovem mnenju delajo že sedaj. Prisluhnimo izjavi Semoliča o ostalih razlogih, zakaj naj upokojenci na referendumu glasujejo proti zakonu o malem delu.Komentarji
komentiraj >>