Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF, SIT POLITIČNIH VENCEV (1888 bralcev)
Sreda, 30. 3. 2011
Boris V.... libijski ping pong med uporniki in Gadafijevimi silami ...
... Združene države ne izključujejo oboroževanja upornikov, kljub veljavnim sankcijam Združenih narodov glede prodaje orožja v Libiji...
... Facebook ukinil stran, ki poziva k tretji palestinski intifadi ...
... Vseh šest reaktorjev Fukušime ne bo več priklopljeno na japonsko električno omrežje ...
... spet težave z dvojezičnostjo tako v Italiji kot v Avstriji ...

OFF NAPOVEDNIK

Del poljske javnosti je enostavno sit nenehnega spominjanja na nekdanjega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je 10. aprila lani umrl v letalski nesreči. Da Poljaki ne bi prehitro pozabili na ta, za nekatere, tragičen dogodek, brat dvojček umrlega predsednika, sedanji vodja opozicije, Jaroslaw Kaczynski, vsakega desetega v mesecu pred predsedniško palačo v Varšavi položi venec. Njegovi kritiki pravijo, da brat dvojček zgolj izkorišča družinsko tragedijo v politične namene. Tako so se odločili, da bodo tudi sami privabljali pozornost javnosti na kritiko Jaroslawovega početja.

Po poročanju nemškega tednika Spiegel je tako na stotine njegovih nasprotnikov desetega marca na ulicah poljskega glavnega mesta proslavljalo rojstni dan igralca Chucka Norrisa, 10. aprila pa bo na vrsti obeleževanje rojstnega dneva Stevena Seagala. Tudi smučarski skakalec Adam Malysz je dejal, da so vsi že utrujeni od te teme.

Berete OFF Program, ki prinaša vence v spomin na še žive politike.

OFF PROGRAM

V Libiji poteka pingpong vojna med Gadafijevimi silami in uporniki. Vsakič, ko uporniki, izdatno podprti z letalskimi in raketnimi napadi zahodnih koalicijskih sil, hitro napredujejo proti zahodu države in osvojijo mesto za mestom, Gadafi vrne udarec. Tako so njegove sile znova prevzele nadzor nad krajem Ras Lanuf, v katerem se nahaja naftni terminal, pred tem pa so ponovno zavzele še mesto Bin Džavad. Prejšnji teden so uporniki sicer zavzeli strateško pomembno mesto Adžadabija, pa tudi naftno pristanišče Brega.

Ameriški predsednik Barack Obama je v odgovoru ameriškim novinarjem dejal, da ne izključuje oboroževanja libijskih upornikov. Čeprav sankcije Združenih narodov vključujejo tudi embargo na orožje in je Zveza Nato že prevzela poveljevanje operacijam, s katerimi nadzirajo izvrševanje tega embarga, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton temu ne posveča preveč pomembnosti. Še več, Clintonova pravi, da zadnja resolucija Varnostnega sveta številka 1973, s katero se dovoljuje napad na Libijo, to prepoved celo ukinja. Malce drugačnega mnenja je francoski zunanji minister Allain Juppe, ki sicer pravi, da je pripravljen na pogovor o oboroževanju upornikov, a ne brez nove resolucije Varnostne sveta.

Medtem Obama že zagovarja neaktivnost Zahoda v Siriji in Jemnu z istim argumentom kot v primeru Kosova. Obama je tako dejal, da gre pri Libiji za izjemne okoliščine. Povejmo še, da britanski BBC poroča, da so iz virov blizu Gadafija dobili informacijo, da bi bila libijska vlada pripravljena na delitev države in njenih prihodkov od nafte.

Medtem ko mediji izpostavljajo, da je spletno socialno omrežje Facebook izdatno pripomoglo k prevratom v arabskih državah, pa to ne drži v primeru izraelsko palestinskega konflikta. Facebook je tako ukinil stran z imenom Tretja palestinska intifada, na kateri se poziva k novemu palestinskemu uporu proti Izraelu, potem ko se ji je pridružilo več kot 350.000 ljudi. Facebook se sklicuje na njihovo politiko glede strani, na katerih se poziva k nasilju, saj so bili na strani, ki poziva k intifadi 15. maja, objavljeni odkriti pozivi k nasilju nad Judi. Pomenljivo pri tem pa je, da korporacija Facebook očitno svojo politiko nestrinjanja z nasiljem aplicira selektivno. Tako je dopustila, da je tudi izraelska vlada odprla svojo Facebook stran, čeprav je prav ona tista, ki izvaja daleč največ nasilja v regiji.

Japonska vlada je odredila nujen nadzor vseh jedrskih reaktorjev v državi, da bi zagotovila, da v njih ne bi prihajalo do podobnih poškodb kot v jedrski elektrarni Fukušima. Glede slednje pa je odločila, da v električno omrežje ne bodo več priklopili nobenega od njenih šestih reaktorjev. Družba Tepco, ki upravlja elektrarno, je pred tem že sporočila, da bo za vedno ustavila reaktorje od 1 do 4, saj zaradi poškodb niso več uporabni. To podjetje pa vseeno misli, da bi lahko preostala dva reaktorja še vedno obratovala. Japonska ima več kot 50 jedrskih reaktorjev, ki so vsi ob morju in na potresno nevarnem območju, a možnosti za prenehanje njihove uporabe so majhne. Japonska iz nukleark namreč pridobi 30 odstotkov vse električne energije.

Prisegel je novi predsednik Mjanmara, vojaška hunta pa je oblast prepustila novi civilni upravi. Novi predsednik Thein Sein je nasledil generala Than Shweja, ki je bil vodja hunte, uradno imenovane državni svet za mir in razvoj, od leta 1992. Na zadnjih volitvah, novembra lani, je zmagala Stranka unije solidarnosti in razvoja, ki je tesno povezana s hunto, opozicijska Narodna liga za demokracijo, ki jo vodi Aung San Suu Kyi, na tokratnih volitvah ni sodelovala. Večjih sprememb v Mjanmaru najbrž ne bo. V novem kabinetu so namreč številni nekdanji vojaški častniki, nekateri od njih pa so bili že v prejšnji vladi.

Na mesto pomočnice za javno diplomacijo generalnega sekretarja zveze Nato, Andersa Fogha Rasmussena, je bila imenovana hrvaška veleposlanica v Združenih državah, Kolinda Grabar-Kitarović. Njen oddelek je eden izmed šestih v Rasmussenovem uradu, ostali pomočniki pa so iz Združenih držav, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Turčije in Madžarske. Njeno imenovanje se smatra za uspeh hrvaške diplomacije, saj je Hrvaška članica NATA manj kot dve leti.

Občinski svet v Bistrici nad Pliberkom na avstrijskem Koroškem je na seji 17. marca sprejel sklep, da bodo kažipoti za pešpoti na Peci, ki so v bistriški občini, le v nemščini. Ker je občina uradno priznana kot dvojezična, Narodni svet koroških Slovencev zaradi sklepa protestira. Po prepričanju Narodnega sveta je sklep tudi protipraven, označuje pa ga za oster udarec regionalni identiteti. Govorili smo s podpredsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev, Nantijem Olipom:

Podobne težave so tudi na italijanski strani meje. Dežela Furlanija - Julijska krajina oziroma njena agencija za turistično promocijo je namreč izdala uradni turistični zemljevid te dežele, na katerem so vsa imena obmejnih krajev na italijanski strani meje, razen dveh, zapisana samo v italijanščini, poleg tega pa imajo skoraj vsa imena na slovenski strani ob izvirniku tudi italijansko popačenko, ki izvira iz časa fašizma. Tako so označeni kraji, ki ležijo vse do nekdanje rapalske meje. Deželni poslanec stranke Slovenska skupnost, Igor Gabrovec, je februarja letos deželno vlado na to že opozoril, deželna odbornica, Federica Seganti, pa v odgovoru krivi italijanski vojaški kartografski inštitut in založbo De Agostini.

Glede na napoved premiera Pahorja, da bo Slovenija v okviru Nata imela svoje častnike v vojaškem poveljevanju operacije v Libiji in bodo tako pripadniki Slovenske vojske sodelovali v NATO-vih operacijah v Libiji, nas je zanimal odziv predsednika republike, Danila Tűrka, kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil. Iz njegovega urada so nam zaenkrat poslali le Tűkove odgovore na novinarska vprašanja dne 18. marca. Takrat je predsednik v odgovoru na vprašanja novinarke POP TV-ja dejal, da ne verjame, da je potrebno angažiranje oboroženih sil Slovenije v aktivnostih mednarodne skupnosti v Libiji. Dodal je še, da glede na način, kot je vojaška aktivnost postavljena v pravni okvir resolucije Varnostnega sveta, ocenjuje, da za Slovenijo iz tega ne nastajajo obveznosti sodelovanja v vojaški akciji. Na predsednikov odziv na najnovejše napovedi o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v vojaških operacijah v Libiji še čakamo.

Vlada se je danes odpravila na obisk severnoprimorske regije. Premier Pahor je dejal, da je prav ta regija prva vstopila v recesijo in oznanil, da je tudi prva iz nje začela izhajati. Pahor je napovedal nove investicije v visokotehnološke proizvodnje, v izobraževanje in v odpravo administrativnih ovir, s čimer naj bi privabili tuje investitorje v regijo. Poleg je Pahor omenil tudi igralništvo, ki se po njegovem postavlja na noge in mora dobiti v tej regiji širši pomen in bolj zaokroženo celoto.

Ob osemnajsti uri organizira mednarodna nevladna organizacija Free Software Foundation v prostorih Kiberpipe dogodek ob svetovnem dnevu prostih formatov. Kaj to je in kaj čaka obiskovalce dogodka, nam je povedal Matija Šuklje, namestnik pravnega koordinatorja v Free Software Foundation Europe:Komentarji
komentiraj >>