Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Britoff NEUPRAVIČENIH NAGRAD in RADIOAKTIVNIH GOB (1777 bralcev)
Ponedeljek, 4. 4. 2011
Luka P.… razmere v Slonokoščeni obali naj bi se umirjale; humanitarne organizacije opozarjajo, da se nasilje nadaljuje …
… v Nigeriji prelagajo volitve …
… jemenske opozicijske stranke pripravile predloge za prekinitev protivladnih protestov …
… danes sodba v zadevi Patria …
… pred upravo DARS-a protestni shod Združenja gradbenih izvajalcev …
… podjetje Transocean vodilnim možem podelilo ogromne nagrade …
… v Libiji še naprej nemirno …
… radioaktivna voda iz Fukušime še odteka; japonske oblasti pozvale go

PRVI

Intenzivnost nasilnih spopadov med silami nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja in novoizvoljenega Alassaneja Ouattare naj bi se po štirih dneh zmanjšala. Prestrašeno prebivalstvo v Abidjanu naj bi se po večdnevnih spopadih zadrževalo v domovih, odkar so v mesto prišle sile Ouattare, ki ga mednarodna skupnost priznava za zmagovalca predsedniških volitev lanskega novembra. V Abidjanu si prizadevajo, da bi nekdanjega predsednika Gbagboja prisilile k odhodu z oblasti.

Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja je opozorila, da se v njihova zdravstvena središča na zahodu države zatekajo številni ranjeni, kar je po njihovih navedbah znak, da se nasilje na območju nadaljuje. Humanitarna organizacija Karitas je medtem sporočila, da je zaradi nasilja v mestu Duekoue na zahodu države umrlo ali je pogrešanih okoli tisoč ljudi. Po hudih spopadih naj bi tu namreč našli množična grobišča.

Težave z demokracijo imajo tudi oblasti v Nigeriji, kjer so zaradi organizacijskih težav znova preložili parlamentarne volitve. Te so bile sprva predvidena za soboto, a so jih preložili na ponedeljek. Včeraj pa so sporočili, da bodo volitve prihodnjo nedeljo, 9. aprila. Preložili so tudi predsedniške volitve ter volitve v zveznih državah.

Koalicija jemenskih opozicijskih strank je razkrila načrt za prekinitev več kot mesec dni trajajočih protivladnih protestov, ki so doslej zahtevali najmanj dvainpetdeset smrtnih žrtev. V skladu s predlogom naj bi predsednik Ali Abdulah Saleh odstopil in oblast predal podpredsedniku. Poleg tega naj bi skupina strokovnjakov pripravila predlog ustavnih sprememb, oblikovali pa naj bi tudi prehodni vojaški svet, sestavljen iz častnikov, ki so znani po svojih sposobnostih in integriteti ter so spoštovani v vojski.

DRUGI

Ljubljansko okrajno sodišče bo razglasilo sodbo v sojenju zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana v zadevi Patria. Tako sodba kot obrazložitev bosta po napovedih odvetnikov javni. Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu sicer očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov. Povzročila naj bi vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25-ih neopremljenih osemkolesnih oklepnikov.

Pred upravo Družbe za avtoceste v Ljubljani bo ob 10. uri potekal protestni shod Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Za protest so se odločili, ker DARS ni izpolnil sklepov o poplačilu podizvajalcev pri gradnji avtocest. Udeleženci shoda bodo upravi DARS-a tudi predali protestno peticijo zoper nespoštovanje pogodbe do plačila podizvajalcev. Organizatorji pričakujejo, da se ga bo udeležilo med sto in sto petdeset udeležencev.

Vrtalno podjetje Transocean, ki je bilo odgovorno za delovanje naftne ploščadi Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu, je vodstvu razdelilo ogromne nagrade. O višini moralno in etično spornih nagrad ni podatkov, iz družbe so sporočili le razloge za tovrstno nagrajevanje. Družba se je pohvalila za svoje najboljše leto na področju varnosti. Med enajstimi delavci, ki so na ploščadi po eksploziji izgubili življenje jih je devet delalo za podjetje Transocean.

TRETJI

V Libiji se nadaljujejo ostri boji med silami voditelja Moamerja Gadafija in uporniki. Srditi spopadi naj bi potekali predvsem za mesto Brega. Združene države Amerike naj bi načrtovale umik svojih bojnih letal iz operacije v Libiji minuli konec tedna, a so se odločile, da bodo še vsaj danes sodelovale v zračnih napadih na cilje v Libiji. Kot so sporočili iz Pentagonu, so odločitev sprejeli na prošnjo NATA spričo nedavnega slabega vremena v Libiji.

Po hitro končani in ne ravno najbolj uspešni politični karieri kalifornijskega guvernerja se bo Arnold Schwarzenegger vrnil v svet filma. Švarci bo v akcijski animirani seriji The Governator glas posodil glavnemu liku, ki živi dvojno življenje superjunaka in družinskega očeta.

Poskusi, da bi odtekanje radioaktivne vode iz jedrske elektrarne Fukušima v morje preprečili s pomočjo kemičnega veziva, so se izkazali za neuspešne. Operater nuklearke naj bi sedaj poskušal namestiti tudi pregrade, s katerimi bodo poskusili ustaviti nadaljnje onesnaževanje morja. Hkrati naj bi vodi dodali belo barvilo, da bodo lahko natančno sledili toku vode skozi naprave in tako odkrili še morebitne druge razpoke. Pristojne oblasti so po mleku in nekaterih vrtninah pozvale tudi gojitelje gob naj prenehajo s prodajo, saj so v njih odkrili povečano prisotnost radioaktivnega joda.

Iz Pakistana poročajo o dveh samomorilskih napadih v bližini sufijskega svetišča v okrožju Dera Gazi Han, ki leži v osrednjem delu države. Po zadnjih podatkih sta zahtevala petdeset smrtnih žrtev. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, se pa naglas s prstom že kaže na talibanske skrajneže. Tako imenovani talibanski skrajneži so v preteklosti že napadli sufijske grobnice, saj po njihovem mnenju niso v skladu z načeli islama.

ČETRTI

Odkar je mehiški predsednik Felipe Calderon napovedal vojno mehiškim mafijskim kartelom
, je po podatkih Mehiške organizacije za človekove pravice ne znano kam izginilo že pet tisoč štiristo ljudi. V študiji Združenih narodov pa so namignili, da so na izginotje nekaterih vplivale mehiške varnostne sile.

Turška humanitarna ladja je v spremstvu desetih turških bojnih letal F-16 in dveh mornariških fregat iz libijskega mesta Misrata v uporniško trdnjavo Bengazi prepeljala več kot dvesto petdest ranjencev. Zdravniki na ladji so povedali, da so mnogi od njih utrpeli zelo hude poškodbe.

Glavni pri britanskih kraljevih zračnih silah
, Stephen Dalton je na podlagi obsega operacij v Libiji že pozval britansko vlado za občutno povišanje proračunskih sredstev. Pri RAF-u so prav tako že izračunali, da bo posredovanje v Libiji trajalo najmanj šest mesecev.Komentarji
komentiraj >>