Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
JUST ANOTHER DAMN FOOL A LONG WAY FROM HOME (2164 bralcev)
Četrtek, 14. 4. 2011
Boris V.Poročilo s predavanja Stanleya Sloana, poznavalca odnosov med zvezo Nato in EU. Služil je v ameriškem vojaškem letalstvu, leta 1967 je začel delati za ameriško obveščevalno službo CIO, kjer je deloval na področju odnosa med Natom in Evropsko skupnostjo. Med drugim je tudi ustanovitelj in direktor organizacije Iniciativa Atlantske skupnosti, še ene v vrsti organizacij, ki častijo, kot jim rečejo, posebne vezi med demokracijami v atlantskem prostoru, ki delijo, kot ti ljudje radi ponavljajo, iste vrednote.

Oddaja v celoti:


Slovensko društvo za mednarodne odnose je v sodelovanju z Evro-atlantskim svetom Slovenije včeraj v prostorih stolpnice TR3 na Trgu Republike organiziralo predavanje Stanleya Sloana, ki so ga predstavili kot eminetnega profesorja in izjemnega poznavalca odnosov med zvezo Nato in Evropsko unijo. Naj za začetek podamo nekaj informacij o včerajšnjem nastopaču. Služil je v ameriškem vojaškem letalstvu, leta 1967 je začel delati za ameriško obveščevalno službo CIO, kjer je deloval na področju odnosa med Natom in Evropsko skupnostjo. Je avtor več knjig in člankov, predaval pa je na veliko univerzah po vsem svetu. Med drugim je tudi ustanovitelj in direktor organizacije Iniciativa Atlantske skupnosti, še ene v vrsti organizacij, ki častijo, kot jim rečejo, posebne vezi med demokracijami v atlantskem prostoru, ki delijo, kot ti ljudje radi ponavljajo, iste vrednote.

Zato ni čudno, da je poleg Jožefa Kuniča, predsednika društva za mednarodne odnose, Sloana napovedal tudi Anton Bebler, predsednik Evro-atlantskega sveta, znan po nekritičnem oboževanju vsega, kar je povezano z zvezo Nato. Sloanovo predavanje, ki se je ves čas navezovalo na trenutni konflikt v Libiji in vpletenost Zahoda vanj, je bilo precej monotono, predavatelj pa je svoje predavanje bolj ali manj bral. A vsaj začel je napol obetavno:

Glede na Sloanovo profesionalno zgodovino bi bilo v predavanju zanimivo slišati kritičen in samoreflektiven uvid v aktualno in preteklo dogajanje po svetu. A več kot popolnoma amerikaniziranega pogleda nismo bili deležni. Leta 1992 je Sloan pripravil poročilo za ameriški Kongres, v katerem je analiziral poskuse vzpostavitve novega svetovnega reda in vlogo Združenih držav v njem. V poročilu je izpostavil pet, kot je dejal, ključnih vprašanj, ki naj bi državam, bojda tudi Sloveniji, pomagale pri njihovi orientaciji v geopolitičnem prostoru. Pa jih poslušajmo:

Sloan je nadalje predstavil, kako je ameriški predsednik Obama odgovoril na teh pet vprašanj v primeru Libije:

Nič škornjev na terenu. Iz tega lahko sklepamo, da agenti CIE, prisotni na terenu v Libiji od samega začetka vojaške operacije oziroma že od prej, ki jih Sloan seveda ni omenil, ne nosijo škornjev. Sloan je skušal še pojasniti, zakaj so se Združene države tako omejeno aktivirale v napadu na Libijo, in izpostavil nekaj vprašanj, ki se porajajo Američanom glede tega konflikta:

Omenimo, da se je ob teh zadnjih besedah Antonu Beblerju na usta prikradel nasmešek. Če je Sloan z do zdaj povedanim iz stavka v stavek povečeval nezanimanje za svoje uvide, je z napovedjo tega, kar se lahko v Libiji zgodi, dokončno pokazal, da je njegovo predavanje informacijsko tako bogato kot bežen prelet naslovov časopisnih člankov na temo Libije:

Po koncu kratkega govora je bil Sloan na voljo za vprašanja publike. V tej so bili tudi nekateri veleposlaniki, med njimi omenimo veleposlanike Turčije, Egipta in Indije, ki so prispevali svoje diplomatsko omejene poglede na dogajanje v Libiji in širše v regiji. Mi pa smo Sloanu postavili vprašanje, kako komentira hitro reakcijo in vojaški poseg Evrope in Združenih držav zaradi grožnje s pokolom civilistov v Bengaziju, medtem ko ostaja Zahod v primeru Sirije in Jemna, da humanitarne katastrofe, ki jo na palestinskih območjih povzroča Izrael, sploh ne omenjamo, kolaborantsko pasiven. Odgovor je bil v skladu z dotedanjim predavanjem pavšalen:

Predavanje Stanleya Sloana, za katerega sicer ni prejel nikakršnega honorarja, je bilo torej predvsem enoznačno in posplošeno. Naj povemo, da je bil Sloan dan prej tudi na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. Z ministrstva so nam sporočili, da Sloan tam ni predaval, temveč je bil gost generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko Primoža Šavca, kjer je imel krajši pogovor o aktualnih politično-varnostnih vprašanjih, pri pogovoru pa so sodelovali predstavniki Direktorata za obrambno politiko in Slovenske vojske.

Poročilo z včerajšnjega pop-propagandnega predavanja ameriškega analitika Stanleya Sloana je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>

rroip hair massager
zexcqdekly [09/11/2017]

head massager [url=http://headmassager71.webpaper.co/] electric massager[/url] hair massager http://www.wikidot.com/user:info/brainmassage
odgovori >>