Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF KITAJSKEGA PRISPEVKA K SVETOVNEMU MIRU (1588 bralcev)
Petek, 15. 4. 2011
Luka P.... nekatere ameriške največje banke pod preiskavo zaradi kartelnega dogovarjanja ...
... v Jordaniji protest salafistov ...
... Gadafi nad Misrato, pet njegovih častnikov prebeglo v Tunizijo ...
... hrvaško politično vodstvo osuplo nad obsodbo Gotovine in Markača ...
... v Infoshopu o hrvaški anarhistični izkušnji iz protivladnih protestov ...
... obisk "petega" najjačega kitajskega partijca v Sloveniji ...

Ameriško pravosodno ministrstvo razmišlja, da bi se v okviru preiskave, ki poteka zoper nekatere največje ameriške banke, sklicevalo na protikartelni zakon. Oblasti banke obtožujejo kartelnega dogovarjanja v času kreditne krize med letoma 2006 in 2008 ter podajanja zavajajočih podatkov o nizkih obrestnih merah posojil, ki so bile v tistem času bistveno višje. Med bankami, ki naj bi se znašle pod preiskavo najdemo Barclays, Citigroup in Bank of America. Med tistimi, ki se najbolj zanimajo za epilog preiskave, so britanska državna finančna služba in japonski finančni regulatorji, ki so bili zaradi teh špekulacij najbolj oškodovani.

V mestu Zarka na severu Jordanije je bilo med protestom pripadnikov gibanja salafistov poškodovanih štirideset policistov, med katerimi jih je bilo šest zabodenih. Salafiste so razgnali z solzivcem, saj naj bi napadali prebivalce mesta in jih obtoževali ateizma. Salafisti sicer že več tednov protestirajo in zahtevajo izpustitev devetdesetih islamistov, med njimi tudi Mohameda al Makdesija, mentorja ubitega vodje Al Kaide v Iraku, Abuja Musaba al Zarkavija.

Sile zveste libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju so s salvo raket že drugi dan zapored zasule oblegano mesto Misrata. Napad naj bi v dveh dneh terjal najmanj dvajset življenj, sedem ljudi naj bi bilo ranjenih. Med obstreljevanjem pa je pet Gadafijevih častnikov s čolnom prebegnilo v Tunizijo.

V Off-u smo že poročali o razsodbi Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, ki je hrvaška generala Ante Gotovino in Mladena Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora. Hrvaško politično vodstvo je pričakovano izrazilo osuplost nad odločitvijo sodišča. Predsednik Ivo Josipović je poudaril, da združeno zločinsko dejanje, kar je bila glavna točka obtožnice, ne obstaja in da današnja odločitev ne postavlja pod vprašaj legitimnosti in legalnosti hrvaškega boja za neodvisnost v vojni, vključno z operacijo Nevihta. Tudi premierka Jadranka Kosor je zavrnila možnost združenega zločinskega dejanja.

Medtem ko na Hrvaškem protestirajo proti haaški razsodbi v primeru hrvaških generalov, pa bo v Infoshopu na Metelkovi zvečer ob osmih tekla beseda o hrvaški anarhistični izkušnji iz protivladnih protestov, ki že nekaj tednov bolj ali manj intenzivno trajajo v sosednji državi. Več o dogodku nam je povedala aktivistka Urška:Na uradnem obisku v Sloveniji se v okviru evrazijske in afriške turneje mudi član stalnega odbora politbiroja centralnega komiteja kitajske komunistične partije, Li Čangčun. Domnevno petega najpomembnejšega človeka kitajske partije je sprejelo celotno državno vodstvo, ki ni skoparilo s hvalami na račun dobrih odnosov med državama. Predsednik republike Danilo Tűrk je ob tem dejal, da Slovenija ceni kitajski prispevek k miru in stabilnosti, hkrati pa si želi, da bi bila vloga Kitajske ustrezneje izražena v ustanovah, kot je Mednarodni denarni sklad. Podpisan je bil tudi sporazum med ministrstvom za kulturo in kitajsko upravo za tisk in objave.

Kroff sta pripravila Luka P. in Boris.Komentarji
komentiraj >>