Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Dum Dum Girls!!! (1801 bralcev)
Četrtek, 21. 4. 2011
Peter RecerV torek se je v Menzi pri koritu odvil koncert aktualne kalifornijske zasedbe Dum Dum Girls, ki je izdala svoj prvenec pri založbi Sub Pop lansko leto. Zasedba štirih punc je napolnila koncertno prizorišče in v dobri uri suvereno stresla oder metelkovske Menze pri koritu. (v celoti!)
DUM DUM GIRLS, Vermillion Sands, Bananas, 19. 4. 2011; Menza pri koritu- Metelkova mesto, Ljubljana

* V torek se je v Menzi pri koritu odvil koncert aktualne kalifornijske zasedbe Dum Dum Girls, ki je izdala svoj prvenec pri založbi Sub Pop lansko leto. Zasedba štirih punc je napolnila koncertno prizorišče in v dobri uri suvereno stresla oder metelkovske Menze pri koritu.

Kot pa je že v navadi, smo pred nastopom vodilnega benda večera videli še dve skupini, in sicer domače The Bananas in italijanske sosede Vermillion Sands. Slovenski predstavniki so ogrevali publiko z instrumentalnim surf rockom, ki žanrsko omogoča mnogotere žanrske odklone. Če je na eni strani tradicija čistih valov Dick Dalea, je na drugem koncu bizarnost povampirjenih Messer Chups. The Bananas se zvočno nahajajo razpršeno po surferskem obzorju, a so obenem na svojem nastopu bili premalo osredotočeni na svoj lasten glasbeni izraz. Še najbolj prepričljivi so se zazdeli, ko so proizvedli rahlo bolj težek, progresivnejši zvok, čeprav se je s tem izgubila surferska nežnost. Predvsem je bilo zaznati, da skupini primanjkuje še kakšen dodaten krog po koncertnih odrih za prepričljivejši nastop.

Iz surferskih valov smo se z Vermillion Sands preslikali v bolj zaprašeno garažno okolje. Skupina štirih glasbenikov s pevko in kitaristko v ospredju je tudi po njeni zaslugi na prvi pogled delovala izredno krhko. Preproste in ušesu dopadljive pesmi so se kmalu po začetku ojačale, tudi po zaslugi kitarista, ki je v ozadju izvabljal bolj ali manj hrupnejšo, a vseskozi subtilno podlago pesmim. Ta dvojnost spevnosti in krhkosti na eni strani in močnejših kitarskih prijemov na drugi strani je njihov nastop naredila zanimivo dinamičen. Zvočno so spomnili na njihove sonarodnjake The Mojomatics, ki smo jih tudi že videli na naših odrih.

Končno so na oder prišle Dum Dum Girls, zaradi katerih se je dodobra napolnila dvorana Menze pri koritu. V svoj zvok punce umešajo rockovsko trdnost, ki je omehčana z všečnostjo popa, obenem pa so pesmi prijetno umazane v shoegaze maniri. Ta žanrska raznovrstnost je utelešena tudi v odrski podobi nedolžno belega pudra, uniformiranih črnih seksi oblekic in fatalno rdeče šminke.

Dum Dum Girls so nastop začele korektno, s čvrstim, kompaktnim zvokom, ki ni izgubljal na svoji moči. Pesmi so nevarno preproste, a imajo v sebi všečen kitarski drive, ki ga dopolnjuje razigrana bobnarska podlaga. V ospredju je seveda pevka Dee Dee, ki je s svojo kitaro v pogostem dialogu s kitaristko Jules. Basistka Bamby in razigrana bobnarka Sandy tvorita kompaktno, obenem pa zelo razgibano zvočno podlago, na katero se lepita predvsem spevnost, zamazanost zvoka in večglasnost petja. Dekliška nedolžnost in nikoli vulgarna seksipilnost sta se ohranjali skozi njihov nastop, ki je bil korektno izpeljan, želeli pa bi si lahko tudi malenkost več odrskega preigravanja. Res je, da so vseskozi ohranjale prepričljivo trden zvok, a se je na trenutke nastop zazdel za malenkost preveč premočrten. No, kljub temu Dum Dum Girls z največjo lahkoto izvabljajo bogat in svež zvok, ki si brez problemov prilasti pesem Smithsov, kot da bi jo napisale one. In ravno ta lahkotnost jih dela najbolj privlačne. Lahkotnost združevanja popa in rocka, hrupa in melodije, kompaktnosti in svežine.

Dum Dum Girls ponujajo glasbeno sliko, ob kateri se poslušalcu zazdi, da je njihov zvok že slišal, obenem pa ne podvomi v pristnost skupine. Videli smo nastop benda, ki ne deluje pretenciozno, temveč neguje samosvojo preprostost. Čeprav je njihov zvok mehkobno speven, je koncert Dum Dum Girls deloval kompakten, dodelan in ja, tudi seksi.

Pripravil Peter Recer


Komentarji
komentiraj >>

j5rwfa5y
Stewartjar [25/01/2017]

wh0cd668190 [url=http://buy-doxycycline.tech/]buy doxycycline without prescription[/url] [url=http://abilify-online.site/]abilify online[/url] [url=http://chloromycetin.party/]chloromycetin[/url] [url=http://lukol.top/]lukol[/url] [url=http://shuddhaguggulu.science/]generic shuddha guggulu[/url] [url=http://clindamycinonline.click/]click here[/url]
odgovori >>

Re: Dum Dum Girls!!!
Balast [24/04/2011]

Svaka čast na recenziji! želel bi si več takih bendov v sloveniji...
odgovori >>