Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
»LETNIK 4, ŠTEVILKA 12« (1747 bralcev)
Ponedeljek, 2. 5. 2011
LanČeprav zaradi razmeroma nekonfliktne osrednje teme tokratnega zasedanja Komisije OZN za status žens države članice EU-ja niso pričakovale, da bi pogajanja o predlogu dogovorjenih zaključkov utegnila biti zelo zahtevna, se je uporaba pojmov kot sta »sociološki spol« in »spolni stereotipi« v besedilu predloga dogovorjenih zaključkov izkazala za nesprejemljivo, predvsem za Vatikan in države afriške skupine.

NEURADNI LIST
Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

V vladno obravnavo prihaja poročilo o udeležbi delegacije Republike Slovenije na 55. zasedanju Komisije OZN za status žensk. Slovenija je po lastnih navedbah na plenarnih sejah in spremljevalnih dogodkih blestela. Kar težko sovpada s poročilom domačega zagovornika načela enakosti, ki v svojem poročilu za leto 2010, izdanem pred kratkim, vlado že v uvodu dobesedno roti, naj njegovo funkcijo zaradi ignorance in operativne omejenosti evtanazira. Omenjeno poročilo zagovornika je bilo predmet enega prejšnjih Neuradnih listov.

Na zasedanju je bil opravljen pregled napredka pri uresničevanju ciljev, opredeljenih v pekinških Izhodiščih za ukrepanje, sprejetih na četrti svetovni konferenci o ženskah leta 1995. Komisija je sprejela dogovorjene zaključke s priporočili za povečanje dostopa žensk in deklic do izobraževanja, znanosti in tehnologije ter njihove udeležbe na teh področjih, vključno z namenom spodbujanja enakega dostopa žensk do polne zaposlitve in dostojnega dela.

Sprejela je tudi tri resolucije, med njimi standardno resolucijo o ženskah, deklicah in AIDS-u ter resolucijo o palestinskih ženskah. Prvič pa tudi resolucijo o ženskah in podnebnih spremembah. Na zasedanju so države obravnavale tudi izvajanje že sprejetih priporočil za odpravo vseh oblik diskriminacije in nasilja nad deklicami, odpravo maternalne umrljivosti in obolevnosti, opolnomočenje žensk na podeželju in njihovo vlogo pri odpravi revščine in lakote in druge trenutne izzive na področju enakosti spolov in trajnostnega razvoja.

Zasedanje pa ni prineslo pričakovanega napredka pri oblikovanju nadaljnjih priporočil za opolnomočenje žensk in enakost spolov na področju izobraževanja, znanosti in tehnologije, vključno z namenom spodbujanja enakega dostopa žensk do polne zaposlitve in dostojnega dela. Čeprav zaradi razmeroma nekonfliktne osrednje teme tokratnega zasedanja države članice EU-ja niso pričakovale, da bi pogajanja o predlogu dogovorjenih zaključkov utegnila biti zelo zahtevna, se je uporaba pojmov kot sta »sociološki spol« in »spolni stereotipi« v besedilu predloga dogovorjenih zaključkov izkazala za nesprejemljivo, predvsem za Vatikan in države afriške skupine. Medtem ko so bile na prejšnjih zasedanjih problematične predvsem reference na pravice žensk v zvezi s spolnim in reproduktivnim zdravjem, je na tokratnem zasedanju prvič prišlo do tako ostrega nasprotovanja ustaljenim konceptom, ki so v veljavi že več desetletij in uporabljeni v dokumentih, ki so jih pretekla leta sprejele vse države članice OZN-a.

V tradicionalni rubriki »Javno naročilo tedna« pozivamo zainteresirane ponudnike k oddaji prijave za dobavo kolesarske in planinske opreme, ki jo bo uporabljala policija. Ministrstvo za notranje zadeve bo tako od najugodnejšega ponudnika kupilo 250 parov smučarskih rokavic, 50 smučarskih čelad, 50 parov planinskih hlač, 40 parov zimskih planinskih čevljev, 46 puloverjev, 46 podmajic, 40 parov plezalnih rokavic ter 10 plezalnih čelad. Naročilo je odprto do 17. maja.

Neuradni list Radia Študent, letnik 4, številko 12 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.Komentarji
komentiraj >>