Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF PALESTINSKEGA DOGOVORA (1681 bralcev)
Torek, 3. 5. 2011
Boris V.... Objavljene podrobnosti iz oporoke Osame bin Ladna ...
... IOM poziva k omogočanju evakuacije beguncev iz Misrate ...
... Palestinci podpisali dogovor o spravi ...
... SAZAS vs. Urad RS za intelektualno lastnino ...

Kuvajtski časopis Al-Anba je po poročanju britanskega Guardiana objavil podrobnosti iz oporoke Osame bin Ladna, ki je bila sestavljena 14. decembra 2001, torej le tri mesece po enajstem septembru. Bin Laden v štiristranskem dokumentu predvideva, da bo umrl zaradi izdaje ljudi, ki ga obkrožajo. Kot zadnjo željo je navedel, da naj se njegove žene ne poročijo ponovno, otroci pa naj se ne pridružijo zvezi Al-Kajda. Izrazil je tudi obžalovanje, da zaradi svoje predanosti džihadu družini ni posvetil več časa.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je pozvala vse strani vpletene v libijski konflikt, naj omogočijo evakuacijo približno 1000 beguncev iz okolice Misrate, ki jo oblegajo sile polkovnika Moamerja Gadafija. Ob tem so posebej prosili zvezo NATO, naj pospeši čiščenje min, ki so jih v misratsko pristanišče pred nekaj tedni odvrgle Gadafijeve sile. Libijski uporniki so medtem zahodne zaveznike prosili, naj jim odobrijo posojilo v višini treh milijard dolarjev iz zamrznjenega Gadafijevega premoženja, dosežen pa naj bi že bil dogovor, ki bi odprl kreditne poti do teh sredstev. Uporniki so sprva želeli, da se jim Gadafijevo premoženje dodeli, vendar so se po pogajanjih zadovoljili s posojilom.

Predstavniki 13ih palestinskih skupin so v Kairu podpisali dogovor o spravi, ki sta ga prejšnji teden po letu in pol pogajanj sklenili gibanji Fatah in Hamas. Dogovor predvideva oblikovanje skupne prehodne vlade, ki bi jo vodili neodvisni politiki, v letu dni pa bi sledile tudi predsedniške in parlamentarne volitve. Po jutrišnjem slovesnem podpisu bo ena prvih nalog oblikovanje sveta za varnost. Ta bo preučil možnosti združitve Hamasovih in Fatahovih varnostnih sil ter posledičnega oblikovanja profesionalnih varnostnih sil. Sodeč po dogovoru bo prišlo tudi do izpustitve več zapornikov, ki sta jih zaprla tako Fatah kot Hamas.

Poleg Fataha in Hamasa so, kot rečeno, dogovor podpisale tudi druge palestinske skupine in to kljub določenim pomislekom. Nova skupna palestinska vlada bo urejala zadeve na palestinskih ozemljih, za pogajanja z Izraelom pa bo še naprej pristojna Palestinska osvobodilna organizacija (PLO). Med njenimi člani namreč ni Hamasa, ki ga Izrael vztrajno zavrača kot sogovornika. Izrael je sicer takoj po objavi sklenitve sporazuma tega že kritiziral in zavrnil vsakršno dogovarjanje z vlado, v kateri bodo tudi predstavniki Hamasa.

SAZAS, ki se predstavlja kot Združenje za zaščito glasbenih avtorskih pravic, je 20. aprila s svojega elektronskega naslova domnevno naročnikom e-novic poslalo sporočilo z naslovom „Državne inštitucije zavirajo razvoj avtorstva". Sporočilu so bile priložene tri priloge, prva in tretja pa naj bi predstavljali listine, ki jih je izdal in žigosal Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino. A po navedbah urada, priloge ne ustrezajo izvirnikom, zato je poslal urad pristojnemu državnemu tožilstvu in policiji prijavo suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Predsednik upravnega odbora Sazasa Matjaž Zupan, alias MZ Hektor, je dejal, da je urad zlorabil interno komunikacijo znotraj združenja in da v SAZAS-u nikjer niso navedli, da prilagajo kakršenkoli dokument v celoti. Zupan tako meni, da je SAZAS tarča napadov, ker je ena redkih organizacij, ki jih, kot je dejal, politika še ni uspela zavojevati, rezultat pa je zmeda, v kateri se lahko nezakonito služi denar na račun ustvarjalcev. To pa je polje, v katerem se Zupan počuti najbolj doma.Komentarji
komentiraj >>