Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZARES ČRN OFF (1647 bralcev)
Torek, 17. 5. 2011
Boris V.… glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča želi tiralico za Gadafijem …
… NATO ranil dva pakistanska vojaka …
… pred obiskom britanske kraljice na Irskem deaktivirali podtaknjeno bombo …
… dan boja proti homofobiji in transfobiji …

OFF NAPOVEDNIK

Pravkar ste slišali slab obet za demokracijo po vsem svetu. Ameriški milijarderski poslovnež in predmet občudovanja pripadnikov vulgusa, Donald „The hair" Trump, se je odločil, da le ne bo kandidiral za mesto predsednika Združenih držav Amerike. Seveda odločitvi ni botrovala misel, da mu to ne bi uspelo, ampak srčna pripadnost privatnemu sektorju. Biznis je njegova strast, je rekel. Zakaj pravimo, da je to slab znak za demokracijo? Pomislite. Če bi na volitvah za predsednika zmagal nekdo, čigar političen program obsega le eno ključno točko, in sicer, kje se je rodil Barack Obama, bi to pomenilo, da je ameriška demokracija res pluralna, odprta in svobodna. Zmagal bi res lahko katerikoli državljan - milijarder, a ne bodimo malenkostni. Tako pa nam ostane stari sistem, kjer predsednike nastavlja oboroževalno-industrijski kompleks z blagoslovom judovskega lobija. Vemo, zveni kot teorija zarote, ampak vsaka velika resnica zveni tako. In naj vas polt sedanjega predsednika ne zavede. Pod kožo je ravno tako bel kot vsi njegovi predhodniki.

Berete črn OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

NATO nadaljuje s svojimi napadi na cilje v Libiji. Tako sta bili ponoči napadeni policijska postaja in libijska protikorupcijska agencija v Tripolisu. Obe stavbi se nahajata blizu rezidence Moamerja Gadafija. Tiskovni predstavnik vlade Musa Ibrahim je povedal, da je NATO bombardiral sedež protikorupcijske komisije po naročilu upornikov, saj naj bi bili v tej stavbi dokumenti, povezani z obtožbami o korupciji proti vodjem upornikov. V napadih naj bi bilo ranjenih nekaj zaposlenih v teh stavbah.

Medtem so se v Moskvi predstavniki ruskih oblasti srečali z Gadafijevimi odposlanci, ki so jih Rusi pozvali k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta o Libiji in ustavitvi napadov na civilno prebivalstvo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je rekel, da so se dogovorili za pogovore s predstavniki tako Gadafija kot upornikov. Za jutri naj bi bilo sicer dogovorjeno srečanje tudi z uporniki, vendar so ga, kot je povedal Lavrov, na željo upornikov že prestavili za nedoločen čas zaradi tehničnih razlogov. Uradna Moskva sicer upornikov ne prizna za legitimne predstavnike Libije in še vedno ohranja vezi z Moamerjem Gadafijem. Rusija želi, po besedah zunanjega ministra Lavrova, da se prelivanje krvi v Libiji čim prej ustavi, prav tako pa podpira predlog Združenih narodov, da se vojaške aktivnosti v državi začasno ustavijo, da se lahko vanjo pripelje humanitarna pomoč.

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno Ocampo želi izdati tiralico za Gadafijem, njegovim sinom Saifom al-Islamom in vodjem obveščevalne službe Abdulahom al-Sanusijem. Ocampo jih obtožuje odgovornosti za sistematične napade na civiliste in trdi, da ima njegov urad po pregledanih 1200 dokumentih in opravljenih 50 intervjujih za to dovolj dokazov. Poslušajmo izjavo Morena Ocampe:

O izdaji tiralice morajo zdaj odločiti sodniki Mednarodnega kazenskega sodišča. Pojavljajo pa se že pomisleki, da bi lahko izdaja tiralice otežila iskanje rešitve za končanje spopadov. Libija sicer, tako kot Združene države, ne priznava pristojnosti tega sodišča. Vprašanje, ki se postavlja samo od sebe, pa je seveda, zakaj Moreno Ocampo ne zahteva podobnih tiralic tudi za voditelje zahodnih držav, Izraela, Sirije in drugih držav.

NATO je aktiven tudi v Pakistanu. V zadnjem incidentu sta njegova helikopterja prečkala meje med Afganistanom in Pakistanom in napadla mejno postojanko v Severnem Vaziristanu, v napadu pa sta bila ranjena dva pakistanska vojaka. NATO se sicer brani, da sta bila helikopterja napadena in sta se zgolj branila, a priče trdijo, da sta bila helikopterja tista, ki sta streljala prva. Predstavnik NATA v Afganistanu John Dorrian je potrdil, da je do incidenta res prišlo, o njem pa naj bi potekala tudi preiskava.

Na Irsko je prišla britanska kraljica Elizabeta II., grožnje odpadnikov Irske republikanske armade z napadi za časa obiska pa so se očitno izkazale za resnične. V bližini Dublina so tako včeraj zvečer našli bombo, ki so jo že deaktivirali. Bomba se je nahajala na avtobusu, policija pa je pred tem prejela anonimno obvestilo. Elizabetin obisk Irske bo prvi obisk kakšnega britanskega monarha ali monarhinje po sto letih. Kraljica sicer cinično poudarja, da morata državi pokopati zgodovino, polno krvavih konfliktov.

Obeležuje se dan boja proti homofobiji in transfobiji. 17. maja leta 1990 je namreč Svetovna zdravstvena organizacija s seznama duševnih bolezni izbrisala homoseksualnost. Tudi v Ljubljani bodo potekale nekatere prireditve, več o njih pa nam je povedal Andrej Habjan iz Društva DIH:

Kako ironično, ravno na današnji dan pa je v Državnem zboru ena od točk seje tudi predlog kompromisnega družinskega zakonika. Seja poteka že štiri ure, zanjo pa je predvidenih nekaj več kot pet ur. Po dopolnilni obrazložitvi predlagatelja je poročilo matičnega delovnega telesa, torej odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, predstavila predsednica odbora Andreja Črnak Meglič iz poslanske skupine Socialnih demokratov. Vprašali smo jo, kaj nam pove o koaliciji dejstvo, da je upala na podporo kompromisu s strani opozicije:

Prvotni predlog je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve spremenilo v kompromisnega zaradi pričakovanja, da bo opozicija nov predlog podprla, kar se seveda ni zgodilo. Po novem predlogu bi istospolni partnerji lahko sklenili le partnersko in ne zakonske zveze, prav tako pa ne bi mogli posvojiti tujega otroka. Kaj o kompromisnem predlogu mislijo v Društvu DIH, nam je zaupal Andrej Habjan:

Z jutrišnjim dnem bo Slovenija tujcem v Sloveniji, specifično državljanom držav, ki niso članice Evropske unije, začela izdajati dovoljenja za prebivanje v obliki izkaznice. To dovoljenje ni namenjeno tujcem, ki so družinski člani slovenskih državljanov ali državljanov držav članic Evropskega gospodarskega prostora. Nova kartica naj bi po besedah generalne direktorice Direktorata za migracije in integracijo na Ministrstvu za notranje zadeve Nine Gregori tujcu omogočala lažje in varnejše poslovanje. A varnost, bolje rečeno nadzor, bo višja predvsem za državo. Nova kartica bo vsebovala čip z biometričnimi podatki obraza in prstnih odtisov. Kartico bo lahko državljan tretje države uporabljal za dokazovanje zakonitosti prebivanja v Republiki Sloveniji in dokazovanje istovetnosti, skupaj s potnim listom pa tudi za prehod državne meje. Cijena? Prava sitnica. Novo dovoljenje za začasno prebivanje bo stalo 47 evrov, za stalno pa 93 evrov.Komentarji
komentiraj >>