Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZAPORNIŠKO-PREVZGOJNI KROFF (1358 bralcev)
Četrtek, 26. 5. 2011
Luka P.... Mladić v postopku izročitve Haggu ...
... za Francijo tudi Belgija prepovedala zakrivanje obraza v javnosti ...
... boj za glavni sedež Mednarodnega denarnega sklada ...
... čez dan zapornik, ponoči vitrualni farmer zlata ...
... tudi varuhinja človekovih pravic kampanjo vlade ob referendumu o pokojninski reformi označila za neprimerno ...

Srbski državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Slobodan Homen je sporočil, da bi postopek izročitve Ratka Mladića haaškemu sodišču lahko trajal do sedem dni. Povedal je še, da bo Mladić že danes stopil pred preiskovalnega sodnika, kjer mu bodo prebrali obtožnico, nato pa bo pristojno posebno sodišče za vojne zločine odločilo, ali so izpolnjeni pogoji za njegovo izročitev. S strani Hrvaške, Federacije Bosne in Hercegovine ter Evropske Unije zaradi prijetja Mladića čestitke in pohvale kar dežujejo. V Srbiji in Republiki srbski pa so aretacijo politiki sprejeli nekoliko bolj zadržani.

Za Francijo, ki je kot prva evropska država prepovedala nošenje burk v javnosti, je zakonodajni postopek o prepovedi zaključila tudi Belgija. Zakon naj bi stopil v veljavo deset dni po objavi v uradnem listu, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega meseca. Snovalec zakona, liberalni poslanec Daniel Bacquelaine je dejal, da gre predvsem za temeljni princip enakosti med moškimi in ženskami, dodal pa je še, da če želimo imeti odprto družbo, je vidnost obraza nujna, saj naj bi po njegovem človečnost prihajala prav z obraza.

Po odstopu generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada Dominiquea Strauss-Kahna se vse pomembne države potegujejo za vodilno mesto te finančne institucije. Uradno je kandidaturo zaenkrat napovedala le francoska finančna ministrica Christine Lagarde, ki ji je podporo že izreklo veliko evropskih držav, med njimi Velika Britanija in Nemčija. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je izjavila, da Združene države uradno še ne podpirajo nobenega kandidata, a je istočasno namignila, da so v boju za to mesto naklonjeni ženskam.

Kitajska se je zavzela za transparenten postopek izbire in istočasno protestirala proti praksi, da Mednarodni denarni sklad vedno vodi Evropejec. V izjavi kitajskega zunanjega ministrstva so zapisali, da bi moral biti vodja sklada izbran v procesu demokratičnega posvetovanja. Južnoafriška republika vztraja, da mora kandidat nujno priti iz skupine hitro razvijajočih se držav. Države skupine BRICS, torej Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika, morajo sicer še predstaviti svojega skupnega kandidata za prevzem mesta direktorja.

Na severovzhodu Kitajske naj bi bili ujetniki v prevzgojnem delovnem taborišču Jixi prisiljeni čez dan razbijati skale in kopati jarke v premogovniku, iz lesa izdelovati palčke in zobotrebce ter sestavljati avtomobilske sedežne prevleke, ki so jih nato izvozili v Južno Korejo in na Japonsko. Ponoči pa so morali za paznike po pričevanju bivšega zapornika Liu Dalija v virtualnih svetovih spletnih iger, kakršna je World of Warcraft, kopati zlato, ki so ga nato pazniki unovčili za pravi denar. Posamezni paznik naj bi na dan z izgradnjo virtualnih kreditov zaslužil tudi do šeststo evrov.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je v sporočilu za javnost opozorila, da je komunikacijska kampanja vlade ob referendumu o pokojninski reformi stvar odločitev vladnih organov, ki morajo zanjo prevzeti tudi vso odgovornost. Posamezna sporočila v tej kampanji po mnenju varuhinje vsebujejo elemente predsodkov in neprimernega odnosa do žensk. Varuhinja pričakuje, da naročnik zavzame stališče do tega elementa kampanje in se do njega opredeli tudi z vidika načela enakega obravnavanja spolov.Komentarji
komentiraj >>