Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE? (4042 bralcev)
Petek, 3. 6. 2011
APRS POPRAVKOM: Izjava prometnega inšpektorata
V včerajšnjem OFF Programu smo poročali o primeru inšpektorja, ki je po naših informacijah oglobil ponudnico prevoza na priljubljeni spletni strani prevoz.org. Kot je znano, je prevoz.org stran, na kateri lahko oseba, ponavadi študent, ponudi prevoz drugemu za relativno majhno ceno. Kot posledica omenjene objave je bila do nadaljnjega ta spletna stran s strani upravitelja ukinjena.

V včerajšnjem OFF Programu smo poročali o primeru inšpektorja, ki je po naših informacijah oglobil ponudnico prevoza na priljubljeni spletni strani prevoz.org. Kot je znano, je prevoz.org stran, na kateri lahko oseba, ponavadi študent, ponudi prevoz drugemu za relativno majhno ceno. Kot posledica omenjene objave je bila do nadaljnjega ta spletna stran s strani upravitelja ukinjena. Ker z domnevno oglobljeno posameznico kljub več poskusom nismo uspeli vzpostaviti stika, nismo pridobili kopije plačilnega naloga, pa tudi ne podatka, kateri inšpektor je globo izstavil. Na tržnem inšpektoratu so na svoji spletni strani zagotovili, da to ni bil njihov inšpektor in da je na področju prevozov nadzor v pristojnosti inšpektorata za promet, kjer pa so nam odgovorili, da bodo več informacij lahko dali šele v ponedeljek. Tržni inšpektorat pa je v pisnem odgovoru na naša vprašanja vseeno pojasnil, da bi šlo v primeru fizičnih oseb, ki nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, brez da so registrirani za to dejavnost, lahko za delo na črno. Dodali so še, da bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom sicer ugotoviti, ali je ponudba na omenjeni spletni strani takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno.

Glede na priljubljenost in praktičnost strani prevoz.org so njena ukinitev in domnevne aktivnosti raznih inšpektoratov sprožile oster odziv zainteresirane javnosti. Primer je dobil večjo razsežnost tudi zaradi nedeljskega referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Glede na ukinitev strani prevoz.org smo vodjo projekta Jureta Čuhaleva vprašali, kaj bo s spletno stranjo v prihodnosti:Vprašali smo ga, kako je sploh prišlo do zamisli za spletno stran prevoz.org:Zanimalo nas je tudi, ali so, preden so stran postavili, vedeli, da obstaja možnost nelegalnosti tovrstnega oglaševanja in organiziranja prevozov. Čuhalev:Ker je eden ključnih problemov spletne strani prevozi.org ta, da so na njej objavljene tudi cene posameznih prevozov, smo Čuhaleva vprašali, ali je stran že v samem začetku vsebovala rubriko s ceno:Glede na to, da način samoorganiziranja, kjer se ponujajo prevozi za relativno majhne zneske, ki so potrebni za pokritje stroškov, prispevajo k manjši onesnaženosti okolja in večji mobilnosti, smo poklicali koordinatorja evropskega tedna mobilnosti na Ministrstvu za okolje in prostor Andreja Vugo ter ga prosili za njegovo stališče do samoorganiziranja mladih v primeru skupnih prevozov:Vuga sicer izpostavi, da strani prevozi.org s tujimi podobnimi spletnimi stranmi ne primerja, in nadaljuje:Na Roberta Severja, sekretarja Združenja za promet in zveze pri Gospodarski zbornici Slovenije, smo naslovili vprašanje, ali bi za deljenje stroškov pri prevozih ponudniki morali imeti licenco za prevoz potnikov:Takšne prevoze bi le stežka označili za pridobitno dejavnost. Pri njih gre predvsem za pokrivanje stroškov transporta, sama dejavnost pa ne ustvarja profita. Sever je na to odgovoril takole:Glede možne nelegalnosti prevozov, ki se oglašujejo na spletni strani prevozi.org, smo se obrnili tudi na ministrstvo za promet, vendar zaenkrat še ne dajejo nobenih informacij, saj, kot pravijo, morajo stvar najprej dobro preučiti in si ustvariti celovito sliko. V stiku smo bili tudi s prometnim inšpektoratom, a si lahko po njihovih zagotovilih, kot smo že dejali, več informacij obetamo šele v ponedeljek. Čakamo tudi na odzive ministrstva za gospodarstvo.

Da bi potegnili vzporednice z primerljivimi stranmi v Evropi smo poklicali španski comuto.es in vseevropski ride4cents.org, vendar oba tiskovna predstavnika nista želela dajati izjav na to temo, niti nista želela biti povezana z domnevnim incidentom.

Ker domnevno oglobljena posameznica ne želi pokazati plačilnega naloga, niti ne želi podajati izjav, je stvar nejasna. Upravitelji prevoz.org so stran preventivno odstranili z interneta, dokler se prah ne poleže. To iniciativo pa so že prevzeli aktivisti na socialnem omrežju Facebook, ki so ustanovili skupino v podporo prevozom, ta pa je doslej nabrala že 2200 podpornikov. Čakamo torej na pojasnila prometnega inšpektorata, do takrat pa bosta samoorganizacija in solidarnost v strahu pred globami v zamrznjenem stanju.

Kultivirali so Luka Tetičkovič, Luka Počivalšek in Gregor Kuhar.

 

POPRAVEK (izjava prometnega inšpektorata): "Prometni inšpektorat RS primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevozi.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa."
glavni republiški inšpektor mag. Jurij KosKomentarji
komentiraj >>

Re: PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE?
anonimni alkoholik [05/06/2011]

Kukija za predsednika, odgovornega urednika in urednika APRa!!!!
odgovori >>

Re: PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE?
tomazza [03/06/2011]

obvestilo za javnost glede porocanja radia student in zaprtja spletne strani prevoz.org najdete na: http://www.radiostudent.si/article.php?sid=28027 lp, tomaz zaniuk, odg. ured.
odgovori >>

Re: PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE?
anonimni alkoholik [03/06/2011]

Ce originalne novice ne mores neposredno preverit pa zato poklices inspektorat, ki ti portdi da je portal problematicen, potem to se ni slabo novinarstvo. To da je rtv pograbil zadevo in drugi za njim in so naredil celo galamo je ze bolj sporno. Tale kultivator pa je po mojem sploh brezvezen - koga briga kaj majo prevozniki za povedat. Razlozte raje na tem primeru kako vezo mata trenutni zakon in referendum (nobene!) , ker brez te razlage res izpade kot neka volilna propaganda - pa cerpav eni vemo da ni.
odgovori >>

  Re: PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE?
  David [03/06/2011]
  "Da je temu tako, kaže po naših informacijah primer inšpektorja, ki se je predstavljal kot študent, nato pa je ob plačilu oglobil voznika. Na tržnem inšpektoratu so nam povedali, da bi v tem primeru lahko šlo za delo na črno..." Novico bi lahko in morali preverili (kopija plačilnega naloga), saj je v tem primeru Inšpektorat odgovoril, "da bi LAHKO šlo za delo na črno" in ne, da so nekoga dejansko kaznovali...
  odgovori >>

LEKCIJA ZA RADIO ŠTUDENT
David [03/06/2011]

V manj kot 24. urah po objavi novice na RŠ, je stvar povsem jasna: aferica "prevozi.org" - ki je oškodovala predvsem uporabnike portala, v širšem in pomembnejšem smislu pa poskus vlade, da bi uveljavila novelo zakona o delu na črno - je dobro premišljena in politično motivirana strateška akcija vezana na nedeljski referendum. Domnevamo lahko, da je zrasla na zelniku katerega od ambicioznih (in brezskrupuloznih) desničarskih podmladkov, čeprav jim načeloma ne bi pripisovail takšne spretnosti. Na žalost pa je akcija (ki so jo dodobra izkoristili opozicijski poslanci, forumi itd.) svoj bistveni moment dobila ravno s nestrokovnim poročanjem našega dragega Radia Študent. Novinarji RŠ-a namreč niso upoštevali najbolj osnovnega pravila poročanja: "ustrezno preveriti pridobljene informacije".
odgovori >>

  Re: LEKCIJA ZA RADIO ŠTUDENT
  boris [03/06/2011]
  David, nasmejal si me s tem, ko si napisal, da je blo tole dobro premišljena in politično motivirana strateška akcija vezana na nedeljski referendum. Tako je, vse je povezano in vsi smo zarotniki.
  odgovori >>

   Re: LEKCIJA ZA RADIO ŠTUDENT
   David [03/06/2011]
   Boris, veseli me, da sem te nasmejal, tudi mene cela stvar zabava, zato sem jo tudi bolj sočno opisal. Sicer ne verjamem, da je ravno "vse povezano", toda tebi, skeptiku, vseeno svetujem, da si prebereš še članek v spletni izdaji Dela. Očitno je, da bo imel od vsega skupaj nekdo precejšnjo korist. http://delo.si/novice/sloveni ja/prevozi-org-je-bi la-novica-o-kaznovan ju-studentke-predref erendumska-bomba_2.h tml
   odgovori >>

    Re: LEKCIJA ZA RADIO ŠTUDENT
    boris [03/06/2011]
    Prebral sem Šuligojev članek. Že v naslovu se vidi, da so mediji v zgodbi iskali senzacionalizem. Predreferendumska bomba? Od kod kakršnikoli dokazi, da je šlo za to? Novinarji raznih medijev so naredili točno to, česar so obtoževali RŠ. Da je objavil nekaj, ne da bi to prej ustrezno preveril. Insinuirati, da se je RŠ vpletel v to predferendumsko kampanjo kot agitator ene ali druge strani, pa lahko stori samo nekdo, ki nima pojma o uredniški politiki in delovanju RŠ.
    odgovori >>

     Re: LEKCIJA ZA RADIO ŠTUDENT
     David [04/06/2011]
     Se povsem strinjam s tabo. Čeprav je le treba reči, da se je na Študentu vse začelo. No, da zaključiva s to debato: dvomim, da je kdorkoli pomislil na zavestno vpletenost RŠ v to debato/kampanjo. In ravno to je tisto, kar je najbolj žalostno - nekdo jih je precej lahkotno izkoristil za doseganje svojega namena.
     odgovori >>

Re: PREVOZ.ORG: SAMOORGANIZACIJA ZAKONITA ALI NE?
miha [03/06/2011]

Nevem kako si lahko privoščite lansirat nepreverjene informacije od X vira! Zakuhal ste največji predreferendumski nateg v samostojni Sloveniji! Če drugega ne, imate verjetno shranjeno telefonsko številko klicoče punce, na podlagi katere lahko do te ženske pridete. Potem naj se jo da pa z imenom in priimkom na TV in nej pove a se je lagala in kdo jo je plačal za laganje.
odgovori >>

Re: DO NADALJNEGA UKINILI SPLETNO STRAN PREVOZI.ORG
Špela [03/06/2011]

A se bo kdo opravičil za zavajanje? http://www.ti.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/2537/5407/1b7054cefd/
odgovori >>

  Re: DO NADALJNEGA UKINILI SPLETNO STRAN PREVOZI.ORG
  lola [03/06/2011]
  ne špela, ni se jim treba, saj veš, da se desničarji nikomur ne opravičujejo!
  odgovori >>

   Re: DO NADALJNEGA UKINILI SPLETNO STRAN PREVOZI.ORG
   tjaš [04/06/2011]
   Prvo kot prvo, plačilni nalogi so bili pregledani le za meseca april ter maj 2011 in kdo je rekel, da je bila voznica študentka? špela za kaj točno potrebuješ opravičilo- ker je to dejansko neko sivo polje v zakoniku? Ne vem kako si ti, miha, to lahko razlagaš kot največji predreferendumski nateg v samostojni Sloveniji? in ko si že tako moder, če ljudje ne želijo v javnost, jih ne moreš kr ˝dat˝ na TV in izsiljevat..
   odgovori >>