Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF PREVEČ ODDALJENE EVROPE (1360 bralcev)
Petek, 3. 6. 2011
Boris V.... 150 mrtvih migrantov na poti v Italijo ...
... ranjen jemenski predsednik Saleh ...
... Herman Van Rompuy podpira pokojninsko reformo ...
... RŠ - prevoz.org ...

Blizu tunizijske obale so našli kakšnih 150 trupel migrantov, potem, ko se je njihova ladja na poti iz Libije v Italijo v sredo prevrnila. Reševalna operacija se je pričela že takrat, rešenih je bilo več kot 580 ljudi, 250 pa jih je še vedno pogrešanih. Potnikom, večinoma iz Zahodne Afrike, Pakistana in Bangladeša, je po treh dneh na poti zmanjkalo hrane in vode, ljudje na ladji pa so se ob prihodu ladje tunizijske obalne straže in ribiških ladij začeli masovno premikati na eno stran ladje, da bi lahko prestopili na sosednja plovila. To je povzročilo, da se je ladja prevrnila. Begunci so svojo pot sicer začeli že v sredo, po pričevanjih preživelih pa so z ladjo upravljali ljudje brez ali z malo morskih izkušenj.

Med spopadi v jemenski prestolnici Sana so uporniki ranili predsednika Alija Abdulaha Saleha. Predsednik je bil s sodelavci v mošeji, ki je sicer v kompleksu predsedniške palače, ko jo je zadela granata. Poleg njega je bilo ranjenih še več drugih državnih uradnikov. Saleh naj bi dobil lažje poškodbe, medtem ko je bilo nekaj oseb, med njimi namestnik premiera, huje ranjenih in so v smrtni nevarnosti. Od začetka ljudskega upora, ki poziva k političnim reformam in od Saleha zahteva odstop, naj bi v zadnjih desetih dneh življenje izgubilo sto petintrideset ljudi. Boji med silami zvestimi jemenskemu predsedniku in enim od najbolj vplivnih plemen v državi naj bi se okrepili po prihodu ameriškega odposlanca Johna Brennana v regijo. Glavni svetovalec ameriškemu predsedniku Obami v boju proti terorizmu naj bi skušal preprečiti, da bi Jemen zabredel v dolgoletno krvavo državljansko vojno.

Na uradnem obisku Slovenije na Brdu pri Kranju je predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuydan pred volilnim molkom podprl slovensko vlado pri pokojninski reformi. Opozoril je, da se ji Slovenija ne more izogniti, saj je s 16imi državami evroobmočja in še šestimi članicami Evropske unije podpisala pakt evro plus, s katerim se je zavezala k stabilizaciji javnih financ. Po njegovih besedah pa bo morala Slovenija pogoje pakta tudi prej ali slej izpolniti.

Kljub temu je van Rompuy zavrnil možnost, da bi Slovenija ob morebitnem padcu pokojninske reforme zdrsnila na pot Grčije. Kot je dejal, gospodarskih razmer v Sloveniji ne moremo primerjati s tistimi v Grčiji ali na Portugalskem, saj slovensko gospodarstvo po krizi dobro okreva, hkrati pa dolg države ni alarmantno visok. Slovenski premier Borut Pahor je ob dogodku dodal, da se bodo za dober izid referenduma borili do zadnjih minut pred volilnim molkom. Če bodo volivci pokojninsko reformo zavrnili, ga pa bolj kot odziv evropskih institucij skrbi odziv finančnih trgov.

Radio Študent je včeraj in danes poročal o domnevni globi, ki naj bi bila izdana zaradi storitve prevoza, oglaševane na spletni strani prevoz.org, ki je zaradi objave tudi začasno ukinjena. Ravno zaradi nezmožnosti pridobitve kopije plačilnega naloga, smo zadevo takoj preverili pri Tržnem inšpektoratu, kjer so nam že včeraj dejali, da je takšno nudenje prevoza morda kršitev zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Prav tako so izpostavili pristojnost prometnega inšpektorata, kjer pa so že zanikali, da bi v povezavi s temi storitvami izdajali globe. Tržni inšpektorat je sicer na svoji spletni strani sporočil, da aprila ali maja njihov inšpektor ni izdal nikakršnih glob na podlagi omenjenega zakona, vendar naj bi bila po naših zadnjih informacijah globa izdana v začetku leta. Na inšpektorat smo tako poslali vprašanje glede tistega obdobja, a odgovora še nismo prejeli. Naj povemo, da zaenkrat ni jasno, za kakšen tip globe naj bi šlo, oziroma kateri organ naj bi jo bil izdal.Komentarji
komentiraj >>